Romania

Shogun, antrenat pentru a intra pe piață din 2017

Shogun, antrenat pentru a intra pe piață din 2017
Distribuie:  

Compania Syngenta a reunit luna trecută la Brașov producători din marile bazine legumicole ale țării. Cultivatori de pepeni, tomate, ardei sau varză au fost prezenți la Forumul pentru legumicultură pentru a afla de la specialiști tendințele următorilor ani, performanțele noii genetici și care vor fi varietățile ce vor fi lansate în perioada următoare.

Tendințe la pepeni

În Europa de Sud și Sud-Est supremația în cultivarea pepenilor este deținută de Turcia, Grecia și România. Din păcate, România se află în topul producătorilor de pepeni, însă întreaga cantitate produsă rămâne pe plan local, național, fără șanse de a sparge barierele exportului. Aceasta deoarece și pe această piață competiția este acerbă, câștigătorii fiind întotdeauna cei care aleg varietăți viguroase, rezistente la arsuri solare, boli și dăunători și care aduc consumatorilor fructe de calitate, dar mai ales aspectuoase. Pentru consumatorul final care de multe ori cumpără cu ochii, forma, culoarea sunt definitorii în momentul achiziției. Cercetătorii au în vedere aceste aspecte și noile varietăți poartă în codul genetic caracteristici care să respecte cerințele consumatorilor.

Dacă până acum vedeam vara în piețe pepeni cu coajă verde deschis și miez rozaliu, de acum creatorii de hibrizi vin cu o altă viziune. Conform noilor tendințe, pepenii vor avea o culoare roșu intens la interior, verde închis la exterior, un conținut ridicat de zahăr, semințe mai mici și mai multă fermitate, pentru ușurință în transport. De asemenea, se dorește realizarea unor fructe mai mult rotunde decât ovale și a căror greutate să scadă de la 12-15 kg/bucata la 8-10 kg/bucata. O altă tendință care se manifestă de câțiva ani pe piața pepenilor europeni este altoirea. O necesitate apărută tocmai din dorința de a avea culturi mult mai vigurose, plante mai rezistente la boli și dăunători. Această metodă se aplică deja și la Dăbuleni, în țara pepenilor românești, acolo unde nu prea se practică rotația culturilor și unde an de an se perpetuează diverse boli precum fuzarioza. „Am început să cultiv pepeni altoiți de 3 ani și cultiv pe 11 ha, pentru că la noi terenurile sunt infestate cu tot felul de boli și plantele nu mai rezistă, rodesc și la un moment dat se usucă. Prefer să cumpăr plante deja altoite, pentru că nu am timp să fac eu această operațiune, dar sunt cultivatori care se ocupă și de altoire.“, spune Mircea Petre din Dăbuleni.

Vedetele Europei

La nivelul Europei sunt câteva varietăți care au dat mari satisfacții producătorilor. Fie că a fost vorba de culturi din Turcia, Ungaria, Grecia, Cipru sau România, hibrizi precum Mirsini F1, Sorento, Romantic F1 sau Karistan au adus mari satisfacții la momentul recoltării și valorificării lor pe piață.

Mirsini, o varietate de pepene verde promovată de Syngenta de 2 ani în România, se înscrie deja în tendințele despre care vorbeam mai sus. Fructele sunt uniforme ca mărime, au coaja de un verde închis, lucios, la interior miezul este roșu intens, gustul este excelent, chiar și în condiții de altoire. Mai mult, plantele au o vigoare medie, prezintă o bună legare a fructelor și manifestă un comportament de tip generativ. „Cultiv anual hibrizi de la Syngenta. Am încercat până acum Romanza, Baraka, Arashan și Karistan de care am fost foarte mulțumit. 2015 a fost primul an în care am cultivat Mirsini într-un lot demonstrativ de 2 ha. Rezultatele m-au uimit. Este productiv, are o culoare atrăgătoare, iar pulpa este foarte dulce. Anul acesta vreau să măresc suprafața cultivată cu Mirsini“, afirmă Boitos Vasile din Gheorghe-Doja, județul Ialomița.

Mirsini a făcut cuceriri și printre cultivatorii din Bihor. „M-a atras timpurietatea, producția ridicată și aspectul foarte plăcut“, adaugă Kondor Ferenc din localitatea Tinca, județul Bihor. Pe lângă toate argumentele aduse de cultivatori, reprezentanții Syngenta spun că acest hibrid se caracterizează printr-o bună capacitate de regenerare a plantelor după perioada de stres și dă rezultate foarte bune în cultura altoită. Sorento a produs și el 80 tone/ha în Dăbuleni, în timp ce Romantic F1, preferat în România și Orientul Mijlociu, oferă producții de 40-60 t/ha nealtoit și 80-100 t/ha altoit, dacă se merge pe un portaltoi generativ, așa cum recomandă specialiștii. Acest pepene verde se înscrie în categoria „sugar baby“, este mediu timpuriu, are capacitate mare de legare, plantele au o vigoare medie spre mare, asigurând o bună protecție a fructelor împotriva arsurilor solare. Fructele cu coajă verde închis sunt rotunde, cu coajă subțire, pulpă densă, semințe mici, conținut ridicat de zahăr și, foarte important, sunt rezistente la păstrarea în câmp și la transport.

Un nou hibrid de pepeni

După ce s-a vorbit de performanțele hibrizilor din generația ultimilor doi ani, reprezentanții Syngenta au dezvăluit noul hibrid de pepene verde pregătit pentru a intra pe piață de anul viitor. Acesta este Shogun F1, o varietate care încă nu este la vânzare, pentru că este încă în testare, dar a cărui genetică îl recomandă pentru recoltarea timpurie. În urma testărilor, acesta a demonstrat că este mai rezistent la arsuri solare decât Top Gun, pretabil la altoire, are plante viguroase, legare foarte bună, producții similare hibridului Top Gun sau chiar mai mari și va reprezenta standardul în cultura medie timpurie. Fructele sale rotunde, cu coajă verde închis și linii verde deschis, clar diferențiate, ajung la greutatea de 7-10 kg, iar miezul impresionează prin roșul intens și procentul de zahăr care ajunge la 12-13%. Dacă anul acesta este încă în testare, de anul viitor el va fi disponibil și în România.

De ce este nevoie de altoire

Altoirea la pepeni nu este chiar o noutate. Ea a început în 1920, când s-au folosit ca portaltoi două specii de dovleac: Legenaria Siceraria și Beniscasa Hispida pentru a obține plante mult mai rezistente la boli și dăunători. Astăzi această metodă se aplică din sudul până în nordul Europei cu mare succes, cele două specii de dovleac fiind compatibile cu pepenele roșu, cel galben și castravetele. Altoirea s-a impus mai ales ca soluție de control al bolilor și virozelor de sol. În timp însă s-a dovedit că aceasta crește productivitatea și calitatea plantelor, prelungește perioada de vegetație și de recoltare, îmbunătățește aportul de elemente nutritive, ceea ce influențează calitatea fructelor. La acest ultim aspect contribuie și nivelul de licopen și carotenoizi cu mult mai ridicat la plantele altoite. Prin prezența portaltoiului planta se dovedește mult mai tolerantă la temperaturi scăzute, iar maturitatea, mărimea și culoarea fructelor sunt puternic influențate de portaltoi. Totuși, să nu uităm că niciun portaltoi nu este rezistent la nematozi, iar altoirea crește incidența apariției Acidovorax, ceea ce reduce din aroma fructului.

Dacă vă gândiți la altoire trebuie să șțiti că Legenaria s-a dovedit un portaltoi cu vigoare medie, toleranță medie la temperaturi scăzute, însă oferă timpurietate altoiului și rezistență la bolile solului. De asemenea, atunci când demarați procesul de altoire e bine să aveți în vedere următoarele aspecte: tipul solului, perioada de recoltare, bolile solului și timpurietatea la recoltare.

Patricia Alexandra POP

Syngenta, pepeni, Shogun

Alte articole: