Articole revista 02 Decembrie 2015, 15:57

Premieră în Vrancea. Prima ambulanță veterinară dotată ca o clinică

Foto: monitorulvn.ro Foto: monitorulvn.ro
Scris de

Profesia de medic modelează caractere, oferă speranță, salvează vieți. Poate de aceea este considerată una dintre cele mai nobile meserii. Dacă medicii umani își îmbogățesc toată viața bagajul informațional despre organismul uman, medicii veterinari sunt nevoiți să învețe despre cel puțin 7 specii de animale. A fi medic veterinar la oraș sau în mediul rural este o altă poveste, de multe ori mult mai palpitantă, mai solicitantă și cu mult mai multe provocări în cel de-al doilea caz.

L-am cunoscut pe Grigore Mihăeș, medic veterinar și președinte al Colegiului Medicilor din Vrancea, chiar pe teren, în drum spre o intervenție, pentru a oferi ajutor unui animal aflat în suferință. Ani de zile a făcut acest lucru, de multe ori în condiții improprii, cu dotări minime, apelând la mijloacele proprii de deplasare și rugându-se ca bunul Dumnezeu să facă minuni, pentru că în astfel de condiții viețile unor suflete stau în mâna Lui.

Intervine în cazuri dramatice, dar are în sarcină și multe alte activități de rutină care țin sub control starea de sănătate a animalelor și, implicit, a omului. Lista acestor acțiuni este una lungă: face vaccinări, deparazitări, operează, monitorizează starea de sănătate a animalelor, implementează normele sanitar-veterinare privind protecția și bunăstarea acestora. Toate aceste servicii necesită deplasarea în teren, iar pentru un medic veterinar o ambulanță dotată cu echipament modern este visul suprem.

Pentru Grigore Mărieș acest vis s-a împlinit. Cu eforturi uriașe și cu sprijinul reprezentanților Grupului de Acțiune Locală Țara Vrancei a reușit depunerea unui proiect pentru achiziția unei ambulanțe veterinare. Valoarea totală a proiectului a fost de 52.000 euro cu TVA, o investiție costisitoare, aproape cât valoarea unei case. „A costat destul de mult, dar este o investiție eficientă pentru Vrancea, ținând cont că trebuie să ne deplasăm la proprietarii de animale care de obicei le țin în zone accidentate, pe dealuri“, apreciază medicul veterinar. Dacă până în vară se deplasa pe la crescătorii de animale cu mașina proprie, în portbagajul căreia înghesuia strictul necesar, acum imaginea i s-a schimbat și este privit de beneficiari cu mult mai multă admirație.

Mașina 4 x 4 combi, cu un portbagaj generos, transportă în siguranță atât șoferul cât și echipamentele necesare pentru diverse operații. În cazul în care se impune intervenția la fața locului, acum medicul își deschide portbagajul și din sertarele suprapuse, montate pe șine, pentru a culisa ușor scoate tot ceea ce are nevoie. „Din iunie am început să dotez mașina. Am ecograf, o trusă de însămânțări artificiale, truse chirurgicale, truse tuberculinare, de tuns, pense pentru castrarea armăsarilor, dispozitive de extras vițeii, echipamente sanitar-veterinare de care eu mă folosesc în activitatea mea sau de care am considerat că este nevoie pentru a ridica la standarde mai ridicate activitatea sanitar-veterinară din teritoriu“, spune acum mulțumit Grigore Mihăeș.

De-a lungul timpului și alți medici s-au dotat cu ambulanțe veterinare, însă fiecare și-a căutat soluții pe măsura buzunarului, apelând de fiecare dată la varianta „second-hand“. De aici și noutatea: „În cazul meu este singura ambulanță achiziționată și dotată în țară. Nu a fost ușor, cea mai mare problemă am întâmpinat-o la înscrierea ei la RAR, pentru că a trebuit să trec în cartea tehnică că este ambulanță sanitar-veterinară pentru a putea primi banii din fonduri europene“, explică medicul.

Știam că l-am oprit din drum și m-am grăbit să îl las să plece, dar nu înainte de a-mi spune unde trebuie să ajungă. „Am avut o intervenție chirurgicală la un cal. Animalul se pare că a fost alergat sau s-a speriat și a intrat în sârmă ghimpată. În urma acestui accident membrul anterior drept a fost sfâșiat. De aceea a avut nevoie de o intervenție care a durat aproape 3 ore și jumătate. Acum este sub observație, merg să-i fac tratamentul necesar cu antibiotice, antiinflamatoare. Până la vindecare trebuie să-i fac zilnic toaleta, să-i schimb pansamentul. Când am fost anunțat nici nu eram în zonă, eram la Focșani, dar am intervenit rapid și mă bucur că are o evoluție bună. După 3 zile a început activitatea motorie, totul decurge conform planului medical pe care l-am stabilit“, mă lămurește Grigore Mihăeș în timp ce deja urcase în mașină.

A plecat în trombă în timp ce îl admiram pentru munca depusă și imaginea nou creată.

Patricia Alexandra POP


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti