Consfătuire internațională privind zootehnia
Scris de Lumea SatuluiÎn cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, la Iași a avut loc Conferința Internațională în cadrul proiectului Centrul Transfrontalier de Susținere pentru Dezvoltarea Asistată a Zootehniei.
Manifestarea, găzduită de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu Iași, a reunit reprezentanți ai partenerilor din cadrul proiectului, autorități publice locale, servicii de specialitate, fermieri, reprezentanți ai unor societăți agricole, cadre didactice și studenți din cadrul Facultății de Zootehnie a USAMV „Ion Ionescu de la Brad“. Participanților le-a fost prezentată starea zootehniei din Regiunea Transfrontalieră, respectiv zona nord-est a României, raionul Herța-Ucraina, Republica Moldova, precum și stadiul activităților derulate în cadrul proiectului de către cei trei parteneri.
Proiectul se derulează până la finele anului 2016 și este implementat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Dancu Iași în calitate de lider de proiect și are ca obiectiv general popularizarea și diseminarea materialului genetic taurin la standarde europene de către crescătorii de taurine din zona transfrontalieră cu scopul de a îmbunătăți situația economică, socială și de mediu din zonele rurale.
Gazdele – SCDB Dancu – au prezentat celor prezenți realizările obținute în direcția ameliorării raselor de bovine existente prin încrucișarea cu rase pentru carne de mare productivitate, ceea ce ar asigura micilor crescători venituri sporite întrucât, au subliniat mulți dintre participanți, creșterea în sistem gospodăresc a unui număr mic de vaci cu lapte, așa cum se practică încă în această zonă, este nerentabilă, în condițiile în care creșterea taurinelor pentru carne este cu mult mai rentabilă. Să nu se uite că, au subliniat unii vorbitori, creșterea taurinelor pentru lapte în condițiile impuse de Uniunea Europeană este din punct de vedere financiar deosebit de costisitoare. Noile rase pentru carne ar da, de asemenea, reale posibilități de export în țările Uniunii Europene și venituri sporite.
(S.C.)
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale