reclama youtube lumeasatuluitv
update 23 Aug 2019

Prisăcani - Iași o comună de la margine de țară

În salba de așezări care au apărut pe malul Prutului, în urmă cu secole, „cea mai strălucitoare și mai șlefuită de timpuri este comuna noastră Prisăcani“, consemnează într-o monografie prof. Vasile Crăciun, un fiu al localității, afirmație întru totul confirmată de înfățișarea de astăzi a comunei ieșene. Gospodării întemeiate, case frumoase și, în ultimul timp, vile aparținând celor care au fost la muncă în străinătate, dar și ale unor ieșeni atrași de liniștea și frumusețea locurilor.

În ziua când am ajuns la Prisăcani avea loc o ședință a consiliului local. Din ordinea de zi, altminteri încărcată, consilierii au chibzuit gospodărește și au aprobat măsuri menite să conducă la o mai bună desfășurare a activității curente. Între acestea, un număr de burse acordate elevilor din familii mai nevoiașe, sumele cuvenite profesorilor navetiști, stadiul pregătirii pentru Ziua comunei ș.a.

„După cum ați văzut, ne spune dl ing. Constantin Chirilă, primarul comunei, ne străduim să găsim soluții pentru rezolvarea tuturor problemelor pe care le ridică viața de fiecare zi din comuna noastră. Rezultatul? Tot ce am realizat până acum pe multiple planuri.

Noi obiective edilitar-gospodărești

„Mai important este faptul că aproape tot ce am reușit să facem până acum se datorează accesării fondurilor europene dar, în egală măsură, și hărniciei oamenilor care nu au pregetat să pună mâna, cum se spune, atunci când comuna era un adevărat șantier.

Cu fonduri europene am reușit să asfaltăm șoseaua care traversează satele Moreni și Prisăcani, am modernizat și alte drumuri, astfel încât, cu excepția drumului dintre satul reședință și Măcărești, drum județean, în toata comuna se poate circula civilizat.

De asemenea, realizări sunt și aducțiunea de apă în toate cele trei sate și canalizarea pentru satele Moreni și Prisăcani pe o lungime de 8 km, cu stație de epurare; urmează în curând și satul Măcărești.“

Pentru tinerii comunei

Tot cu fonduri europene s-a reușit modernizarea școlii de centru care dispune de centrală termică, mobilier nou, calculatoare etc.

Tot în această direcție sunt în derulare două proiecte POSDRU în parteneriat cu alte instituții din țară, între care și Liceul de Artă Darclée din Brăila, proiect prin care sunt ajutați 40 de elevi cu posibilități materiale reduse.

„Și tot pentru cei care reprezintă viitorul nostru am dat în folosință prin Măsura 3.22 o bază sportivă, pe care ați văzut-o în centrul comunei, obiectiv care dispune de terenuri de handbal, volei, fotbal, tenis și de dotările care se impun.

Apariția bazei sportive a condus la creșterea interesului pentru sport, pentru mișcare în aer liber și rezultatele nu au întârziat să apară – 70 de copii activează în cadrul echipei de rugby Pilierul Prisăcani, alți foști membri ai echipei joacă în loturile naționale de copii, în Constanța, la Bârlad, la Iași. Și toate acestea pentru că sportul înseamnă ordine, disciplină și, dacă vreți, educație.“

Proiecte europene și pentru agenții economici

Cele enumerate până acum s-au realizat prin accesarea unor fonduri europene care totalizează cinci milioane de euro, la care se adaugă și alte 90 de proiecte pentru persoane fizice și societăți sau asociații care au accesat sau sunt în implementarea unor proiecte pentru dezvoltarea în plan economic. Din informațiile pe care le avem de la GAL „Ștefan cel Mare“, comuna Prisăcani a reușit să acceseze la Măsura 141 proiecte în valoare de 340 mii de euro, din care 13 tineri fermieri și-au început o afacere, iar șapte familii și-au înființat ferme de subzistență. Totodată, tinerii fermieri din Prisăcani au accesat mai bine de jumătate din proiectele finanțate prin intermediul Măsurii 112. Cele cinci asociații, cum ar fi cele administrate de Felix Crăciun, Constantin Stanciu ș.a. care lucrează peste 2.000 ha, au beneficiat de proiecte la aceeași măsură, achiziționând utilaje agricole performante: tractoare, combine ș.a.

Tot aici s-ar cuveni, spune primarul, să-i amintim și pe fiii satului care au lucrat în străinătate și s-au întors hotărâți să-și facă un rost în comuna natală, cum ar fi Vasile Mârzac, care a accesat un proiect pentru construcția unei ferme de vaci cu animale aduse din Franța, și exemple mai sunt.

Perspective încurajatoare

Rezultatele obţinute situează Prisăcanii în topul comunelor ieșene.

„Sigur sunt încă multe de făcut. Pe plan economic mai avem 1.332 ha în care proprietarii, de regulă oameni în vârstă, le lucrează cum pot și rezultatele se văd, mai ales în acest an, când din luna mai până în septembrie n-a plouat mai deloc. M-aș bucura dacă am reuși, pentru binele lor, să-i convingem să treacă la o formă asociativă.

Și tot pe plan economic vrem să reînviem o ocupație de tradiție în comuna noastră – legumicultura. Am înființat o asociație cu oameni pasionați de lucrul în grădină, care sperăm să dea roade, astfel încât legumele din Prisăcani să înlocuiască în bună măsură pe cele aduse de peste mări și țări.

Pe plan edilitar-gospodăresc dorim ca asfaltarea drumului Prisăcani – Măcărești să devină o realitate, așa cum ne-au promis cu prilejul alegerilor cei care râvneau la un fotoliu în Parlament, dar promisiunea a rămas neonorată.

De asemenea am luat în discuție un punct la Măsura 7.2 pentru construcția unei grădinițe în satul Măcărești, un proiect deosebit de avantajos în condițiile în care investiția de până la 500 mii de euro este finanțată în întregime cu bani europeni.“

Înainte de plecare, primarul a mai primit un telefon de la satul Măcărești din stânga Prutului. Primarul de acolo își anunța prezența la hramul bisericii și satului în fruntea unei numeroase delegații. „Vreau să vă spun că, în ciuda faptului că Prutul ne desparte, legăturile noastre cu frații de dincolo au rămas ca și atunci când râul trecea prin mijlocul unui sat.“

• Cinci milioane de euro investiți în dezvoltare.
• 90 de noi proiecte europene pentru persoane fizice și societăți.
• 340 mii de euro accesate pe Măsura 141.
• Prisăcanii – o pepinieră pentru rugby-ul național.

Stelian Ciocoiu