Banner Lumea Satului 260 x 100 px    Adama decembrie 2020
update 18 Jan 2021

Turist în China multimilenară (IV)

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Mătasea, primul pas al omenirii spre globalizare

Daca vizitezi China ajungi sigur şi pe „drumul mătăsii“. De la modul cum se produce mătasea naturală şi până la o varietate şi diversitate a produselor finite obţinute din aceasta ne-a fost dat să admirăm în cele 2 ateliere pe care le-am vizitat. Nu am cuvinte să descriu ce am simțit înconjurată de culorile și modelele țesăturilor, apoi de tablourile cusute cu fir de mătase realizate cu o adevărată măiestrie de „chinez“, dar și de niște covoare țesute numai cu mătase naturală cu un colorit și o textură unică. Momentele petrecute acolo au fost o adevărată terapie pentru suflet. Am plecat încărcați cu energie, am făcut fotografii și ne-am simțit minunat. Îi înțeleg pe chinezi de ce au păstrat secretul obținerii mătăsii naturale cu atâta strășnicie, la fel cum înțeleg și dorința altor popoare de a face multe sacrificii ca să beneficieze de acest prețios material care a sedus și fascinat deopotrivă capete încoronate și oameni simpli.

„Foşnitoare şi suplă, mângâietoare, atât la privit cât şi la atingere, celestă şi regală, somptuoasă şi senzuală, mătasea îşi exercită de mai bine de cinci mii de ani  fascinaţia şi puterea de seducţie asupra oamenilor. Lux, rafinament, eleganţă sunt tot atâtea sinonime ale mătăsii; ea este exotică şi senzuală, întruchipând frumuseţea în stare pură. Preţiozitatea ei i-a adus în anumite epoci istorice rangul de monedă de schimb sau instrument de plată, uneori valorând chiar greutatea ei în aur.“ (sursa: O istorie a mătăsii - Vasile Marian)

Experiențe culinare pe Wangfujing Snack Street

Se spune că zilnic peste o treime din populația globului consumă mâncare chinezească, iar o mare parte din consumatori nu sunt chinezi la origine. Bucătăria chinezească este considerată una complexă și variată. Aveam să ne convingem de aceasta cât am stat pe acele meleaguri.

Pentru mine personal experiența culinară chineză a fost una inedită, chiar din prima zi, când, ajunși în Beijing, am stat la un hotel care se afla în apropiere de Wangfujing Snack Street. Gătitul în acest loc este un adevărat spectacol mai ales pentru turiștii din toată lumea veniți acolo să privească și să deguste multe feluri de mâncare, unele exotice chiar și pentru chinezi. Pe țepușe din lemn sunt înfipte bucăți de carne de porc sau miel, dar și diferite „vietăți“ – scorpioni, stele de mare, căluţi de mare, caracatiţe, broaște, scoici, raci, crabi, greieri, lăcuste și alte insecte, pupe de viermi de mătase, şerpi, șopârle. Totul se gătește foarte proaspăt (unele insecte și fructe de mare încă se mișcau în țepușă) prin prăjire rapidă în ulei încins, pe plită sau pe grătar cu cărbuni, fiind apoi servite cu sosuri ce conțin tot felul de mirodenii.

Am asistat la demonstrații de măiestrie în materie de artă culinară chinezească care ne-au risipit orice îndoială cu privire la calitatea şi prospeţimea produselor. Mișcările bucătarilor erau atât de rapide şi precise încât nu apucai să vezi mare lucru și preparatul era gata. Aici am văzut tradiţionalele Tang Hu Lu, fructe trase în baie de zahăr topit, fiind singurul preparat pe care l-am degustat, în rest am făcut doar poze și i-am admirat pe alții mai curajoși. Am plecat de acolo cu gândul că simțul practic și obiceiul de a nu risipi nimic al chinezilor au condus la crearea unui stil culinar original.

Sper că am reușit să vă stârnesc dorința de a rămâne tovarășii mei pentru că povestea nu s-a sfârșit. Călătoria continuă.

Teofilia Banu