Adama Sultan iulie 2020
update 18 Sep 2020

Niculina Geru şi Daniel Arapalea, un duet în cântec şi în viaţă

Niculina Geru Arapalea şi Daniel Arapalea sunt un cuplu reuşit şi în muzică, şi în viaţă. Cei doi interpreţi de muzică populară au debutat separat pe scenă, dar şi-au împletit ulterior cântecul şi destinele în emisiunea aceleia care i-a promovat pe amândoi, solista şi realizatoarea TV Niculina Merceanu. Chiar dacă au câte o profesie stabilă, folclorul ţinând mai mult de pasiune şi suflet, tinerii se evidenţiază prin voce şi prin acurateţea interpretării.

Este oarecum dificil să cuprinzi într-un singur articol două vieţi, două voci, două destine muzicale. Dar n-am putut face altfel pentru că Niculina Geru Arapalea şi Daniel Arapalea s-au unit în cântec, formând poate duetul cu cea mai multă prospeţime din folclorul ultimilor ani. Peste tot, în emisiuni sau concerte, evoluează împreună, dar au în repertoriu şi melodii din zonele folclorice din care provin, pe care le interpretează separat. Dar ceea ce au în plus soţii Arapalea, dincolo de glasul frumos şi un stil pur al redării cântecelor, cu dese inflexiuni rapsodice, ar fi modestia, simţul măsurii, discreţia.

Din Olt

Niculina Geru Arapalea s-a născut în comuna Ştefan cel Mare, Olt, aşezare situată în Lunca Dunării, la 31 km de Corabia, oraş care găzduieşte unul dintre cele mai prestigioase concursuri folclorice din ţară, „Corabia de aur“, ajuns la a 42-a ediţie. Bunicul este cel care i-a aprins pentru prima dată interesul pentru muzica populară; cânta cu taraful la petrecerile din sat. După aceea mama a avut şi are voce bună, dar mai mult de a fredona pentru sine nu a îndrăznit niciodată. În schimb, a fost cea care şi-a susţinut fiica din clipa în care i-a remarcat talentul şi a îndemnat-o să îmbrăţişeze acest drum al cântului, deloc uşor. Dacă ar fi să vorbim despre modele, Niculina Geru Arapalea s-a inspirat mereu de la Maria Ciobanu: „Aşa îmi amintesc de mine mică, ascultând-o pe dna Ciobanu. A fost dintotdeauna preferata mea între interpreţii din Oltenia.“ Mai târziu, a mers la şcoală la Corabia, fiind absolventă a unui liceu teoretic, iar în clasa a XII-a, după ce evoluase în zeci de spectacole şcolare, s-a întâmplat să ştie să-şi culeagă şansa: „Am citit un anunţ cum că TVR, prin doamna Niculina Merceanu, organizează o preselecţie la Casa de Cultură Corabia. M-am înscris şi a fost să fie, din aproximativ 40 de concurenţi, să fiu eu cea aleasă. Bucuria aceasta, la care n-aş fi sperat, nici nu mă gândeam la aşa ceva, se întâmpla prin 1995. De aici înainte mi s-au deschis drumurile în cântec. Doamna Merceanu, prin alegerea domniei sale, mi le-a deschis. M-a chemat apoi la TVR, am înregistrat primele două cântece şi am debutat pe micul ecran la emisiunea dumneaei. Şi tot dânsa mi-a făcut cunoştinţă cu Daniel.“

Şi din Vlaşca

Daniel Arapalea este bucureştean, dar o bună parte a copilăriei este legată de cătunul Crovu, din Ghimpaţii de Giurgiu, acolo unde, mai ales alături de bunica din partea tatălui, la care-şi petrecea vacanţele, a descoperit armonia cântecului din Vlaşca. De altfel, primele melodii le are de la bunica sa, iar Daniel Arapalea spune că avea un glas remarcabil: „Ascultând-o pe ea, mi-a plăcut şi mie să cânt. La şcoală, la Bucureşti, am participat la diverse concursuri şcolare, iar prin clasa a VII-a am studiat acordeonul cu dl prof. Aurel Mustăţea, unde am aprofundat şi noţiuni despre teoria muzicii. La îndemnul său am dat examen la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti“ şi am intrat, în 1991, la clasa de canto popular a dlui prof. Gavril Prunoiu. Ulterior am urmat Universitatea Naţională de Muzică, la secţia de pedagogie muzicală. În acea perioadă am fost şi redactor colaborator la radio.“ În clasa a XII-a, când încă nu împlinise 18 ani, se întâmpla în 1995, Daniel Arapalea a debutat la radio. L-a dus acolo prof. şi interpretul Gavril Prunoiu. A fost ascultat de specialişti de marcă (Eugenia Florea şi Angela Marinescu), a trecut prin comisie, i-au fost selectate patru piese, imprimate ulterior cu Orchestra Radio, dirijată de maestrul Paraschiv Oprea, şi a fost difuzat în premieră pe undele radio. În anii următori a mai înregistrat zeci de piese cu maestrul Adrian Grigoraş. Tot atunci a fost chemat la TVR, la emisiunea „De la lume adunate“, realizată de Niculina Merceanu, iar acolo şi-a întâlnit partenera de viaţă şi de cântec.

Un dialog muzical reuşit

Din 1995 şi până astăzi, carierele soţilor Arapalea se împletesc. Dar nu imediat au început să lanseze dialogurile muzicale atât de gustate de public. A urmat perioada concursurilor, cele care confirmă un talent ori altul. Printre multele premii, Niculinei Geru Arapalea i-au rămas aproape de suflet Trofeul Festivalului „Corabia de aur“ şi Premiul special al Fundaţiei Culturale „Maria Tănase“, de la festivalul cu acelaşi nume, unul dintre cele mai puternice din ţară. Daniel Arapalea a adăugat titlului de olimpic naţional la Olimpiada de muzică a liceelor de profil (1995) mai multe premii, dar cele care l-au recomandat încă de la debut şi la care interpretul ţine sunt Premiul I la Festivalul „La fântâna dorului“ – Călăraşi (1995), Premiul publicului la concursul „Topul tinerilor interpreţi“, organizat de Radio România (1996), Premiul al III-lea la Festivalul „Maria Tănase“ - Craiova (1997) şi Trofeul „Moştenitorii“, concurs organizat în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric“ a Mărioarei Murărescu. În primii ani, când nu existau aşa de multe televiziuni, tinerii Arapalea, care-şi unesc destinele în 2000, au fost prezenţi la mai multe emisiuni realizate de Niculina Merceanu, Mărioara Murărescu şi Teodora Popescu. Recent, au fost invitaţi la un medalion Niculina Merceanu, cea care, alături de Steluţa Popa, i-a şi fost profesoară de canto Niculinei Gerea Arapalea şi, într-un fel fericit, a jucat un rol esenţial în viaţa celor doi, tinerii neferindu-se să recunoască faptul că îi datorează în mare măsură cariera de interpreţi.

Şi-o viaţă în doi la fel de reuşită

Melodiile pe care le prezintă publicului sunt în parte culese din zona Vlaşca şi Oltenia, preluate din culegeri ori pur şi simplu sunt lucrate de soţii Arapalea, Niculina fiind responsabilă cu textul, iar Daniel, cu linia melodică. Toate piesele sunt şlefuite cu mare grijă astfel încât să păstreze înlăuntrul lor mesajul folcloric şi rezonanţele tipice melosului popular. Împreună au editat trei albume cu orchestre conduse de renumiţi dirijori, Dorel Manea (Piteşti - 1999), Ilie Fieraru (Vâlcea - 2003) şi Marcel Parnica (Târgu Jiu - 2012). Amândoi sunt prezenţi la festivaluri organizate în localităţile din sudul ţării, iar despre dialogurile muzicale, ţinute strict în sfera folclorului (de exemplu, materialul discografic „Măi mândruţă, măi olteancă“), au spus că sunt foarte îndrăgite de ascultători, poate şi pentru faptul că un astfel de gen este din ce în ce mai rar. În afară de cântec, cum spuneam, Daniel Arapalea predă muzica la un gimnaziu din Bucureşti, iar Niculina Geru Arapalea lucrează la o clinică privată, ca asistent medical. Acasă au cele mai mari bogăţii ale existenţei lor, o fetiţă şi un băieţel. În lumea cântecului amândoi ţin la o oarecare discreţie, pesemne extrasă din educaţia sănătoasă a satelor copilăriei, un frumos simţ al măsurii care s-ar putea, pe parcurs, să le returneze însutit modestia, printr-o şi mai mare recunoaştere în plan muzical.

Maria Bogdan