Recomandări privind campania de montă la ovine

Creşterea ovinelor reprezintă o tradiţie multiseculară, fiind activitatea de bază în majoritatea judeţelor din ţara noastră unde, alături de creşterea acestei specii, se practică activităţi tradiţionale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lână, cu un pronunţat caracter specific local (brânzeturi sau alte sortimente din lapte, îmbrăcăminte, articole artizanale, instrumente pentru prelucrarea produselor, obiecte de inventar ale stânii, ateliere de cojocărie, confecţionarea pălăriilor tradiţionale, ateliere pentru ţesături etc.).
Avantajele economice (materiale şi financiare) pe care le oferă această specie de animale au determinat ca, în ultimii 10 ani, dinamica efectivelor totale şi de oi mame să aibă o evoluţie constantă, cu unele creşteri naturale (menţinerea în efectiv a mieluţelor de înlocuire a reformelor sau a animalelor, vândute, moarte, dispărute etc.) faţă de alte specii de animale care se cresc în judeţul nostru (bovine, porcine)
O etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor o constituie activitatea de reproducţie prin care se asigură atât creşterea efectivului, cât şi înlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte.
Pentru ca această acţiune importantă să se desfăşoare corespunzător, în consens cu normele zootehnice şi sanitare veterinare, crescătorii de ovine trebuie să respecte următoarele obligaţii:
-- Toate ovinele din exploataţie trebuie să fie identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date, în conformitate cu prevederile OUG nr. 23/2010, a Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010, completat cu Ord. 28/2011 şi Ord. 48/2012, (implementarea procedurilor de identificare şi înregistrare a animalelor)
-- Asigurarea unei furajări îmbunătăţite care să confere oilor o stare bună de întreţinere.
-- Să se asigure permanent sare bulgări şi apă la discreţie.
-- Încetarea mulsului la oile mame cu minimum 3-4 săptămâni înainte de montă pentru a se putea reface şi a fi aduse în condiţii optime de reproducţie.
-- Efectuarea acţiunilor sanitare veterinare specifice acestei perioade, prin:
- examenul clinic privind starea de sănătate a întregului efectiv;
- reformarea şi eliminarea din lotul pentru reproducţie a ovinelor îmbătrânite, neproductive sau cu afecţiuni cronice;
- sacrificarea ovinelor reformă, cu excepţia celor destinate consumului familiar, este admisă numai în abatoarele autorizate;
- ovinele destinate sacrificării trebuie să fie crotaliate şi însoţite de documentul de mişcare şi certificat de sănătate;
- vaccinarea anticărbunoasă la efectivele care nu au fost imunizate în campania de vaccinare;
- efectuarea tratamentelor antiparazitare externe, prin îmbăieri generale şi interne în funcţie de rezultatul examenului de laborator emis după afluirea probelor de fecale recoltate;
-- Pregătirea berbecilor reproducători prin:
- efectuarea bonitării caracterelor de rasă, origine, parametri corporali, aptitudini etc.;
- achiziţionarea berbecilor de reproducţie numai în baza documentului de mişcare şi a documentului de atestare a stării de sănătate a acestora;
- efectuarea examenului clinic, recoltarea probelor de sânge pentru supravegherea prin examen de laborator privind Brucella Melitensis şi genotipizarea pentru scrapie, conform programului stabilit de DSVSA judeţeană;
- izolarea, castrarea şi eliminarea din efectiv obligatoriu a berbecilor seropozitivi sau diagnosticaţi clinic, pentru prevenirea transmiterii acestor boli;
-- În perioada montei este recomandat păşunatul numai pe răcoare, dimineaţa cât mai devreme şi seara târziu (în funcţie de temperatura mediului ambiant)
-- Pentru monta naturală se repartizează 20-30 de oi pentru un berbec tânăr şi 30-40 de oi pentru un berbec adult, iar folosirea la montă a berbecilor se face prin rotaţie asigurându-se, după 4 zile de activitate, 4 zile de repaus.
În această perioadă crescătorii de ovine, asociaţiile profesionale trebuie să colaboreze permanent cu personalul sanitar veterinar pentru consultanţă şi sprijin de specialitate, să permită monitorizarea stării de sănătate a animalelor din proprietate, precum şi efectuarea acţiunilor sanitare veterinare menţionate.
Dr. Ioan PENŢEA – secretar executiv la Colegiul Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu
- Articol precedent: Există un viitor și pentru bivolul românesc
- Articolul următor: Profit asigurat din culturi de nişă