Romania

Învăţământ superior cât mai aproape de studenţi

Învăţământ superior cât mai aproape de studenţi

Este o metodologie de uzanţă a marilor universităţi europene pe care o promovează şi Universitatea de stat Lucian Blaga din Sibiu prin înfiinţarea Centrului teritorial Reghin la Staţiunea de cercetare pentru creşterea ovinelor Reghin, str. Dedradului, nr. 11.

Înfiinţarea acestui Centru teritorial de studii universitare s-a realizat în baza unui studiu de caz care a urmărit situaţia existentă pentru o parte din tinerii absolvenţi de liceu cu bacalaureat din zonă, tineri care au început să lucreze, dar fără o calificare şi cu retribuţii modeste, precum şi a persoanelor mai puţin tinere care au o afacere în agricultură, turism, agroturism, comerţ, administraţie publică locală, locuri de muncă care nu le permit înscrierea la facultăţi cu frecvenţă zilnică şi nici deplasarea în marile centre universitare chiar la sistemul de învăţământ de frecvenţă redusă.

Promovarea desfăşurării învăţământului superior în locaţii la îndemâna studenţilor este o iniţiativă responsabilă din partea Universităţii Lucian Blaga – Sibiu, în primul rând pentru a nu se face rabat de la calitatea învăţământului, dar în acelaşi timp şi convenabil studenţilor prin posibilitatea de a participa la cursuri, pregătirea practică şi susţinerea examenelor, întocmirea şi susţinerea Lucrării de licenţă.

Primele rezultate sunt evidente, putem afirma reprezentative prin existenţa deja a două grupe de studenţi la Facultatea de Agricultură anii II şi III, care constituie o bună iniţiativă dacă avem în vedere Programul naţional pentru dezvoltare rurală 2015-2020 cu instrumente de finanţare nerambursabilă, program care solicită pentru accesare pregătire superioară de specialitate pentru activităţi agricole şi nonagricole.

Iată de ce Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, universitate de stat acreditată, vine începând cu anul universitar 2015-2016 la Centrul teritorial Reghin cu o ofertă educaţională sporită faţă de anii anteriori şi adecvată activităţilor specifice din zonă:

– Facultatea de Ştiinţe Economice cu specializările: economia comerţului, serviciilor şi turismului, durata de studii 3 ani, taxă anuală 2.050 lei, plătibilă în rate;

– Facultatea de Agricultură cu specializarea agricultură montană, durata de studii 4 ani, taxă anuală 2.100 lei, plătibilă în rate;

– Facultatea de Drept, specializarea administraţie publică, durata de studii 3 ani, taxă anuală 2.300 lei, plătibilă în rate.

În acelaşi timp se fac înscrieri şi parcurgeri de cursuri la programe pentru studii masterale în domeniile de licenţă care se realizează în această locaţie.

La toate facultăţile şi programele de masterat înscrierea şi înmatricularea se realizează până la data de 1 octombrie 2015.

Conf. universitar dr. ing. Vasile RĂU

studenti, invatamant universitar

Alte articole: