Adama 04 mai 2020
update 3 Jun 2020

Barometrul producţiilor de grâu

Dacă anul trecut producţiile la păioase au înregistrat cele mai bune cote din ultimii 10 ani, seceta pedologică de anul acesta însoţită de cea atmosferică a înclinat din nou balanţa în sens opus. Majoritatea fermierilor au recoltat jumătate din cantitatea realizată de anul trecut. Cauza? Lipsa precipitaţiilor în majoritatea zonelor din ţară, pe de o parte, dar şi a băltirilor din primăvară, pe de altă parte, cum a fost în cazul fermierilor din Insula Mare a Brăilei. Şi, totuşi, în rândul marilor fermieri, cei care pot aplica tehnologiile de vârf pentru a obţine rezultatele scontate, părerile sunt împărţite, unii sunt mulţumiţi de recoltă, în condiţiile unui an capricios, alţii, dimpotrivă.

Laurenţiu Baciu, fermier judeţul Bacău, preşe­dinte LAPAR: „Producţia de grâu de anul acesta a lăsat de dorit. Am obţinut jumătate din ce am investit. Dacă anul trecut s-a înregistrat apogeul producţiilor, acum, pe 600 ha, deşi am folosit toate verigile specifice fiecărei culturi, rezultatele au fost mult sub aşteptări. Cauza? Numai şi numai seceta!“

Ştefan Poienaru, fermier judeţul Ialomiţa: „Nu am avut cea mai bună producţie la grâu, dimpotrivă, am avut o producţie slabă pe toată suprafaţa semănată, media fiind în jur de 3.000 kg/ha. Am aplicat tehnologia ca la carte, am semănat soiuri româneşti, însă am avut două situaţii problemă. În primul rând, ca şi în Insula Mare a Brăilei, am avut şi eu probleme cu băltirile, asta fiind şi principala cauză a producţiei slabe, cu aproximativ 40% mai mică faţă de anul trecut. Am avut exces de umiditate, băltiri, luciu de apă pe suprafeţe imense şi asta din cauza precipitaţiilor neuniforme, când în primele 4 luni ale anului am avut şi peste 450 de l/mp, mai mult decât este media multianuală. Iar cea de a doua situaţie, seceta, s-a înregistrat în zonele din afara Insulei, unde am avut grâu semănat. Întreaga cultură a fost afectată de secetă pentru că doar în primăvară am mai avut ceva ploi. Per total, producţia de grâu anul acesta a fost cu 30% mai mică faţă de cea de anul trecut.“

Aurel Placinschi, fermier judeţul Iaşi: „A fost un an mai greu pentru cultura grâului, în general, şi totuşi am realizat o producţie de aproximativ 6 tone/ha, mai exact 5.900 kg. Am efectuat între 2 şi 3 tratamente fitosanitare, plus fertilizarea necesară, atât toamna cât şi primăvara, după ce porneşte grâul în vegetaţie. Am semănat 960 ha şi aproximativ 40% din suprafaţă a primit 3 fertilizări în primăvara şi erbicidările de rigoare.

În condiţiile unui an dificil, sunt mulţumit de producţie. Am valorificat o parte, dar aşteptăm un preţ mai bun, mai ales că în piaţă va fi o lipsă de porumb şi chiar de soia.“

Nicolae Sitaru, judeţul Ialomiţa: „În zona mea producţia la grâu a fost destul de bună, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ. Am semănat aproximativ 800 ha de grâu şi am avut o producţie medie de 7,7 tone/ha. Ca tehnologie, culturii i-au fost atri­buite toate lucrările necesare.

Momentan nu am vândut nimic, mai aştept, cu toate că eu cred că preţurile nu vor creşte spectaculos, dar vor mai creşte. Dacă ar fi să mă raportez la producţia de anul trecut, în ferma mea rezultatele au fost mai bune, însă nu şi în întreaga zonă.“

Larissa Loredana Sofron