Lumea satului 750x100 19 martie
update 28 Mar 2020

Lot demonstrativ BASF pentru testarea produselor

BASF a prezentat, la începutul lunii august, la Valea Călugărească, rezultatele testării unor produse omologate sau în curs de omologare pentru tratamentul împotriva manei, făinării și putregaiului viţei-de-vie. Mai mulţi fermieri – horticultori din zonă au participat la acest eveniment mediat de ing. Robert Ionuţ Băicoianu, manager culturi speciale BASF.

Proiectul a fost realizat în comun de compania BASF și Agroprospect, una dintre cele două firme din România care testează produsele neomologate. Lotul de viță-de-vie, plantație nouă, în anul al șaselea de producție, a fost pus la dispoziție de Nicolae Dodoiu.

Despre acest experiment a vorbit managerul Robert Ionuț Băicoianu: „Astăzi, le-am prezentat fermierilor un lot demonstrativ din podgoria Dealu Mare, în care am pus în evidență caracteristicile, beneficiile și avantajele a trei produse importante pentru vița-de-vie, respectiv VIVANDO – pentru făinarea viței-de-vie, FORUM GOLD – pentru combaterea manei viței-de-vie și CANTUS – pentru putregaiul viței-de-vie. Ultimele două sunt omologate și introduse deja în țară, iar Vivando este, de asemenea, omologat, însă va fi introdus în gama de produse BASF de la anul.“

Vivando (0,2 l/ha): Lotul unde a fost aplicat a reliefat o eficacitate a produsului în combaterea făinării de 99%. Produsul este unul de mare perspectivă, cheia controlului făinării în cultura viței-de-vie. Fermierii așteaptă de mult timp un fungicid care să dea rezultate atât de bune ca Vivando chiar și într-un an, 2015, când cel puțin în podgoria Dealu Mare atacul de Uncinula necator a pus la grea încercare știința inginerilor.

Forum Gold (3 l/ha): din punctul de vedere al eficacității a fost foarte apreciat de fermieri. Condițiile de apariție a manei au fost puternice în partea a doua a lunii iunie și produsul a reușit să preîntâmpine, să prevină acest atac foarte bine. Beneficii: două substanțe active cu trei moduri diferite de acțiune – preventiv, curativ și antisporulant; două moduri diferite de acțiune care asigură protecție sporită în condiții de presiune ridicată; efect multisite și rezistență sporită la spălare.

Cantus (1-1,2 kg/ha): aplicat într-un plan de combatere, asigură liniștea fermierilor în ceea ce privește atacul de Botrytis cinerea. Produsul introduce un nou mod de acțiune în combaterea putregaiului cenușiu, are o eficacitate ridicată, prezintă efect secundar împotriva făinării și protejează calitățile strugurilor și ale vinului.

„Întâlnirea – a mai spus managerul BASF – a fost una extrem de interesantă, un mod inedit de a pune în evidență ceea ce produsele noastre tratează, în comparație cu martori sau alte substanțe cu rol similar, iar fermierii au putut vedea pe viu diferențele. Astfel de acțiuni, aflate în debutul proiectului BASF de a fi cât mai aproape de utilizator, vor avea loc în mai multe zone din țară.“

Maria BOGDAN

Articole recente - Lumea Satului