Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Simmental, cea mai bună rasă din lume

Simmental, cea mai bună rasă din lume
Distribuie:   

Despre vitele din rasa Simmental se știe că sunt originare din zona râului Simmel, din vestul Elveției, și că sunt una dintre cele mai vechi rase de vaci din lume. Totodată, această rasă a contribuit la crearea altor rase europene, cum ar fi Fleckvieh (Germania), Montbeliarde (Franța) sau Razzeta d’Oropa (Italia). Acum, această rasă este prezentă, practic, pe întreg globul și o regăsim în țări precum Namibia, Australia, Brazilia, Japonia sau Canada. Excelenta capacitate de a se înmulți, de a da lapte și carne, precum și fertilitatea ridicată pe termen lung a vitelor Simmental sunt caracteristici tipice. Ca particularitate a rasei este colorația sa – albă cu pete roșiatice sau gălbui, cu delimitări precise între ele. Picioarele, de la genunchi în jos, sunt întotdeauna de culoare albă, iar botul este roz. Pe cap există un desen caracteristic dominant alb.

Bălțată românească de tip Simmental

Rasa Simmental a fost folosită în lume pentru încrucișarea cu multe alte specii de bovine, pe teritoriul României luând naștere rasa de vite Bălțată Românească. Aceasta reprezintă principalul furnizor de carne de bovine al țării. Primele importuri de tauri Simmental s-au făcut în anul 1860 din Austria și a urmat apoi un import masiv de tauri Simmental din Elveția. Actualmente, aria de răspândire o constituie, în principal, județele din interiorul Arcului Carpatic, din Câmpia de Vest, precum și din sud-vestul și nordul țării. Federația Națională a Crescătorilor de Bovine, cea mai reprezentativă din România (FCBR),  are un „portofoliu“ de 640.000 de capete de vită, din care 224.000 de Bălțată de tip Simmental. Recent, reprezentanții FCBR au încheiat un protocol în vederea aderării la Federația Europeană Simmental. Astfel, cei 80.000 de membri ai FCBR vor intra în structura europeană a crescătorilor de vite tip Simmental. Drept urmare, după ce se va parcurge un proces de verificări, fermierii români se vor alătura marii familii de crescători de Bălțată de tip Simmental. „După ce ne vom integra pe deplin, fermierii vor avea posibilitatea să aibă acces la o bază de date extinsă cu tot ce înseamnă rasa Bălțată de tip Simmental la nivelul UE“, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine.

Avantajele speciei:

- Greutatea vitelor este de aproximativ 600-800 kg, iar taurii pot cântări o tonă.

- În ciuda dimensiunilor medii, masa corporală este mare.

- Au o capacitate foarte ridicată de a da lapte, producția medie anuală fiind de aproximativ 5.000 de litri.

- Cantitatea de grăsime în lapte este, în medie, de 3,8%/l de lapte.

- Proteinele sunt de 3,4%/l de lapte.

- Sunt foarte prolifice, având o capacitate foarte bună de înmulțire datorită perioadei lungi de fertilitate pe care o au.

- Bovinele se caracterizează printr-un temperament liniștit, blând, fiind foarte ușor de crescut.

- Se adaptează bine diverselor condiții climatice.

- Randamentul la tăiere este de 60%.

- Vițeii sunt foarte sănătoși datorită laptelui pe care vaca îl poate produce, ei crescând mult în greutate într-un timp scurt. În plus, principalul atu de ordin economic al speciei este că vârsta la care această rasă poate rămâne gestantă este de 2 ani și poate produce până la 13 viței.

- Este folosită cu succes în ameliorarea altor rase.

Bogdan PANȚURU

bovine, rase de carne, Simmental

Alte articole: