Articole revista 01 Septembrie 2015, 13:06

Domeniul Greaca, destinaţie de lux pentru oamenii cu pasiuni

Scris de

Un complex cu atitudine extravagantă pentru o zonă prea puţin exploatată şi promovată, Domeniul Greaca tronează deasupra unei întinderi fără obstacole de mii de hectare aşternute la poalele dealurilor molcome ce ţin cu măiestrie impozantul resort. Este genul de destinaţie surprinzătoare care ar stârni admiraţia turiştilor străini, dar mai ales a românilor care nu se aşteaptă să găsească aici o adevărată oază de relaxare pregătită să ofere o serie întreagă de facilităţi. Facem cunoştinţă cu Marius Cercel, proprietarul afacerii, pentru a afla povestea unei investiţii care aduce la Greaca, în judeţul Giurgiu, câteva milioane de euro, o imagine emblematică pentru această zonă şi un potenţial de dezvoltare fantastic pentru comunitate.

– Domnule Marius Cercel, sunteţi deja un antreprenor care a investit mult în domeniul construcţiilor. Ce va determinat să dezvoltaţi această bază de agrement la Greaca?

– Părinţii mei sunt din zonă şi m-am gândit că este oportun să investesc aici, mai ales că sunt multe atracţii pentru oamenii cu pasiuni. Conacul se află în mijlocul a 6 domenii de vânătoare, ce se întind pe o suprafaţă de 30.000 de hectare, Dunărea este la 5 km, avem o salbă de lacuri pentru pescuit la 3 km şi de aici a plecat ideea de a crea o oază de relaxare pentru oamenii cu pasiuni.

– Aşadar, alegerea locaţiei nu a fost doar sentimentală, ci şi motivată de posibilităţile oferite de zonă. Când aţi demarat propriu-zis întregul proiect de investiţii?

– În 2006 a încolţit ideea, iar în 2007 ne-am apucat de proiectarea construcţiei, dar practic în luna august 2009 am început execuţia lucrărilor de la conac pe care le-am finalizat în noiembrie 2011. Un an mai târziu am continuat construcţia piscinelor, a teraselor şi a locului de joacă pentru copii, iar de anul acesta am început să lucrăm la partea rezidenţială.

– Adică intenţionaţi să construiţi un ansamblu de locuinţe permanente?

– Da. Practic avem 60 de loturi de teren pentru care am gândit 3 tipuri de proiect: o clădire cu 4 apartamente, un duplex şi o casă individuală cu 600 mp de curte, toate dispuse astfel încât să ofere intimitate şi discreţie proprietarilor. În final ne propunem să oferim spre vânzare 160-200 de unităţi locative. Ele vor avea destinaţia de locuinţă permanentă, dar cred că proprietarii le vor folosi în week-end sau le vor pune în circuitul turistic. Este o alternativă pentru o familie care îşi doreşte o casă într-un resort care va fi dotat cu sală de conferinţe, SPA, facilităţi pentru vânătoare şi pescuit, chiar şi un aerodrom pentru avioane uşoare. Preţul unei unităţi locative va începe de la 990 euro/mp, iar apartamentele vor avea circa 70 mp şi un teren aferent de 120 mp.

– Care a fost valoarea proiectului care a vizat construcţia conacului şi tot ceea ce există acum în acest complex?

– Pe acest amplasament se aflau ruinele unui vechi conac. Noi am vrut să păstrăm ideea de conac, dar a trebuit să reconstruim totul de la zero. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 3,2 mil. euro, din care pentru construcţia conacului s-au alocat 200.000 de euro, bani obţinuţi din fonduri europene pe Măsura 313, diferenţa fiind asigurată dintr-un credit bancar şi fonduri proprii.

– În prezent, care este capacitatea de cazare şi ce atracţii oferiţi turiştilor veniţi pe Domeniul Greaca?

– Momentan avem 16 camere premium cu 34 de locuri de cazare, un restaurant cu bucătărie româ­nească şi mediteraneană ce are o capacitate de 300-400 de locuri unde se pot organiza evenimente personale (nunţi, botezuri etc.), dar şi evenimente de companie. În timpul săptămânii avem firme care vin cu 20-30 de persoane şi organizează teambuilding, iar în week-end predomină familiile cu copii. Oamenii vin pentru că au aici piscine în aer liber, loc de joacă pentru copii, jacuzzi, saună, fitness, tenis de câmp, tenis de masă, posibilitatea de a face plimbări cu ATV-ul sau de a merge la vânătoare. De anul viitor vom începe lucrările la noul centru SPA. Va fi o clădire multifuncţională cu sală de conferinţe şi evenimente, plus un al doilea restaurant. Investiţia se va ridica la 2,4 mil. euro.

– Cât costă un week-end petrecut pe Domeniul Greaca şi cine sunt turiştii care vă trec pragul?

– Un week-end costă cam 200 euro/familie. Am avut turişti atât români cât şi străini din Italia, Spania, Franţa şi Cipru.

– Cum v-aţi promovat până acum?

– Foarte mult pe reţelele sociale, prin agenţii de turism, dar în general pe Internet.

– Este adevărat că intenţionaţi să faceţi un teren de golf?

– Da. De doi ani se fac o serie de lucrări de pregătire, terasamente realizate după un proiect făcut sub îndrumarea unui maestru greenkeeper din Marea Britanie. Aştept cu interes deschiderea unei măsuri pe noul PNDR care să ne permită să facem şi această investiţie pe zona de resort. Dacă nu se va putea o vom face din fonduri proprii sau din fonduri de investiţii.

– Ce suprafaţă veţi aloca terenului de golf?

– Terenul de golf va avea 30 de hectare şi va fi gata peste 3 ani, un an va dura construcţia propriu-zisă şi va mai avea nevoie de încă un an, doi pentru a ajunge la maturitate. Deoarece intenţionăm să creăm o suprafaţă de golf cu 18 găuri suntem în discuţie cu nişte vecini pentru a mai obţine teren. În mod normal un teren cu 18 găuri are nevoie de o suprafaţă de 50-80 ha. Cred că vom reuşi să facem achiziţia şi a celor 20 ha.

– Aveţi planuri măreţe, dar un astfel de obiectiv costă enorm şi necesită specialişti.

– Realizarea acestui teren ar presupune o investiţie de cel puţin 3,5 mil. euro care se vor duce pe infrastructură: terasamente, irigaţii, drenaje, chiar şi pe partea de întreţinere care nu este de neglijat, plus partea de proiectare care trebuie să aibă semnătura unui arhitect de renume. În sensul acesta am purtat nişte discuţii cu un dezvoltator şi constructor de terenuri de golf din Irlanda care a venit cu arhitecţi de la Garry Player, am schimbat mail-uri, planuri, dar totul s-a oprit la finanţare. Terenul de golf este un proiect care se amortizează în foarte mulţi ani. De aceea aşteptăm să vedem ce noutăţi aduce noul PNDR.

Patricia Alexandra Pop


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti