Articole revista 18 August 2015, 15:42

O săptămână la Kiev (III)

Scris de

Colindând oraşul am rămas cu impresia că aici sunt adunate toate lăcaşurile de cult din Ucraina şi chiar din întreaga lume ortodoxă. Aşa o concentrare de biserici ortodoxe am văzut doar la Lalibela, în Etiopia, dar măreţia celor de la Kiev cred că nu are egal în lume. Încerc să le descriu în câteva cuvinte pe cele vizitate.

Catedrala Sfânta Sofia şi Petru Movilă

Cea mai veche catedrală din Kiev a fost construită la începutul secolului al XI-lea având ca model lăcaşul cu acelaşi nume din Constantinopol. Edificiul are o cupolă centrală şi 12 cupole secundare, reprezentându-L pe Iisus cu cei 12 apostoli. Interiorul catedralei este decorat cu numeroase mozaicuri şi picturi murale deosebite.

Aici aveau loc ceremoniile de încoronare ale prinţilor din Kiev şi tot aici se află mormintele unora dintre ei. A fost deteriorată şi reparată de mai multe ori, ceea ce justifică amestecul de stiluri arhitecturale ale celor 10 secole de existenţă.

Catedrala, în interiorul căreia nu se desfăşoară slujbe religioase, a devenit primul monument de arhitectură de pe teritoriul Ucrainei, introdus în lista UNESCO în anul 1990.

Recunosc că m-a încer­cat un sentiment de mândrie când am aflat că Petru Movilă, mitropolitul Kievului s-a impli­cat în reconstruirea şi aspectul actual al lăcaşului.

„Fiu de neam moldovean“, aşa cum el însuşi se autointitula, se pare ca avut şi un rol important în consolidarea credinţei creştin ortodoxe pe meleaguri ucrainene.

Biserica Sfântul Andrei

Un alt lăcaş de cult, aflat la capătul unei străzi, care pe vremuri făcea legătura între partea administrativă superioară a oraşului şi Podil, partea inferioară unde locuiau artizanii şi comercianţii. Aici am descoperit o adevărată minune arhitecturală.

Aflat pe aceste meleaguri, chiar sfântul Andrei a înălţat pe locul în care se află acum biserica o cruce şi a profeţit că în această zonă se vor aduna mulţi creştini. Împărăteasa Elisabeta a Rusiei a decis construirea actualului lăcaş şi a aşezat trei cărămizi la temelia acestuia în data de 9 septembrie 1744.

Catedrala Sfântul Mihail şi cupolele aurite

Legenda spune ca aceasta este primul lăcaş de cult care a folosit procedeul de poleire cu aur al turlelor. Catedrala originală a fost construită de către prinţul Sviatopolk la începutul secolului XII.

Reconstrucţia acesteia, ce poartă acum numele ocrotitorului oraşului, a fost terminată în anul 2000, biserica originală fiind distrusă de comunişti în 1930 pentru că nu avea valoare istorică. Exteriorul său este albastru precum cerul senin. Această culoare combinată cu acoperişul auriu reprezintă o atracţie pe care nu ai cum s-o ignori.

Catedrala Sfântul Vladimir

Este „biserica mamă“ a Bisericii Ortodoxe Ucrainene după desprinderea în anul 1992 de biserica ortodoxă a Rusiei. A fost fondată de patriarhul Filaret al Rusiei în anul 1852 pentru a aniversa 900 de ani de la botezul Rusiei Kievene de către Sfântul Vladimir.

În prezent nu este recunoscută de celelalte biserici canonice ortodoxe.

Am asistat şi la o slujbă religioasă oficiată în limba ucraineană. Recunosc, mi-a făcut mare plăcere să mă aflu într-o astfel de atmosferă care parcă îţi oferea un aer liniştitor, plăcut.

Sunt convinsă că lăcaşurile de care v-am povestit vă îndeamnă să mergeţi în pelerinaj în aceste sfinte locuri. Dar Kievul mai are şi alte atracţii despre care vă voi povesti. Rămâneţi aşadar, partenerii mei de călătorie.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti