Imprimă această pagină
Articole revista 18 August 2015, 11:18

Perspective optimiste pentru comuna Fântânele - Mureş

Scris de

După 30 de ani de profesat în meseria de inginer zootehnist, József Varga s-a întors în comuna sa natală, Fântânele – Mureş, unde, în 2012, a fost ales, cu o majoritate confortabilă, primar al localităţii. Le-a promis consătenilor săi că va asfalta mai multe străzi în sate componente şi a făcut-o; a promis că va aduce îmbunătăţiri infrastructurii sociale, de asemenea s-a ţinut de cuvânt. Următorul proiect foarte aşteptat, în afara acelora privind renovarea şi dezvoltarea satelor, obţinute prin intermediul Asociaţiei Microregionale Târnava Mică Bălăuşeri – Sovata, se referă la o centrală pe gaze construită într-un parteneriat româno-japonez şi la edificarea unui parc industrial.

Sate componente – Viforoasa, Fântânele, Călimăneşti, Roua, Bordoşiu, Cibu. Suprafaţa totală – 6.414 ha. Intravilan – 177,2 ha. Extravilan – 6237,6 ha. Populaţie – 4.693 de locuitori. Număr de locuinţe – 2.013. Număr de gospodării – 1.847. Număr de grădiniţe – 6. Număr şcoli – 6, două I-VIII, 4 I-IV.

Localitatea Fântânele, atestată documentar din 1332, este situată în sud-estul judeţului Mureş, în Podişul Târnavelor, pe râul Târnava Mică şi la DN 13 A, care leagă Miercurea-Ciuc de Sovata şi mai apoi, prin E 60, de Târgu-Mureş. Cel mai apropiat oraş este Sângeorgiu de Pădure (6,5 km).

Resurse de dezvoltare

Comuna, a cărei populaţie a scăzut cu peste 600 de locuitori în ultimii 20 de ani, îşi asigură baza economică din activităţi legate de viticultură (vinurile de la Călimăneşti sunt recunoscute şi medaliate cu aur la concursurile interne şi internaţionale), apicultură, producţia vegetală şi animală, în mică măsură de artizanat (o întreprindere de meşteşuguri tradiţionale în satul Viforoasa şi vestitele dantele lucrate de femeile din satul Fântânele). „Toată lumea – ne spunea primarul József Varga – are într-un fel sau altul tangenţă cu agricultura, fiecare cultivă câte ceva în grădină – cartofi, legume, porumb – ori creşte animale.“ După închiderea Termocentralei Fântânele, 95% din cei 430 de angajaţi au fost concediaţi. În prezent, câteva firme locale asigură locurile de muncă: 67 de angajaţi sunt la o fabrică de prelucrare primară a melcilor colectaţi din zonă şi la o alta de uleiuri pentru industria cosmeticelor, 30 de per­soane muncesc la o fabrică de mobilă, iar 20 – la o firmă de textile. Alte 300 de persoane lucrează ca persoane fizice autorizate sau în alte societăţi comer­ciale de mici dimensiuni (sursa – GAL Asociaţia Microregională Târnava Mică Bălăuşeri – Sovata). Iar toţi la un loc, de fapt toată suflarea comunei, are o înţelegere nemaipomenită pentru resursele de dezvoltare ale comunităţii, plătind aproape exemplar taxele/impozitele la bugetul local, în proporţii care depăşesc şi 90% procent de colectare.

Trei proiecte care ar putea îmbunătăţi radical viaţa oamenilor

Mai mulţi agricultori din localitate au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea unor ferme apicole, dar un mare interes suscită o investiţie extrem de intere­santă în piscicultură, creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia, un proiect în valoare de peste 10 milioane de lei, declarat eligibil şi semnat în 2014, aflat în curs de implementare. Şi tot în 2014 s-au pus bazele celei mai puternice investiţii din comună, poate din tot mediul rural din Mureş, în valoare de 170 de milioane de euro. ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, şi firma japoneză Marubeni Corporation, reunite în compania Fântânele Gas Power Ltd, cu 90% acţiuni de partea niponă, vor realiza, pe o suprafaţă de 3,3 ha, o termocentrală pe gaz, în locul aceleia închisă şi falimentată, proiect planificat să fie încheiat în anul 2017. Primarul crede că lucrările vor începe anul viitor, creându-se undeva la 60-70 de noi locuri de muncă: „Proiectul de viitor al primăriei este şi de a organiza o zonă industrială în prelungirea terenului rezervat pentru noua termocentrală. Mi se pare vital să avem aşa ceva în localitate.“

Şase proiecte europene în 3 ani

Primarul József Varga recunoaşte că provocarea cea mai mare, dar şi cel mai dificil lucru de realizat, este de a crea bazele dezvoltării economice pentru o ofertă generoasă de locuri de muncă, evident că şi bine plătite, prosperitatea individuală, pentru a-i ţine pe locuitori acasă şi a evita astfel depopularea aşezării. Când a preluat mandatul, se lucra la extinderea reţelei de apă şi de canalizare, dar nu era niciun drum asfaltat: „Venind din mediul privat şi dintr-o profesie bazată pe detalii mi-am dat seama că, în România, deci şi în Fântânele, se cheltuiesc foarte mulţi bani cu pietruirea drumurilor. Ai pietruit strada, în doi ani nu se mai cunoaşte, deci o iei de la capăt. Eu am spus şi le-am promis oamenilor că ne vom apuca de asfaltări. În perioada 2012-2015 am obţinut finanţare pentru şase proiecte, în valoare cumulată de 330.000 euro + cofinanţarea noastră. Unul dintre acestea (Măsura 322) se referea la modernizarea drumurilor şi am reuşit să asfaltăm şase străzi importante şi intens circulate. Am construit apoi un teren de minifotbal cu gazon artificial, foarte îndrăgit de popu­laţie (n.n. – în comună funcţionează Asociaţia Sportivă Târnava Fântânele, fotbalul având o tradiţie îndelungată, echipa locală, formată de 18 tineri, participând la competiţiile zonale), lucrăm şi la dotarea căminelor culturale cu mobilier etc.“

Potenţial turistic

Din punct de vedere turistic, pe teritoriul localităţii, în satul Roua, se găseşte o arie protejată unică în felul ei, cu o pădure artificială de Chiparos de California, cu exemplare cu vârsta mai mare de 75 de ani. Interesul ştiinţific rezidă din faptul că pădurea este rezervaţie de seminţe. În anumite perimetre, chiparosul este în amestec cu fagul regenerat natural şi cu Thuja Occidentalis. Alte două zone din localitate sunt cuprinse în situl Natura 2000, Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului şi Dealurile Târnavelor Mici – Bicheş. Acestor componente interesante pentru turism li se adaugă mai multe clădiri monument istoric: Biserica reformată de sec. XV din Fântânele, Conacul Simén din Călimăneşti, inclusiv cu Casa vinului, Conacul Lázár etc. Plasarea localităţii la distanţă egală faţă de Sighişoara şi Sovata (la 34-36 km faţă de ambele, adică la 30 de minute de mers cu maşina) şi pe un drum relativ circulat ar putea conferi, având şi aceste resurse locale, valenţe noi turistice localităţii Fântânele.

Maria BOGDAN


Vizualizari 4067
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite