Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Cum să realizăm producții mari în livezile pe rod

A început depunerea de dosare pentru accesarea de fonduri europene și pentru pomicultură. Suntem în faza când trebuie să ne hotărâm în ce tip de livadă investim, dacă avem experienţa necesară și fondurile pentru realizarea investiţiei și cele necesare până la intrarea pe rod. Să vedem tipurile de livadă recomandate de Institutul pentru Pomicultură de la Mărăcineni, pentru cele mai importante specii.

(vezi tabel în revista tipărită)

Din experiența pe care o am lucrând la înființarea și exploatarea plantației pomicole de la Însurăței, ținând seama de factorii locali climatici, edafici și bio, împletind experiența locală cu cea a consultanților din Italia și Olanda, pot afirma că, indiferent de tipul de plantație = semiintensivă, intensivă sau superintensivă, producții mari și constante la nivel de potențial biologic al soiurilor plantate se obțin dacă vom aplica în modul cel mai serios o tehnologie intensivă de producție care trebuie să țină cont de dotările și sistemele tehnologice aplicate de pomicultorii din vestul Europei. Aceştia știu să aleagă portaltoiul, soiurile valoroase pe care le schimbă o dată la 20 de ani după cerințele pieței; aplică cele mai eficiente și economice tratamente fitoeficiente împotriva bolilor și dăunătorilor, dar care să protejeze flora entomofilă; aplică un complex de îngrășăminte în funcție de fenofaze; realizează plantații numai dacă au suficientă apă; pentru economia de apă amenajează sisteme de irigat folosind metoda fertigației prin picurare; se ocupă să livreze fructele numai condiționate și prerăcite.

Ce tip de livadă primeşte fonduri europene

Tinerii fermieri trebuie să înființeze o livadă semiintensivă, iar cei cu experiență, care dețin livezi îmbătrânite și vor să le refacă, trebuie să investească în superintensive, spun specialiştii.

Indiferent de tipul de fermă, tehnologia de producție trebuie să fie intensivă și se rezumă la următoarele aspecte:

- dotarea fermei cu utilaje care să permită realizarea în timp scurt a lucrărilor la sol (frezat, tocat iarba, erbicidat), a tratamentelor fitospeciale care pot fi executate în 2, maximum 3 zile; să dispunem de platforme autopropulsate pentru tăieri, recoltări și transport, deci un flux tehnologic continuu – recoltare-depozitare-livrare.

- în plantație să asigurăm apa pentru tratamente și fertirigare, un sistem de fertirigație pentru a putea aplica economic apa și îngrășămintele în sistem tip HAIFA (cu lingurița), adică fertirigarea zilnică din aprilie până în toamnă folosind reţetele recomandate de cercetarea aplicativă în funcție de producția pe care dorim să o obținem. Să construim în fermă la nivelul posibilităților locale: foraje, lacuri de acumulare, captarea apei din ploi și să avem obligatoriu un bazin de retenție pentru stocarea apei pe minimum 3 zile.

- dacă livada este într-o zonă unde pericolul este o dată la 2 ani, să punem plasă antigrindină pentru a aplica tehnologiile fără grija eșecului, numai așa avem liniștea că facem cheltuieli și acestea vor fi acoperite de venituri, indiferent de condițiile atmosferice.

- existența unui depozit corespunzător pentru păstrarea fructelor de la recoltare până la livrare reprezintă garanția că putem recolta și păstra producția o perioadă de timp care să ne permită găsirea beneficiarilor care să ofere prețul necesar acoperirii cheltuielilor de producție.

- alegerea și aplicarea tehnologiei intensive, din primăvară până în toamnă, diferențiat pe specii și soiuri, asigurând un suport material, să întocmim un buget de venituri și cheltuieli în care să prevedem fonduri, termene și responsabilități, alegerea partenerilor de afaceri pentru valorificarea producției. Din propria experiență, într-un an normal, cheltuielile totale de producție pe hectar, diferențiat pe specii și destinații, sunt cuprinse între 4.000-15.000 euro. Planificând corect, vom realiza toate verigile tehnologice care se împletesc ca un lanț cu multe zale. Este de ajuns să se rupă o za și ratăm sigur obținerea nivelului de producție și valoarea de încasat pe care ne-am propus-o. În pomicultură, spre deosebire de alte culturi, contează ziua și ora; orice întârziere face ca tehnologia să nu mai funcționeze şi ratăm posibilitatea de a obține și a rentabiliza activitatea din fermă. Cine se vaită că vinde în pierdere, că nu are producție să analizeze ce trebuia să facă lună de lună pentru a constata ce nu a făcut, unde a greșit pentru a ști ce să facă pe viitor. Prin prezența zilnică în livadă fermierul poate constata ce, când, cum și cu ce trebuie să intervină în faza de vegetație. Să urmărim lucrările pe fenofaze de vegetație, lucrări pe care trebuie să le aplicăm, de exemplu, în primăvară, de la umflarea mugurilor și până la scuturarea petalelor la flori, la recoltare și livrare, să facem lucrări în verde în lunile de vară, să pregătim producția anului viitor.

Lună de lună voi prezenta lucrările ce trebuie făcute pentru ca, în final, să obținem producția dorită.

Petre EREMIA