Logo
Imprimă această pagină

Bulgaria, dincolo de ofertele all inclusive (I)

August este una dintre cele mai aşteptate luni ale anului şi nu degeaba, ci pentru că în aşa-numita lună a concediilor destinaţiile de vacanţă reprezintă subiectul principal. Odată cu aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, tot mai mulţi conaţionali aleg să se relaxeze pe litoralul bulgăresc şi asta din varii motive. Indiferent de imboldul care v-a determinat să alegeţi ţara de la sud de Dunăre pentru a vă petrece concediul anul acesta, cred că merită să vizitaţi şi câteva locuri unice, nu doar să profitaţi de beneficiile all inclusive.

Pădurea pietrificată

Chiar dacă punctul de frontieră cel mai rapid pentru a ajunge pe litoralul bulgăresc este Vama Veche, v-aş propune să vă răpiţi din timp şi să mergeţi prin vama Giurgiu. De aici ajungeţi în Ruse. Nu vă îndemn neapărat să vizitaţi oraşul, ci mai degrabă să mergeţi în direcţia Varna, unde primul obiectiv turistic care mi-a plăcut a fost The Forest Stone sau Pădurea pietrificată. Nu e un obiectiv foarte cunoscut şi nici trecut în ghidurile de turism ale agenţiilor de la noi; ce-i drept, nici bulgarii nu îl promovează prea bine. Nu am văzut nici măcar un indicator care să mă ghideze spre acest loc, însă merită văzut. Am ajuns într-o zonă aproape pustie, Pobiti Kamani, unde am admirat un fenomen geologic de-a dreptul impresionant. Biletul de intrare a fost 3 leva, aproximativ 7 lei, iar domnul de la intrare vorbea engleza, deci am putut afla câteva detalii despre loc, apoi am pornit „în cercetare“. De-o parte şi de cealaltă a drumului, pe o suprafaţă de aproximativ 7 km² se văd coloane imense de piatră, unele de 7 metri înălţime şi 3 grosime. Originea acestora nu este determinată, fiind emise multe ipoteze. Unele indică faptul că acele formaţiuni, aflate în urmă cu 50 de milioane de ani pe fundul mării, sunt rezultatul retragerii apelor şi al proceselor de eroziune.

Altele spun că pietrele ar fi de origine organică, formate din recife subacvatice de corali ori că sunt trunchiuri de copaci care reprezintă o pădure pietrificată formată ca urmare a unor combinaţii de procese atmosferice, chimice şi tectonice din perioada Eocenă, dar cea mai nouă teorie arată faptul că aceste structuri din piatră s-au format în jurul izvoarelor naturale de gaze. Mai sunt şi legende care vor să le determine provenienţa, dar vă invit să le aflaţi la faţa locului. Zona de vizitare este nisipoasă şi cuprinde numeroase puncte de atracţie: turnul de veghe, tronul uriaşului, coloana gigantului despre care se spune că, dacă o atingi, îţi preia energia negativă şi îţi oferă energie pozitivă, piatra dragostei care, privită dintr-un anumit unghi, pare o inimă, arcul norocului. Dintre toate însă, cel mai important, spun unii, ar fi cercul de piatră – aici turiştii se descalţă, păşesc pe pietre pentru a se încărca energetic, zona fiind recunoscută şi testată cu aparate speciale care au demonstrat nivelul ridicat al energiei.

Grădinile Reginei Maria

Următoarele două obiective se situează în Balcic, ce-i drept acestea sunt cunoscute, fiind printre cele mai vizitate din ţară. Cu aproximativ 20 de lei am plătit intrarea în Grădina Botanică care face legătura cu Castelul Reginei Maria, însă aceste obiective se pot vizita şi separat.

Grădina aparţine castelului şi a fost întemeiată la cererea reginei imediat după ridicarea construcţiei. Dispusă pe un deal ce coboară în şase terase spre mare, grădina este de neuitat pentru iubitorii naturii şi asta datorită prezenţei a peste 3.000 de specii de plante care fac parte din 35 de familii florale şi 800 de genuri. Varietatea floristică a fost motivul pentru care grădina a fost desemnată ca fiind o locaţie unică în centrul şi estul Europei.

Odată ajunsă pe alei a fost cam greu să mă hotărăsc încotro să păşesc. Mi-au atras atenţia mai întâi Fântâna de argint, Grădina lui Alah, Templul apei şi, dintre opririle cele mai consistente, a fost cea la Capela Stella Maris, un loc liniştit unde am aprins şi o lumânare. Apoi, un alt loc de o frumuseţe rar întâlnită este Grădina Ghetsemani, unde se află o importantă colecţie de arbori. Am mai văzut şi o impresionantă colecţie de cactuşi, dar locul care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la această vizită este cascada. Are o înălţime de 9 metri şi poate fi traversată pe Puntea suspinelor, care oferă o încântătoare privelişte spre mare. Tot în cadrul grădinilor se pot găsi şi diferite vile, o cramă unde eşti amabil invitat să deguşti vinuri, un restaurant, dar şi spaţiul preferat al reginei, denumit astăzi Tronul Reginei Maria.

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului