update 17 Mar 2023

Rasa Mătase Japoneză „Bibeloul de porţelan“ al galinaceelor

Foto: zooland.ro Foto: zooland.ro

Curţile regale ale lumii au avut dintotdeauna privilegiul de a-şi îmbogăţi grădinile cu cele mai frumoase animale şi păsări. Se spune că Familia Imperială a Japoniei a fost fascinată de o pasăre a contrastelor. Cu un aspect neobişnuit, având dimensiuni mici şi culori variate, această înaripată era lipsită de pene şi acoperită aproape în totalitate de un puf mătăsos. Numele pe care l-a primit a fost sugestiv: Mătase Japoneză. Peste vremuri a părăsit „colivia de aur“ a împăraţilor niponi şi a străbătut Drumul Mătăsii spre Europa.

Marius Vişan, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări de rasă, porumbei de ornament şi iepuri de rasă Pajura este cel care ne-a vorbit despre această rasă.

Scurtă descriere

Găinile din rasa Mătase Japoneză sunt un fel de „bibelou de porţelan“ al lumii galinaceelor. Şi asta nu pentru că ar fi fragile, ci pentru că aspectul lor le conferă o delicateţe aparte. Mătase Japoneză este o rasă de ornament cu un penaj foarte frumos, mătăsos. Tot corpul, inclusiv picioarele, le este acoperit de puf. În cazul femelelor, moţul foarte proeminent aproape că le acoperă ochii. Rasa Mătase Japoneză are mai multe varietăţi de culoare: albă, neagră, galbenă, albastră, barată, gri-argintie, roşie. Sunt păsări asemănătoare celor din rasa Cochinchina, a căror greutate în cazul masculului ajunge la maximum două kilograme, iar femelele ating un pic peste un kilogram şi jumătate. O caracteristică unică în lumea galinaceelor este că găinile din rasa Mătase Japoneză au pielea şi carnea neagră cu reflexe albăstrii şi prezintă cinci gheare în loc de patru. Deşi nu se cunoaşte cu certitudine originea rasei, cele mai multe date indică drept loc de provenienţă Asia de Est. Este una dintre cele mai vechi rase create natural, o rasă care în Ţara Soarelui Răsare a fost foarte apreciată de generaţiile care s-au succedat în familia imperială. În România găinile din rasa Mătase Japoneză au cucerit inimile crescătorilor de păsări decorative şi de fiecare dată în cadrul competiţiilor internaţionale se duce o luptă strânsă pentru ca cele mai frumoase exemplare să câştige titlul de campion.

Trebuie protejate de apă

Găinile din această rasă trăiesc şi peste şase ani dacă sunt îngrijite corespunzător. Sunt păsări rezistente la boli şi nu li se aplică altfel de tratamente decât cele convenţionale administrate galinaceelor. O cerinţă specială presupune însă protejarea lor de umezeală şi apă. Pe lângă faptul că puful care le acoperă îşi pierde din frumuseţe, se îmbolnăvesc uşor dacă stau ude. Este important aşadar să le fie asigurat un spaţiu acoperit. Vara pot fi ţinute într-un padoc împrejmuit doar cu plasă şi cu acoperiş, iar iarna au nevoie de o încăpere închisă, unde temperatura să nu scadă sub 10°C. O temperatură mai mică poate afecta sănătatea păsărilor şi producţia de ouă. Deşi aproape deloc diferit de meniul altor rase, găinile Mătase Japoneză au nevoie de o hrană bogată în substanţe minerale, vitamine, glucide, proteine şi grăsimi. Sunt crescători care participă alături de exemplarele lor la concursurile internaţionale de profil şi nu îşi hrănesc păsările cu porumb pentru că asta poate duce la îngălbenirea penajului. În general, familiile sunt formate din două găini şi un cocoş, iar pe an au o producţie medie de 120 de ouă. În comparaţie cu dimensiunile corpului lor, ouăle sunt mari, de culoare alb-crem. O particularitate a găinilor Mătase Japoneză este că nu se opresc din ouat nici iarna.

Mame devotate până la extrem

O virtute specială a găinilor din rasa Mătase Japoneză este că sunt mame foarte dedicate misiunii lor. Clocesc cu multă grijă ouăle, uneori până la extrema în care este necesar să fie îndemnate să se hrănească şi să se adape. Atenţia excesivă de care dau dovadă le transformă în mame-surogat ideale pentru alte specii. Sunt crescători de păsări care pun în cuibarul găinilor Mătase Japoneză ouă de păun sau fazan. Pentru mamele adoptive simţul matern primează asupra oricărui alt sentiment, aşa că puii ieşiţi din găoace sunt în siguranţă sub aripa ocrotitoare a găinilor Mătase Japoneză. Sunt cazuri în care şi cocoşul dă dovadă de simţ al răspunderii şi se implică activ în clocirea ouălor. Personalitatea foarte docilă şi prietenoasă a găinilor din rasa Mătase Japoneză le transformă în animale de companie agreabile.

Un exemplar din rasa Mătase Japoneză costă între 80 lei şi 150 de lei. Exemplarele folosite în competiţii sunt însă mult mai costisitoare, preţul lor ajungând şi la 1.500 de euro.

În istoria Europei se vorbeşte prima oară despre găinile Mătase Japoneză în secolul al XIII-lea. Se crede că acestea au fost aduse pe continentul european de către comerciantul veneţian Marco Polo. Multă vreme s-a crezut că exemplarele din rasa Mătase Japoneză sunt de fapt un hibrid între găină şi iepurele de Angora.

Laura ZMARANDA