Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea a înregistrat în 2014 un nou soi de grâu de toamnă Pitar. În rândurile următoare vă prezentăm câteva date despre această nouă creaţie a cercetătorilor de la Fundulea, un soi recomandat pentru a se extinde în cultură în zonele de vest şi sud ale ţării, Dobrogea şi Moldova.
Principalele caracteristici
Soiul are tufa plantei semierectă în faza de înfrăţire:
– frunza steag are portul semierect după înflorit;
– frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros puţin intens;
– talia medie a plantei este cuprinsă între 80-95 cm, fiind de aceeaşi talie ca soiul martor Glosa;
– spicul este de culoare albă, de densitate medie, aristat, de formă piramidală, de lungime medie şi cu poziţia semimutantă la maturitate;
– boabele sunt de mărime medie, bine umplute, de formă alungită, culoarea roşie. În condiţii normale de cultură, masa a 1.000 de boabe este de 42-44 g, iar o masă hectolitrică de 79-82 kg/hl;
– soi precoce (având perioada de vegetaţie asemănătoare cu a soiului martor Glosa), cu rezistenţă bună la cădere, rezistenţă bună la iernare, secetă şi arşiţă;
– este rezistent la Rugina brună şi Făinare şi mijlociu de rezistent la Septorioză şi Rugina galbenă. Are un nivel mijlociu de rezistenţă la Fuzarioză;
– este un soi cu nivel bun de rezistenţă la încolţirea boabelor în spic.
Pitarul are un potenţial ridicat de producţie. În testările multianuale, atât cele oficiale din reţeaua ISTIS, cât şi cele din reţeaua ecologică a INCDA - Fundulea, a realizat sporuri medii de producţie similare cu ale soiului Glosa. Acest nou soi se remarcă prin calitate foarte bună de panificaţie, fiind din acest punct de vedere superior soiului Glosa.