Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 26 Feb 2021

O ctitorie de suflet la Moieciu de Jos

Foto: ziarullumina.ro Foto: ziarullumina.ro

Mai mult decât în oricare altă zonă, la munte regăsim cele mai frumoase lăcaşe de cult. Le considerăm aşa poate pentru că ne oferă o altfel de linişte faţă de rutina zilnică şi avem posibilitatea de a ne simţim mai aproape de Dumnezeu. Şi când acasă este o zonă de munte, sufletul te trage acolo. Aşa se pare că a gândit şi actriţa Leni Pinţea Homeag care, după o carieră spectaculoasă pe scenă, s-a retras în locul de baştină, la Moieciu de Jos, unde a ctitorit Schitul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

2006, anul binecuvântat

Adesea recunoscute, ambiţia şi credinţa copiilor de la sat stau la baza ulterioarei reuşite pe plan profesional. Cursul vieţii sale a făcut ca satul natal să rămână o bună perioadă doar în sufletul doamnei Leni, iar activitatea zilnică să şi-o desfăşoare la oraş, în Craiova, unde ani la rând a făcut parte din peisajul artistic. Apoi, în urma unei perioade mai dificile, renunţă cu greu la toate cele agonisite de-a lungul vremii, îşi vinde casa din Craiova şi se întoarce acasă cu gândul de a construi ceva deosebit pe pământul natal. Astfel, în 2006 începe construcţia bisericii tocmai pe pământul moştenit de la părinţi. Începe demersurile necesare şi obţine aprobările pentru a construi o biserică în stil maramureşean. În luna iulie a anului 2006 s-a sfinţit piatra de temelie a bisericii, la slujbă participând Visarion Răşinăreanu, episcop-vicar, pr. lect. dr. inspector eparhial Irimie Marga, numeroşi reprezentanţi ai Mitropoliei Ortodoxe Române din Sibiu, dar şi alţi şase preoţi din zona Branului.

Când lemnul prinde suflet

După slujbă a început greul, adică munca depusă pentru ca numai în 4 ani biserica să fie sfinţită. Meşteri veniţi din satul Bârsana au construit din lemn de brad o biserică de suflet căreia astăzi îi păşesc pragul numeroşi credincioşi.

Bisericile construite în stil maramureşean sunt apreciate mai ales prin faptul că sunt construite din lemn. Aşa a fost construită şi biserica de la Moieciu de Jos, inclusiv acoperişul a fost făcut din şindrilă de lemn. Şi în interiorul bisericii predomină lemnul: uşile împărăteşti, iconostasul, jilţul împărătesc şi celelalte obiecte de mobilier sculptate toate în lemn de cireş au fost aduse de la Bacău. Un alt element important este clopotul prin care de cele mai multe ori se înţelege glasul divin care îi cheamă pe credincioşi către biserică, locul unde sufletul se hrăneşte spiritual. Cel de la schit este adus tocmai de la Baia Mare şi este din bronz. Pe el este scris următorul mesaj: „Hramul Bisericii – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Ctitor – Leni Pinţea Homeag. Anul Domnului 2006. În memoria părinţilor Nicolae şi Maria Pinţea. Veniţi să ne închinăm.“

Icoanele semnificative din biserică au fost realizate de soţii Condrea, cunoscuţi maeştri ai picturilor sacre. De asemenea au existat şi numeroase donaţii, icoane şi obiecte de cult, iar după patru ani de trudă, la data de  21 mai 2010, biserica a fost sfinţită şi deschisă credincioşilor.

Biserica de azi

În locul unde acum 9 ani a fost sfinţită piatra de temelie a bisericii ctitorite de actriţa Leni Pinţea Homeag, astăzi părintele Viorel Damian săvârşeşte slujbe aşa cum rânduieşte credinţa ortodoxă.

Schitul de la Moieciu nu este o biserică parohială şi, poate cum era de aşteptat, a apărut şi necesitatea de fi cineva zi de zi prezent în sfântul lăcaş. Astfel, la doi ani de la sfinţire, două maici sunt primite şi găzduite în propria casă de aceeaşi doamnă Leni, după cum îi spun oamenii locului. Astăzi, 3 maici îngrijesc biserica, se ocupă de activitatea liturgică,  dar şi gospodăria care au pus-o pe picioare alături de actriţă.

„Biserica este deschisă tot timpul pentru că se practică programul mănăstiresc. La slujbe participă mai ales locuitorii din zonă, dar şi turiştii care aleg zona Branului pentru a se odihni. De cele mai multe ori aceştia profită de posibilitatea de a ajunge repede la Schit, vin, se roagă, şi mulţi dintre ei îşi aduc copiii pentru a-i împărtăşi. Este o biserică vie, iar atmosfera este plăcută, liniştitoare“, menţionează părintele Damian.

Dacă paşii vă îndreaptă către Munţii Bucegi, nu ezitaţi să poposiţi la poalele lor, să păşiţi pragul bisericii, să o întâlniţi pe cea care a încântat ani la rândul publicul iubitor de teatru, doar aşa veţi putea cunoaşte cu adevărat mărinimia Schitului Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Loredana Larissa SOFRON