Romania

Energia solară, mai accesibilă ca oricând

Energia solară, mai accesibilă ca oricând

Dacă până în urmă cu 10-15 ani energia solară era un lux, din cauza costurilor mari de producţie a celulelor fotovoltaice, acum a devenit accesibilă oricui. Cu alte cuvinte, cine doreşte să nu mai fie racordat la sistemul energetic naţional şi vrea să devină independent din punct de vedere energetic poate să o facă acum cu costuri mici şi fără mari dureri de cap. Iar marele avantaj este că panourile fotovoltaice pot fi puse oriunde există... soare.

Foarte rentabilă

Energia solară este o sursă extrem de rentabilă şi, practic, inepuizabilă pentru că soarele răsare şi apune în fiecare zi. Iar acest lucru face ca energia solară să fie o sursă de energie extrem de sigură. În plus, cel mai mare avantaj este că nimeni nu va avea dreptul să pună o „taxă“ pe soare. Cu alte cuvinte, energia solară oferă independenţă energetică. Din nou, „combustibilul“ panourilor solare nu poate fi cumpărat sau monopolizat. Este gratuit şi oricine se poate bucura de el. Aşadar, după ce aţi instalat panourile solare, aveţi o sursă independentă de energie electrică care nu depinde de nimeni şi de nimic. Bineînţeles, cu excepţia operaţiunilor obişnuite de întreţinere.

„Noi oferim o alternativă relativ ieftină celor interesaţi să fie independenţi energetic şi care vor să folosească energia verde. Pentru o casă cu un consum de 10 kW pe zi, toată instalaţia costă între 3.000 şi 4.000 de euro. Şi în preţ intră inclusiv manopera. Din ce este compusă instalaţia? În primul rând din panourile fotovoltaice, apoi, din invertor, regulator şi sistem de stocare. În situaţia în care o persoană este conectată şi la sistemul energetic naţional şi vrea doar să scadă factura, acumulatorii nu mai sunt necesari. Singura problemă ar fi că, dacă vrea să încălzească pe timp de iarnă, trebuie să achiziţioneze un alt sistem special bazat pe panouri speciale. Dar dacă optează pentru încălzirea prin curent, poate apela la caloriferele electrice“, ne-a declarat Daniel Nica, reprezentant Alaska Energies. „Interesant este faptul că există o aplicaţie pentru telefoanele mobile, care verifică în timp real producţia de energie per total şi per panou solar. Mai mult decât atât, dacă – să presupunem – un panou nu este funcţional, noi vedem prin intermediul acelei aplicaţii care este problema şi luăm legătura cu proprietarul pentru a remedia situaţia“, explică Daniel Nica.

Soluţie pentru locurile izolate

Utilizarea de panouri solare este, de asemenea, bună pentru zonele îndepăr­tate unde furnizarea serviciilor de electricitate este aproape imposibilă sau extrem de costisitoare.

„Firma noastră se ocupă cu distribuţia, controlul şi managementul energiei în locuri izolate. Vorbesc aici de sisteme pentru cabane, pentru unităţi de intervenţie, pentru ferme, în general pentru orice locaţie care are nevoie de energie şi care nu are acces la sistemul naţional energetic. Sigur, sunt situaţii în care oamenii nu vor să se conecteze la sistem deoarece vor să fie total independenţi. Toată energia este stocată în baterii sau poate fi livrată consumatorului de la sursa de energie, fiind stocat apoi doar surplusul. Concret, pentru o casă la munte, producţia de energie o asigurăm cu panourile fotovoltaice. Apoi, energia pleacă de aici într-o reţea creată printr-un invertor victron şi astfel avem energie în toată gospodăria. În privinţa surplusului de energie produs de panourile solare, acesta este direcţionat către baterii pentru a avea casa alimentată cu energie şi pe timpul serii. De exemplu, pentru o casă medie, de 100 mp, este nevoie de o instalaţie de 3 kW, iar preţul este de 7.900 de euro, în condiţiile în care întreg echipamentul este unul profesionist. Cu această instalaţie putem consuma 10 kW pe zi, ceea ce înseamnă o casă cu 5 persoane la un consum normal fără restricţii. Este vorba de iluminare şi orice aparat electrocasnic, inclusiv aer condiţionat. Preţul nu este mare dacă ne gândim la faptul că, dacă ai casa la o distanţă de 1 km de reţeaua naţională, numai branşarea costă undeva la 15.000 de euro. Deci economia este evidentă, iar amortizarea investiţiei este instantanee. În plus, din secunda în care te-ai branşat, reţeaua este preluată de compania de energie, în condiţiile în care tu ai plătit-o, iar apoi plăteşti şi factura de energie. Pe când, dacă alegi să devii independent energetic, ai numai investiţia iniţială de maximum 8.000 de euro apoi, o dată la 7 ani, înlocuieşti bancul de baterii, ne-a declarat Cătălin Buică, reprezentantul firmei Prowatt.“

Şi pentru încălzit

În ultimii 10 ani, preţul tehnologiei pentru producerea de energie prin intermediul panourilor fotovoltaice s-a ieftinit de aproape 10 ori. Deci o instalaţie care în 2005 costa 50.000 de euro acum costă doar 5.000. Daniel Schuster Unicmar, managerul firmei New Energy, ne-a declarat că acum orice gospodărie poate să devină independentă, dar şi eficientă energetic. „Ca o alternativă la încălzitul clasic al locuinţei, noi oferim panourile cu infraroşu „la cheie“, în sensul că acestea vin însoţite şi de panourile solare care le furnizează energia electrică. Pentru o casă medie, de 100 mp, întreaga instalaţie costă 12.000 de euro. Ca o noutate, oferim celor interesaţi o vopsea specială. Este vorba de vopseaua energo-eficientă. Practic, aplicând această vopsea, nu mai este nevoie de izolarea termică a casei. Dar, de menţionat că vopseaua trebuie aplicată atât în interiorul casei, cât şi în exteriorul acesteia, iar câştigul de temperatură pe timp de iarnă este de 3-4°C. Vopseaua are în compoziţie sticlă, dar şi alte ingrediente şi costă, pentru interiorul unei case medii, 180 de euro 10 litri de vopsea. În schimb, pentru exterior, aceeaşi cantitate costă 200 de euro“, conchide Daniel Schuster.

Lapte din soare – „În judeţul Suceava, la o fabrică de procesare a laptelui am montat o instalaţie fotovoltaică, iar energia provine exclusiv de la soare cu o putere de 93,6 kW. Asta pe timpul zilei. Seara se trece pe baterii, iar când acestea se consumă, intră în funcţiune un generator diesel de 100 kW. Investiţia nu a fost ieftină – de câteva zeci de mii de euro, dar proprietarul este foarte mulţumit“, Cătălin Buică, Prowatt

Dezavantajele energiei solare nu sunt nume­roase. De fapt, există doar un singur dezavantaj nota­bil... Soarele nu străluceşte 24 de ore pe zi. Iar când soarele apune panourile solare fotovoltaice opresc producerea energiei electrice. De aceea sunt necesare baterii pentru a stoca energia electrică produsă de panourile solare pe timp de zi pentru a o utiliza mai târziu.

Bogdan Panţuru

energie solara, panouri fotovoltaice

Alte articole: