Imprimă această pagină
Articole revista 18 Mai 2015, 13:43

Cislău - comuna cu proiecte orăşeneşti

Scris de

Aflat la al 6-lea mandat, Dumitru Mitroiu, primarul comunei Cislău, judeţul Buzău, are cu ce se mândri în urma celor peste două decenii petrecute în fruntea localităţii. Ca un ostaş veteran călit în nenumăratele bătălii (administrative) purtate, ştie ce înseamnă gustul izbânzii şi al lucrului bine făcut. Căci, fără izbutitele sale strategii gospodăreşti, locuitorii Cislăului n-ar mai fi avut azi gradul de confort şi civilizaţie locală comparabil cu cel al unui orăşel în curs de dezvoltare.

Comuna se situează pe valea râului Buzău, la confluenţa cu Bâsca Chiojdului, şi este traver­sată de şoseaua naţională DN10, care leagă Buzăul de Braşov. Oameni harnici şi aşezaţi, cislăienii se ocupă cu lucrul pământului, pomicultura, zootehnia şi prelucrarea lemnului. O activitate aparte, de care toată comuna e mândră, o constituie creşterea cailor de rasă. La rândul său, de peste 20 de ani în fruntea localităţii, primarul Dumitru Mitroiu şi-a pus, volens-nolens, amprenta asupra bunului mers al comunei. Astfel, racordarea la o reţea de apă potabilă a fost primul deziderat al primarului. Ştia că fără acest lucru locuitorii n-ar fi simţit o îmbunătăţire a gradului lor de confort. A urmat crearea unei staţii de transfer gunoi menajer. „Am început, spre sfârşitul anului 1996, un program SAPARD prin care localitatea beneficiază de apă potabilă pe o reţea de distribuţie de 36 km, cu fosă septică şi două bazine de aducţiune. Imediat după aceea am trecut la o staţie transfer gunoi menajer, pentru ca locuitorii să nu mai arunce gunoaiele în albia râului Buzău sau a Bâscei. Am colaborat cu primarii din jur şi am făcut împreună această staţie pentru 7 localităţi, la nişte preţuri deosebite pentru locuitorii lor. Înainte, când veneau apele mari, comuna era inundată de pet-uri şi de tot felul de mizerii. Acum avem şi canalizare, şi staţie de epurare a apei.“

Herghelia de cai pur sânge englez

Cum în localitate fiinţează o herghelie de cai pur sânge englez (unicat în ţară, după cum se laudă edilul) extrem de valoroasă, oful primarului este că nu există măcar un hipodrom la nivel de ţară, dacă nu la nivelul comunei Cislău! „Avem un număr de 220 de cai pur sânge englez, cai de sport, însă, din păcate, în momentul acesta nu există un hipodrom la nivel de ţară. Noi am prins în strategia de dezvoltare construirea unui hipodrom chiar aici, în comună, dar sigur va fi greu de aprobat aşa ceva. În îngrijirea cailor avem angrenaţi 60 de lucrători, consăteni de-ai noştri. Oricum, herghelia reprezintă un punct de interes turistic. Pe de altă parte, chiar am stat de vorbă cu directorul hergheliei să încercăm, prin rotaţie, ca majoritatea copiilor de la şcoala Cislău să meargă să călărească şi, în felul acestea, să atragem cât mai mulţi copii, părinţi, bunici.“ O altă provocare pentru primar o reprezintă crearea unor pensiuni turistice, fiindcă de frumuseţi naturale nu duce lipsă zona, slavă Domnului!

„Deocamdată avem o unitate de cazare bine pusă la punct, numită Complexul 2D. Însă, încercăm să facem cât mai multe pensiuni prin GAL-ul pe care-l avem la nivel de comună. Chiar se lucrează la două pensiuni în acest moment şi sperăm ca într-un an să fie gata“, anunţă optimist edilul.

Patricia Pop, Paul Rogojinaru


Vizualizari 3261
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite