Articole revista 05 Mai 2015, 16:39

Sparanghelul, „leguma regilor“, prinde rădăcini în pământ românesc

Scris de

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică Asparagus Officinalis, sparanghelul este originar din continentul american, dar în timp a fost aclimatizat şi în Europa.

Proprietăţile sale deosebite au fost recunoscute prin atenţia pe care regii lumii au acordat-o acestei plante minune. Istoria spune că Ludovic al XVI-lea al Franţei a cerut construirea unor solarii speciale pentru cultivarea sparanghelului. De aici şi denumirea onorifică de „leguma regilor“. În practica agricolă autohtonă, sparanghelul ademeneşte prin natura sa exotică, dar şi prin rentabilitatea unei astfel de afaceri. Toma Daniel este unul dintre puţinii cultivatori de sparanghel din ţara noastră. Plantaţia sa, înfiinţată în judeţul Buzău, pe o suprafaţă protejată de 3.000 mp, a început ca un experiment în urmă cu trei ani, iar afacerea pare să fi trecut testul timpului. Cultivatorul din Buzău este cel care ne împărtăşeşte în rândurile următoare secretele agrotehnice ale cultivării sparanghelului.

În supermarketurile din România monopolul îl deţine sparanghelul adus din Peru, care de multe ori este deteriorat şi rareori proaspăt. În acest context, cultivatorii de sparanghel din ţara noastră își promovează produsele pe Internet şi le distribuie la magazine mai mici sau restaurante.

Cerințe agrotehnice

Pregătirea terenului constă în lucrarea cu combinatorul şi grăparea, pentru afânare şi distrugerea buruienilor, iar înfiinţarea plantaţiei se poate face de la jumătatea lunii aprilie. În acest sens se pot folosi semințe, însă nu există certitudinea că vor germina toate, de aceea o metodă mai sigură și mai eficientă este folosirea coroanelor, adică a rădăcinilor. Dacă se optează pentru această variantă, se sapă şanţuri adânci de 20-25 cm, distanţate la 1,4-1,5 m. Se aşează coroanele de sparanghel cu rădăcinile cât mai răsfirate şi se lasă o distanţă de 20-25 cm între plante pe rând. După aceea se acoperă cu pământ şi se udă. Atât timp cât sparanghelul este cultivat într-un sol bine drenat şi uşor nisipos, cu un pH mai mare de 6, şi este poziţionat într-o zonă însorită, planta se va dezvolta fără niciun fel de problemă. Sparanghelul poate fi cultivat cu succes în zonele de șes din sudul țării, luncile râurilor Siret, Argeș, Prut, Olt, Mureș. Regiunile cu sol greu, argilos, precum zonele de deal, munte și depresiuni, nu sunt recomandate pentru această cultură.

Sparanghelul nu suportă umezeala şi se va uda moderat doar în caz de necesitate sau dacă este secetă.

Dacă se cultivă ca sparanghel verde, atunci nevoia de lumină este ridicată şi sunt recomandate terenurile cu expunere sudică. În cazul cultivării sparanghelului alb, acesta trebuie privat de lumina solară prin bilonare, pentru a nu se înverzi. Sparanghelul este rezistent la gerurile din iarnă, ba chiar o perioadă îndelungată cu temperaturi scăzute determină plantele să intre în repaus, fenomen ce stă la baza formării lăstarilor viguroși. Temperatura optimă pentru creșterea lăstarilor este între 16-23° Celsius. Alte lucrări agrotehnice presupun plivirea buruienilor şi completarea treptată cu pământ a şanţurilor. Toamna se cosesc tulpinile, iar rândurile plantate se acoperă cu gunoi de grajd păios sau cu frunze.

Factori ce condiționează recolta

Recoltarea se face primăvara devreme, când apar primele tulpini. Cea mai bună perioadă pentru recoltare este dimineaţa, când tulpinile sunt proaspete şi bombate. Astfel se rup mai uşor şi de obicei conţin mai puţine fibre. La recoltare, o tulpină ar trebui să aibă o lungime de 13 până la 20 cm. Tulpinile se rup cu grijă deasupra pământului. O tulpină îndoită se rupe la baza porţiunii suculente şi lasă partea bogată în fibre în pământ. Fiind o plantă perisabilă, sparanghelul recoltat se pune imediat la rece, în frigider.

În prima primăvară de la plantare nu se recoltează nimic din plantația de sparanghel. Recoltarea începe în a doua primăvară și durează o săptămână, iar în a treia primăvară durează între două și trei săptămâni. Începând cu a patra primăvară recoltarea poate dura de la 4 la 8 săptămâni.

Dacă plantele nu s-au dezvoltat corespunzător, durata perioadei de recoltare se poate înjumătăți. Un sezon uscat, îngrășământul insuficient, multe buruieni, plantele așezate prea aproape una de alta sau prea multă umbră sunt factori ce pot reduce atât durata perioadei de recoltare, cât și recolta în sine.

Pentru ca afacerea să fie profitabilă, suprafaţa minimă de cultură este de un hectar, iar costul înfiinţării unei plantaţii este de cca 15.000-20.000 euro. Pentru plantarea unui hectar este nevoie de 20.000-25.000 coroane de sparan­ghel. Preţul pentru o coroană este de 1 euro. Acestea pot fi achiziţionate de la cultivatorul din Buzău, care susţine că este singurul din ţară care comercializează coroane de sparanghel sau din străinătate. Amortizarea acestei investiţii începe din anii trei sau patru deoarece abia atunci planta ajunge la maturitate şi se poate recolta timp de o lună. De la un hectar se vor recolta 3-5 tone de sparanghel. În supermarketuri preţul unui kg este de 40 lei, iar cerinţele pentru această legumă sunt în creştere.

Laura ZMARANDA


Vizualizari 6221
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti