Adama 750x100 30 martie
update 30 Mar 2020

Tratamente fitosanitare cu produse Mifalchim pe perioada de vegetație

Începând cu perioada 20 aprilie – 15 mai, perioadă în care apare frunza la butucul de viţă-de-vie, este indicat să facem un tratament cu Polisulfura de Calciu tip „MIF“ utilizând o concentraţie de 2%

(2 l/100 l soluţie), ocazie cu care îndepărtăm posibile focare de făinare (Uncinula Necator) și acarieni (Panonychus Ulmi), ce se pot dezvolta în sezonul vegetativ ce urmează.

În perioada de până la înflorit vom face un tratament cu un produs de uz fitosanitar pe bază de Captan (Captomat 50 PU sau Merpan 50 WP în concentrație de 2,5%, respectiv 250 g/100 l soluție) în amestec cu un sulf muiabil (Sulfomat 80 PU în doză de 0,4%, respectiv 400 g/100 l soluție).

După căderea florilor și formarea fructului la vița-de-vie (bobul ciorchinelui are 3-4 mm în diametru) recomandăm încă un tratament cu Polisulfura de Calciu tip „MIF“ concentrație de 2% (2l/100l soluție), de această dată protejând plantația de viță-de-vie pentru viitoare atacuri de făinare (Uncinula necator) și acarieni, iar în sectorul pomicol ne protejăm împotriva făinării (Podosphaera leucotricha), acarianul roșu al pomilor (Panonychus Ulmi) și păduchele de San José generații de vară.

De la acest moment, la intervale de 7-1, zile vom recurge la tratamente cu conținut de sulf și cupru, respectiv Zeama Bordeleză tip „MIF“ împreună cu Sulfomatul 80 PU până la intrarea în pârg a fructului. Dacă se anunță atac consistent de mană, odată cu utilizarea de Zeamă Bordeleză (Zb) tip „MIF“, la fiecare 5 kg Zb vom veni cu un adaos de 1-1,5 kg Ro-Îngrășământ Sulfat de cupru Pentahidrat tip „MIF“, ocazie cu care vom diminua PH-ul Zb de la 7 unități PH la 6,2-6,5 unități PH, factor ce va mări eficiența asupra patogenului de mană (Plasmopara Viticola).

Înainte cu 2-3 săptămâni de cules, se recomandă o ultimă stropire cu Zeamă Bordeleză tip „MIF“ pentru fortificarea membranei și pentru rezistenţă împotriva putregaiului.

Efectuând tratamentele fitosanitare pe bază de sulf și cupru, pe lângă parametri de calitate și cantitate, obținem și o maturizare a corzilor butucului viței-de-vie, fapt ce ne va ajuta în protejarea culturii pentru sezonul rece. Pe întreaga perioadă de vegetație, în situația în care precipitațiile sunt dese și abundente, SC MIFALCHIM-GROUP SRL pune la dispoziția consumatorilor produse adezive utilizabile în amestec cu produsele de contact pe bază de sulf și cupru sau se recomandă o alternanță între produsele de contact pe bază de sulf și cupru și alte produse sistemice utilizate pentru diminuarea până la eradicare a patogenilor de mană și făinare.

În această perioadă de vegetație la culturile păioase se poate face un tratament cu Polisulfura de calciu, produs ce a fost testat în comunitatea europeană pe cultura de grâu, având rezultate foarte bune împotriva făinării grâului (Sphaerotheca fuliginea) și a ploșnitei (Eurygaster integriceps).