Articole revista 02 Aprilie 2015, 17:39

„SONIA DE BUZĂU“, soiul de tomate tip cireaşă

Scris de

În ultima vreme asistăm la o „invazie“ de fructe şi legume din import. Materialul săditor şi seminţele de sorginte străină au luat, de asemenea, locul soiurilor româneşti, chiar dacă practica şi ştiinţa au dovedit că acestea din urmă sunt uneori mult mai potrivite pentru agricultura autohtonă. În contextul acestui fenomen, revista Lumea Satului şi-a propus să continue pledoaria pentru soiurile româneşti, create şi omologate de oamenii de ştiinţă din ţara noastră. În rândurile următoare vă prezentăm una dintre creaţiile doamnei dr. biolog Floarea Burnichi, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Este vorba despre un soi de tomate tip cireaşă omologat în anul 2014.

Principalele caracteristici

„Sonia de Buzău“ este un soi timpuriu de tomate cireaşă tip cocktail, cu coacere concentrată a fructelor în ciorchine. Acest soi prezintă plante viguroase, foliaj bogat, cu un număr mediu de 46 de frunze/plantă, pilozitate medie şi o înălţime de aproximativ 2,7 metri. Numărul mediu de frunze sub prima inflorescenţă este cinci, iar numărul de frunze între inflorescenţe variază între două şi trei. Frunzele, poziţionate pe plantă asemeni unor pendule, sunt mari, penate, cu băşicare slabă şi suprafaţa fotosintetic activă a plantei mare. „Sonia de Buzău“ este caracterizată printr-o inflorescenţă liniară sau ramificată dihotomic, cu o distanţă medie între inflorescenţe de 22 cm.

Numărul mediu de fructe pe plantă (8 etaje) este de 102, iar numărul mediu de fructe în ciorchine este 12,7. Fructele au formă cordiformă, au o înălţime medie de 3,8 cm şi un diametru de 3,7 cm. Acest soi prezintă două loje seminale în secţiune transversală. În cazul fructului imatur culoarea este verde deschis, cu calotă verde în zona pedunculară, iar fructele ajunse la maturitatea tehnologică au o culoare roşie intensă, uniformă, cu luciu. Greutatea medie este de 38,7 grame, iar fructele au o fermitate foarte bună, sunt dulci şi aromate. Substanţa uscată solubilă (% s.p.) este 6,8. 

Eficienţa economică

Soiul de tomate tip cireaşă „Sonia de Buzău“ este tolerant faţă de bolile specifice tomatelor timpurii cultivate în spaţii protejate şi câmp. Este un soi pretabil pentru cultivare atât în sistem protejat (seră, solar), cât şi în câmp deschis în toate zonele favorabile din punct de vedere pedoclimatic cultivării tomatelor. Se poate cultiva şi în sistem ecologic, fiind creat în condiţiile pedoclimatice specifice ţării noastre. Se poate recolta cu ciorchine, iar potenţial de producţie este de peste 4,5 kg/plantă şi 70-80 t/ha.

Tomatele din acest soi pot fi consumate în stare proaspătă, dar pot fi folosite şi pentru industrializare.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti