Creşterea animalelor, pe mâini mai bune?
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
Agenţia Naţională pentru Zootehnie, înfiinţată prin reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, are ca principal obiectiv redresarea mai accelerată a activităţii în acest domeniu.
Despre măsurile şi acţiunile urgente care se au în vedere pentru îndeplinirea acestui deziderat ne vorbeşte dr. ing. Lelior Iacob, director în cadrul acestei unităţi, cel care până nu demult a fost coordonator al Centrului Tehnic Regional 3 SUD, cu sediul la Blejoi – Prahova.
– Care sunt obiectivele, pe termen scurt, ale Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ)?
– Creşterea efectivelor de animale la toate speciile de interes zootehnic şi a producţiilor acestora, utilizarea corectă a pajiştilor naturale, susţinerea eforturilor fermierilor în domeniul reproducţiei şi ameliorării raselor constituie obiectivul nostru principal. Ne bucurăm să constatăm că, în urma măsurilor stimulative luate de Ministerul Agriculturii, tot mai mulţi săteni au început să se orienteze spre creşterea animalelor. Chiar şi la cabaline, unde în ultimii zece ani efectivele au scăzut la aproape jumătate, de la 800.000 cai în 2004 la aproximativ 500.000 în prezent. Aceasta ca să nu mai vorbim de ovine şi caprine, unde efectivele de animale sunt în continuă creştere. Avem cai mai puţini fiindcă tot mai mulţi fermieri folosesc acum, în locul calului, tractorul şi utilaje agricole performante. La această specie se constată un interes tot mai mare pentru creşterea cailor de curse sau pentru turism ecvestru, ceea ce înseamnă că, dacă au scăzut efectivele de cabaline în România, a crescut calitatea acestora, cei mai mulţi crescători dorind să aibă animale de rasă cu origine cunoscută. Sperăm că anul viitor vom asista la darea în funcţiune a Hipodromului Ploieşti, unde cursele de cai nu au fost întrerupte nici în perioada celui de al Doilea Război Mondial.
O altă importantă atribuţie a ANZ o constituie acreditarea asociaţiilor de crescători pentru conducerea şi menţinerea registrului genealogic la toate speciile, precum şi acreditarea asociaţiilor sau organizaţiilor care efectuează controlul producţiilor. Apoi, dezvoltarea laboratoarelor pentru controlul calităţii laptelui, o activitate care se impune cu atât mai mult din aprilie a.c., când dispare cota de lapte, controlul implementării amenajamentelor pastorale conform legislaţiei în vigoare, care presupune utilizarea raţională a păşunilor şi a pajiştilor din România de către fermieri, cu respectarea capacităţii de păşunat din fiecare localitate, sunt alte obligații ce cad în sarcina ANZ.
– În ceea ce privește ameliorarea raselor, ce aveți în vedere?
– Agenţia naţională dispune de specialişti pentru toate speciile. Împreună cu asociaţiile de crescători, cu fermierii, implementăm întreaga activitate cu privire la reproducţie, ameliorarea genetică a raselor de animale, precum şi conservarea şi managementul resurselor genetice. Dacă vorbim de bovine, la finele anului 2014 erau cuprinse în Registrul Genealogic 99.900 de capete, efective ce constituie o bază importantă pentru creşterea calităţii raselor de animale cu performanţe deosebite pentru generaţiile viitoare. La ovine sunt acum înscrise 326.735 de capete în cele două sisteme. Ne bucurăm că, după informarea crescătorilor cu privire la noile măsuri de sprijin pentru achiziţia de animale de rasă din schema de sprijin voluntar cuplat, constatăm un val de cereri pentru înscrierea în Registrul Genealogic şi în Controlul Oficial de Producţie. Aceasta în urma intrării în vigoare a HG 873/2014 privind aprobarea schemei de minimis.
Ca urmare a acestor facilități, crescătorii de animale au achiziționat 4.286 berbeci de reproducție și 1.607 juninci din rase specializate.
Obiectivul nostru principal este creșterea numai a animalelor de rasă cu origine cunoscută, pentru a face ca ferma de subzistență de astăzi să producă mâine și pentru piață. Se vede clar că fermierii care fac investiţii au producţii ridicate, cu costuri scăzute, putând face astfel faţă cu succes concurenţei.
– Să înțelegem că, prin reorganizarea instituției, creșterea animalelor a intrat pe „mâini“ mai bune...
– ... Pe aceleași „mâini“, dar cu obiective noi.
Cristea BOCIOACĂ
Articole înrudite
-
APIA primește cereri inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
-
„Raiul șvaițerului“ de la ferma familiei Crucianu
in Zootehnie -
Recomandări privind producerea și distribuția furajelor pentru animale
in Zootehnie -
Peste 1,4 milioane lei plătiți de APIA pentru sectorul creșterii animalelor
-
APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
-
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
APIA primește cereri de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor
-
APIA: Stadiul autorizării la plată al sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ)
-
APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
-
Efectivele de animale și producția de carne la nivelul UE
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte