Adama 04 mai 2020
update 6 Jul 2020

Jurilovca, Satul Cultural al anului 2015

Foto: activenews.ro Foto: activenews.ro

Concursul Satul Cultural al României, organizat de Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România“, şi-a aflat câştigătorul. Comuna Jurilovca din judeţul Tulcea a devenit Satul Cultural al anului 2015.

La jumătatea lunii martie, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti a fost gazda competiţiei pentru 12 comune din judeţele Alba, Botoşani, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea pentru a obţine titlul de Satul Cultural al anului 2015. În cadrul primei ediţii a concursului, localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost desemnată sat cultural tocmai pentru că a demonstrat faptul că tradiţiile sunt încă vii, iar meşteşugurile şi obiceiurile de peste an sunt păstrate cu sfinţenie. Aceste criterii au trebuit îndeplinite şi de către comunele participante anul acesta, iar membrii Consiliului Local prezenţi la eveniment şi-au motivat susţinerea pentru comună atât prin prezentarea standurilor amenajate în curtea muzeului, cât şi prin prestaţiile ansamblurilor folclorice ori a meşterilor populari prezenţi la eveniment.

„A fost pentru noi o mare surpriză să vedem candidaturile acestor echipe minunate, a acestor primari care an de an reuşesc să păstreze tradiţiile şi o fac cu dificultate pentru că fondurile alocate pentru cultură sunt foarte mici. Este greu să organizezi evenimente, concursuri sau evenimente culturale fără aceste fonduri. Numărul comunelor participante a fost o surpriză, mai ales faţă de anul trecut, când au fost înscrise 5 comune, anul acesta au fost 12, finala fiind foarte strânsă“, susţine Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei „Cele mai Frumoase Sate din România“.

De ce Jurilovca?

Declarată în anul 2013 destinaţie turistică de excelenţă, comuna tulceană atrage tot mai mulţi turişti datorită faptului că aici sunt organizate evenimente pentru fiecare anotimp. Iarna pescuit la copcă sau plimbării cu sania; primăvara birdwatching-ul şi bikefest-ul sunt la mare căutare, la fel şi plimbările cu caiacul ori canoea; vara staţiunea Gura Portiţei devine o destinaţie căutată pentru cei care îşi doresc un concediu liniştit, iar toamna Serbarea borşului de peşte este evenimentul emblematic al locuitorilor comunei.

Anunţarea satului câştigător a fost primită cu bucurie de către echipa tulceană. „Sunt extrem de entuziasmată şi emoţionată, am trăit la intensitate maximă tot procesul jurizării. A fost o competiţie extrem de serioasă şi corect organizată, nu am simţit nicio clipă că cineva ar putea interveni pentru cineva. Mă simt mândră că suntem desemnaţi Satul cultural al anului 2015. Merităm acest titlu pentru că suntem un sat în plină expansiune, un sat plin de tineri entuziaşti care se implică în toate acţiunile culturale ale comunităţii – o comunitate mare de ruşi lipoveni. În afară de evenimentul care ne-a făcut cunoscuţi, Festivalul borşului de peşte, organizăm evenimente pentru fiecare anotimp şi pentru fiecare buzunar. Pe lângă acestea avem şi oferte culinare inedite: borşul de peşte şi delicatese din peşte, reţetele fiind atât de numeroase încât se spune că la Jurilovca doar prăjiturile nu se fac cu peşte“, ne-a declarat Galina Teleucă, viceprimarul comunei Jurilovca.

Competiţia a fost strânsă, ocupantele locului II şi III fiind foarte aproape de a obţine titlul râvnit. Comuna Cumpăna din judeţul Constanţa a ocupat poziţia secundă, la o distanţă de doar 8 puncte de comuna câştigătoare, iar locul III a fost ocupat de comuna braşoveană Drăguş. Chiar dacă o competiţie înseamnă un singur câştigător, toate comunele participante merită vizitate pentru o mai bună cunoaştere şi apreciere a tradiţiilor neamului.

Loredana Larissa SOFRON