Sculpturi în lemn cu motive folclorice

„Sculptura, la fel ca arta dramatică, este în acelaşi timp cea mai grea şi cea mai uşoară dintre toate artele.“ – Honoré de Balzac
Militar de profesie, dar mai cu seamă pasionat de cultură şi tradiţii, Florin Bejenaru, un tânăr din Fălticeni, realizează sculpturi în lemn cu motive folclorice sau religioase. Pe Florin nu l-am cunoscut odată cu lucrările sale, îl ştiam din vremea liceului ca fiind un tânăr cu gusturi alese în muzică şi literatură, cu talent la desen şi înzestrat cu un bun condei, iar vestea că dă viaţă lemnului nu a fost atât de surprinzătoare.
Spune despre el că este un om simplu care crede în oameni frumoşi pe care încearcă să şi-i aducă aproape prin ceea ce face. „M-am simţit întotdeauna legat de tradiţiile românilor şi am vrut să le păstrez în viaţă prin creaţiile mele. Am început să crestez în lemn în urmă cu 3 ani. Totul a pornit dintr-o îndrăzneală pe când eram la domnul Călin Dănilă (n.r. meşter popular şi profesor de educaţie fizică) pe care l-am văzut lucrând la o lingură şi m-am întrebat dacă aş putea crea ceva la fel de interesant. El a fost primul meu mentor“, susţine Florin.
De la linguri la icoane
„Primul obiect realizat a fost o lingură cu două frunze de stejar, stângaci sculptată, dar care m-a impulsionat şi m-a îndemnat să încerc mai mult“, îşi aminteşte el. Ambiţia, dar mai ales talentul l-au condus spre realizarea a 200 de linguri cu diferite motive: cocoşul care înseamnă speranţă, bufniţa – înţelepciune, şarpele – protectorul casei, serafimul, draconul dacic, pasărea măiastră sau soarele sunt câteva dintre cele 50 de modele care pot fi admirate pe lemnul meşteşugit. Inspirat de marii sculptori români precum Ion Irimescu sau Constantin Brâncuşi, el progresează cu această îndeletnicire şi sculptează, pe lângă linguri şi brelocuri, cruci şi icoane. „În urmă cu un an am încercat să sculptez cruci, mi-a plăcut şi aşa am început să lucrez pe teme religioase. Lemnul îl am pregătit de ani buni, adunat de familie şi de prieteni. Îmi place să crestez lemnul de cireş, de prun dar şi de tei, chiar dacă e mai moale ca esenţă“, mai adaugă Florin. Dacă iniţial totul a fost o provocare, acum priceperea şi talentul l-au îndemnat să poată oferi şi celorlalţi rezultatul muncii sale. Pentru 35-40 de lei, cei care îndrăgesc, dar mai cu seamă apreciază frumosul ca valoare estetică, pot avea un astfel de obiect acasă, ba mai mult pot solicita şi anumite motive care să apară pe obiecte cu toate că, după cum ne spune Florin, preferă să-şi aleagă singur temele pentru că se simte mai în largul lui.
Chiar dacă are o meserie frumoasă, arta tridimensională pare să-i fi intrat la suflet, sperând ca în viitor să-i devină ocupaţie: „Sper ca într-o zi să-mi câştig traiul din această îndeletnicire, dar totodată să las o urmă de frumos, bucurând cât mai mulţi oameni cu ceea ce fac“, concluzionează tânărul artist.
Sculptura în lemn este una dintre cele mai vechi îndeletniciri care se păstrează şi astăzi, din ce în ce mai rar, ce-i drept. Din acest motiv, tinerii precum Florin care aleg să ducă arta populară mai departe trebuie încurajaţi şi mai ales apreciaţi pentru a nu ne pierde elementele naţionale de identificare.
Loredana Larissa SOFRON
sculpturi in lemn, motive folclorice
- Articol precedent: La GAL Ecoleg Olt Inferior. Proiecte inedite, eşecuri pe măsură
- Articolul următor: Cum să ne construim un nai