Lumea satului 750x100

Luptă pentru sănătatea oamenilor şi cu condeiul

Medicul Florentin Haidamac este unul dintre cei mai apreciaţi doctori de familie din judeţul Suceava, evidenţiindu-se şi prin campaniile umanitare pentru a-şi ajuta pacienţii fără resurse materiale.

Florentin Haidamac s-a născut la Suceava, a terminat Facultatea de Medicină din Iaşi, şi-a dorit o carieră în chirurgie plastică, dar a ajuns în aprilie 2001 în comuna Şerbăuţi, unde se ocupă de sănătatea a peste 2.100 de oameni, majoritatea copii şi bătrâni.

Pe lângă consultaţiile de la cabinetul medical, s-a implicat în 2014 într-o campanie umanitară pentru a salva o fetiţă de 2 ani, Rebeca, care s-a născut cu o malformaţie cardiacă şi căreia specialiştii nu-i mai dădeau nicio şansă fără o operaţie care costa zece mii de euro. Dr. Haidamac a ajutat la strângerea sumei respective, scriind pe blogul său, despre drama fetiţei. Povestea a fost preluată de presă, care a adunat copii, tineri şi vârstnici care au dansat pentru Rebeca. Banii strânşi din această activitate şi din vânzarea volumului „Dispensarul SF“ scris de Florentin Haidamac au fost donaţi fetiţei. Operaţia efectuată într-o clinică din Bucureşti în luna septembrie a decurs bine, iar pacienta e vindecată, inima ei fiind acum ca a oricărui copil normal de vârsta ei.

„A fost ca o avalanşă, lumea a reacţionat foarte repede şi pozitiv la povestea asta. A fost un fel de revoltă. Foarte mulţi nu au acceptat ca un sistem, ca o ţară, ca o societate să lase să moară un copil din cauza banilor. În primul rând nu am acceptat eu. Mi-am folosit toată influenţa, toate contactele, toată energia pentru a crea activitatea şi în două săptămâni de campanie am reuşit să strâng suma. Eu am fost doar porta-vocea care a prezentat cazul, nu am avut un rol atât de mare“, a precizat cu modestie doctorul Haidamac.

„Carte pentru medicamente“

Pentru că îi pasă de oameni şi de ceea ce face, Florentin Haidamac a demarat proiectul „Carte pentru medicamente“ prin care încearcă

să strângă bani pentru a cumpăra pacienţilor nevoiaşi medicamente şi pentru a achiziţiona un defibrilator la cabinet. După volumele „Dispensarul SF“, „Adnana“, „Jack Vindecătorul“ medicul de ţară scrie o nouă carte.

„Am un blog, vindecătorul.com, pe care scriu şi în care tot timpul prezint România aşa cum este. Cu acest blog şi cu talentul pe care îl am la scris am reuşit să pun pe picioare un program, «Carte pentru medicamente». Eu pun la dispoziţia cititorilor cărţile mele. Eu nu vând cărţi, cărţile le dăruiesc celor care sunt alături de mine şi îmi trimit medicamente, haine pentru copii, lapte praf. Zilele trecute am primit lapte praf, săptămâna trecută, câteva medicamente pentru copii, zilele acestea vin medicamente pentru accidente vasculare. Prin scris încerc să am medicamente pe care să le dau gratuit celor care au nevoie de ele. În medie sunt câteva mii de vizitatori unici pe lună, am un grup de cititori care gândesc ca mine şi atunci încercăm să inducem o mentalitate care nu prea mai există în ţara aceasta“, a mai adăugat Florentin Haidamac.

Premii pentru cei mai buni elevi

Medicul din Şerbăuţi spune că evoluţia sa ca om şi ca medic se datorează şcolii, lecturilor şi educaţiei pe care a primit-o acasă, dar în această perioadă motivaţia unor rezultate excepţionale la învăţătură a cam dispărut. „Pentru că foarte mulţi oameni au ajuns mari datorită educaţiei, şcolii şi lecturii, pe 7 martie a.c. voi premia cel mai bun elev din clasa a cincea, a şasea, a şaptea şi a opta de la Şcoala Gimnazială Şerbăuţi. Voi mai premia şi cel mai activ cititor de la bibliotecă. Toate încasările făcute la cabinet din consultaţiile acordate cu plată până la data de 6 martie vor merge în fondul de premiere, la care se va adăuga o sumă pe care o voi dona din salariul meu de medic în linia întâi. Nu e mult, ştiu, dar e un început“, a precizat medicul.

Silviu Buculei