Adama Sultan iulie 2020
update 14 Jul 2020

Vrem genetică de top, dar menţinem vechea tehnologie

Sumele alocate de Ministerul Agriculturii pentru subvenționarea achiziţiei de berbecuți pentru reproducție și de juninci din rase specializate cu 50% din prețul de cumpărare s-au dovedit cu mult prea mici comparativ cu interesul manifestat de către fermieri. Au apărut însă și „unele“ probleme în ceea ce privește certificatul de producător.

Deși suma alocată de Ministerul Agriculturii pentru subvenționarea achiziției de animale de reproducție era de 12,5 milioane de lei, dosarele depuse au însumat aproape 22 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape dublu. Autoritățile promit că suma alocată inițial ar putea fi însă supli­mentată. De asemenea, subvenția este luată în calcul și pentru 2015.

„Există posibilitatea ca, după 21 noiembrie, dată până la care vom primi cereri pe despă­gubiri pentru cei care au suferit din cauza inundaţiilor, să vedem dacă suma rămasă – pentru că acolo ajutorul este mai mare, de 53 de milioane de lei – să o realocăm către cres­cătorii de animale“, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Cele mai multe cereri au venit din partea crescătorilor de berbecuți – 5.239 de capete, cu o valoare de 12,6 milioane de lei –, comparativ cu 1.740 de capete la bovine, în valoare de 8,7 milioane lei. Prin acest program au putut fi cumpărate doar animale performante, pedigree, înscrise în registrul genealogic, și ne referim la ovine din rasele Ţurcană, Merinos, Ţigaie, iar la bovine din rasa Simmental și rase de carne precum Angus, Charolaise și Limousine. La ovine, cele mai multe cereri au venit din Ardeal pentru rasa Ţurcană, din Constanţa pentru Merinos, dar au fost cereri şi pentru oaia cu cap negru din Teleorman.

Potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern în luna octombrie, producătorii agricoli pot primi până la 15.000 de euro pe beneficiar fonduri pentru achiziţionarea de berbeci din rase specializate, cel mult 2.500 lei/cap şi maximum 5.000 lei/cap pentru juninci. Crescătorii de ovine nu au mai primit un astfel de sprijin în ultimii 5-6 ani. Un beneficiar poate să cumpere maximum 23 de berbecuți, ajutorul de minimis pe fiecare beneficiar fiind de 15.000 de lei.

Certificatele de producător, o problemă

Prezent la o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții acestei instituții, preşedintele Federației Crescătorilor de oi Proovis, Ioan Câmpian, s-a plâns de neregulile apărute în ceea ce privește certificatele de producător. Mai precis, este vorba de certificatele de producător eliberate în perioada 3-10 noiembrie, puse sub semnul îndoielii din cauza schimbării legislației. Vechea lege a funcționat până pe 3 noiembrie, iar cea nouă nu a intrat încă în funcțiune.

Gheorghe Neață, director în Ministerul Agriculturii, spune că situaţia va fi corectată și fermierii vor primi ajutorul indiferent dacă certificatul a fost eliberat sau nu în perioada 3-10 noiembrie.

„Legea a apărut chiar în timpul exercițiului minimisului; noi i-am înregistrat pe toți cei care au fost în această situație și vom face corecturi. Se va face o redeschidere pentru cei care au avut probleme. Este vorba de 1.000 de berbeci și 100 de juninci“, a spus Neață. El a mai adăugat că nici nu este de mirare că sectorul ovin a atras mai mulți bani deoarece este mult mai bine organizat, iar exploatațiile sunt mai mari.

O problemă este și faptul că prețul animalelor este foarte mare, iar oferta destul de mică. „Prețul unei juninci, inclusiv cu TVA, urcă la 2.000 de euro, iar cei care dețin juninci au săltat automat prețul, care era cu 400-500 de euro mai mic înainte“, a declarat Valer Sician, director Semtest BVN Mureș.

În același timp există și voci care susțin că la bovine ajutorul ar trebui să fie diferențiat ca valoare între vaca de lapte și cea de carne, pentru că prețul animalelor diferă foarte mult.

Nu se poate genetică fără mâncare

Marian Valentin, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, susţine că banii daţi de stat sunt mai mult decât folositori pentru fermieri, mai ales când vine vorba de achiziţia de reproducători. El atrage însă atenția că, pe lângă animale de calitate, crescătorii trebuie să fie atenţi şi la hrană. „Fără ameliorare, fără ştiinţă nu a ajuns nimeni nicăieri. Toată lumea vrea carne la oaie. Genetică fără mâncare nu se poate. Noi, românii, dorim rase de carne, rase specializate de carne şi de lapte, dar ne menţinem tehnologia, adică obiceiul prost de a da drumul la animale prin curte să mănânce ce găsesc. Membrii asociaţiei cumpără singuri reproducătorii. Am obţinut acum de la stat până la 2.500 de lei, media pe berbec, decontaţi de stat în scopul cumpărării de animale de reproducţie. În România au fost introduse foarte multe rase de carne, iar de câţiva ani există ferme în care se fac încrucişări. Noi stăm însă foarte prost cu testarea berbecilor, pentru că nu avem bani“, s-a plâns la IndAgra Marian Valentin.

Și pentru anul viitor crescătorii mizează pe ajutoarele de minimis. De asemenea, ei mai speră ca şi autorităţile de la Bruxelles să aprobe măsurile din noul PNDR 2014-2020 privind conservarea raselor locale româneşti. „Vom ajunge să avem la unele efective, care sunt şi în conservare, cam 26 de euro pe cap de animal începând din 2015, ceea ce nu mi se pare o sumă chiar micuţă“, a spus reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.

De anul viitor, schemele care sunt finanţate 100% pentru producerea registrului genealogic la bovine şi ovine se măresc, a precizat și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Peter Tamas Nagy.

„Din 2015 patrimoniul genetic va fi finanţat din fonduri europene; deja a fost transmisă notificarea la Bruxelles, de unde am primit clarificări. Prin PNDR vom accesa sprijinul pe conservare“, a precizat Nagy.

Ioana GUŢE