Unbeaten 2021    Adama decembrie 2020
update 27 Jan 2021

Anglo Nubier, la concurenţă cu rasele autohtone

Caracteristicile caprelor din rasa Anglo Nubier sau anglo-nubiană au câştigat definitiv admiraţia şi încrederea unui medic veterinar din judeţul Argeş. După o amplă campanie de informare crescătorul a dat uşor, uşor caprele autohtone pe o rasă mai rară în Europa, dar care merită toţi banii.

Parametrii de productivitate, atuul rasei

După o experienţă de 6 ani în creşterea caprelor româneşti, Horia Prisăceanu (foto) a hotărât să îmbunătăţească performanţele productive ale fermei sale aducând exemplare care să se ridice la nivelul aşteptărilor lui. Chiar dacă numărul lor este încă mic, crescătorul a decis să aleagă o rasă care să ofere atât calitate cât şi cantitate şi dacă vorbim de anglo-nubiană aşteptările nu i-au fost înşelate. „Am aflat des­pre această rasă pe Internet; a fost destul de greu să ajung la ea, dar prin ieşirile mele în afara ţării am întâlnit crescători care aveau exemplare puţine (20-30 capete) pentru că nu există ferme mari cu această rasă şi am reuşit să aduc câteva exemplare“, îşi aminteşte medicul Prisăceanu. Deşi rasa a fost creată în Anglia prin încrucişarea caprelor indiene şi africane cu rase locale englezeşti, caprele ajunse în ferma din Argeş au fost aduse cu eforturi financiare din Austria.

Dacă îl rogi pe proprietar să-ţi vorbească despre capre, primul lucru pe care îl spune este că e îndrăgostit de ele. Iată şi argumentele: „Sunt cele mai blânde capre, dau un lapte foarte gras (4,5% grăsime), un lapte dulce, fără gust şi miros specific. Productivitatea pleacă de la 2,5 litri/zi la prima lactaţie şi ajunge până la 3-4 litri/ zi după a doua fătare“, afirmă Horia Prisăceanu. Şi ar mai fi un motiv pentru care caprele anglo-nubiene şi-au câştigat statutul de animal preferenţial în ferma medicului veterinar: „Am iubit întotdeauna animalele, dar, pe lângă asta, sunt şi un gurmand. Îmi plac mult produsele lactate, brânzeturile, iar această rasă este pretabilă pentru o diversitate de produse atât lactate, cât şi brânzeturi fermentate, maturate“, afirmă crescătorul.

Secretul pentru o producţie superioară este hrănirea şi îngrijirea animalului, pentru că dacă nu se ţine cont de acest lucru producţia de lapte este foarte slabă. Să nu uităm totuşi că anglo-nubiana este folosită şi pentru producţia de carne, dacă respectă condiţiile de furajare, acumulând o cantitate mare de carne, cu un gust foarte bun.

De altfel, rasa este prolifică şi recunoscută pentru fecunditatea crescută, gemenii, tripleţii şi chiar cvadrupleţii bucurând de multe ori proprietarii acestei rase.

Punctul slab, plămânii

Picioarele lungi, corpul lung, dar robust, ce poate atinge greutatea de 140 kg masculii şi 110 kg femelele caracterizează rasa Anglo Nubier, fiind considerată una dintre cele mai înalte rase de capre. Comportamentul blând cataloghează rasa drept cea mai populară din lume. Chiar dacă părul este scurt, strălucitor, în nuanţe de maro, roşcat, negru, alb sau crem o ajută să se adapteze uşor oricăror condiţii climatice, chiar şi în cele deşertice. Totuşi, „punctul lor sensibil îl reprezintă plămânii. Nu suportă umiditatea. Orice rasă adusă din altă ţară, orice rasă cu părul scurt suportă frigul sau căldura (mai puţin rasa Saanen), dar nu şi umezeala. În fermele din Germania şi Austria unde am văzut această rasă am constatat că în adăposturi existau guri de ventilaţie şi pe timpul iernii deschise non-stop. Ele îşi creează un înveliş pilos iarna, se aclimatizează uşor, dar se îmbolnăvesc repede în condiţii de umezeală“, explică Horia Prisăceanu.

Animale foarte inteligente, caprele Anglo Nubier învaţă repede ce au de făcut atunci când li se arată modul corect de a efectua un lucru. Dar din acelaşi motiv sunt extrem de independente, iar dacă nu li se oferă suficientă hrană ştiu să se facă auzite. În cazul căpriţelor domnului Prisăceanu acestea nu duc lipsă de nimic, iar meniul este unul cât se poate de sănătos. „Furajele le producem în ferma proprie, nu cumpărăm absolut nimic, decât dacă este un an foarte prost. Avem 10 ha, ceea ce asigură raţia animalelor. Ele consumă fân de lucernă şi fân de livadă la discreţie şi 400 g/zi amestec de cereale. Nu le administrăm niciun fel de premix sau aditiv furajer“, ne lămureşte crescătorul.

Produsul de bază, laptele crud

Motivul pentru care medicul veterinar îşi creşte caprele cu atâta grijă este faptul că mai toată producţia ajunge la copii şi nu doar la cei ai familiei lui, ci şi ai clienţilor pe care i-a fidelizat. „Am doi copii mici, care consumă doar lapte de capră, nici la grădiniţă nu consumă alt lapte. Pentru ferma noastră principalul produs este laptele, dar am început să-l procesăm, astfel încât am ajuns la chefir, un produs cu calităţi deosebite, sana, iaurt. Dacă vorbim de brânzeturi facem mai multe sortimente, brânză fermentată, maturată, de burduf, caşcaval. Facem acest lucru pentru că, deşi avem animale puţine, ele reuşesc să producă mai mult decât putem noi consuma. Peste 80% din producţia de lapte se valorifică ca atare, lapte crud, care ajunge la copiii cu probleme, cu imunitate slabă, cu intoleranţă la lactoză. Iar cu acest lapte curat i-am cucerit“, spune Horia Prisăceanu.

O furajare corectă şi echilibrată înseamnă animale dezvoltate frumos, exemplare valoroase care pot ameliora alte rase, iar Anglo Nubier poate face acest lucru foarte bine. „Pe lângă creşterea în rasă curată la fermele cu care colaborez am dat ţapi din această rasă pentru ameliorare, iar rezul­tatele au fost deosebite. De aceea mi-am propus să aduc reproducători din ce în ce mai performanţi. Am reuşit anul acesta să aduc ceva sânge din Statele Unite şi Anglia de la crescători renumiţi pentru că încerc să îmi îmbunătăţesc efectivul cât mai mult. Dorinţa mea este să ne putem bate cu cei din Anglia, care au format rasa“, conchide interlocutorul nostru, dezvăluind o parte din planurile ambiţioase de viitor.

Patricia Alexandra POP