Lumea satului 750x100

Specialităţile din miere, un plus pentru apicultori și consumatori

Producţia de miere din acest an de pe piaţa internă a fost cu mult sub aşteptările apicultorilor, fapt evidenţiat şi într-o analiză publicată în ediţia trecută a revistei noastre. Întrebarea firească în acest moment este cum încearcă apicultorii să facă faţă unui declin al mierii. Două dintre soluţii par a fi fabricarea şi comercializarea unor specialităţi care au la bază mierea de albine.

Pentru cei mai mulţi dintre noi cel mai cunoscut produs apicol este mierea de albine din borcane pe care o cumpărăm fie de pe rafturile magazinelor, fie direct de la apicultori, iar beneficiile pe care le are ne sunt transmise pe diverse căi. Cu toate acestea, nu doar mierea aduce beneficii, specialităţile obţinute din miere au o căutare tot mai mare, fapt care i-au determinat pe aceştia să aducă pe piaţă produse din ce în ce mai inovatoare.

Mierea în faguri

Mierea pe care o procurăm pentru consumul propriu este extrasă din fagure, însă este bine de ştiut că şi consumul mierii direct din fagure are numeroase beneficii. Astfel, unii apicultori realizează, cu un efort suplimentar, miere în faguri sau miere în secţiuni.

Acest sortiment de miere are numeroase calităţi mai ales datorită faptului că este o miere sterilizată direct de către albine. Astfel, dacă în obţinerea mierii se folosesc diferite instrumente şi dacă există contact cu aerul ar putea conduce la schimbarea conținutului acesteia; în cazul mierii în fagure această probabilitate dispare.

Beneficiile acestui produs sunt date de ceara şi propolisul pe care le conţine. Cele trei componente apicole ce intră în compoziţia mierii în secţiuni fac ca acest produs să fie unul apreciat nu doar ca aliment, ci şi ca medicament care ajută la tratarea afecţiunilor respiratorii, la albirea dinţilor sau însănătoşirea gingiilor.

Cerinţele pieţei au făcut ca apicultorii să se adapteze şi să producă miere în faguri. Un astfel de apicultor este Victor Cimil, un arădean care vrea să readucă pe mesele românilor un produs cu beneficii reale. „Mierea în faguri nu este adesea prezentată pentru a putea fi comercializată în zilele noastre. Vin foarte mulţi oameni în vârstă care privesc cu nostalgie fagurii şi îmi spun că nu au mai mâncat din copilărie. Iar copiii vin, se miră şi mă întreabă ce sunt pentru că nu au văzut niciodată.“

Faguri crescuţi direct în borcan, fără intervenţia omului

Pornind de la ideea că piaţa are nevoie de o mai bună cunoaştere în ceea ce priveşte consumul mierii direct din fagure, apicultorii vin cu produse noi care stârnesc interesul consumatorului. Unul dintre acestea este mierea din faguri crescuţi direct în borcan. Pentru mulți dintre noi realizarea unui fagure în borcan, fără ajutor din partea omului, pare un lucru irealizabil, însă nu de aceeași părere sunt și apicultorii. Acelaşi apicultor ne-a povestit parcursul încercării până la reuşită: „Am început în urmă cu 5-6 ani, însă în primii 3 ani am încercat să conving albinele să intre în borcan. Nu e aşa de greu, dar la început nu am avut nici tehnologia şi nici cunoştinţele necesare, abia apoi, în al 4-lea an, s-a justificat încercarea.“

Aşadar, borcanele se aşază în stup, albinele intră şi clădesc ceara în diverse forme, rezultând nu doar un produs alimentar benefic ci şi unul cu o estetică deosebită deoarece niciun fagure nu seamănă cu altul. „Borcanele se pun în stup, însă secretul este altul: acela de a convinge albinele să intre în borcan, să clădească pe sticlă un fagure curat, natural. În unele borcane fagurii sunt compleţi mai mari, în 6 colţuri, sau în 4 colţuri, ele alegând cum clădesc fagurele. Depinde de spaţiu, de volumul mierii din natură pentru că, de exemplu, dacă este o zi cu ploaie fagurele iese cu malformaţii, nu curat“, adaugă apicultorul.

Pentru realizarea acestor produse nu este nevoie doar de idee, timp şi tehnică, ci şi de o atenţie deosebită în alegerea coloniilor de albine care să realizeze acest produs, continuă Victor Cimil: „Aleg coloniile de elită dintre cele 200 de familii de albine pe care le am. Fac acest lucru tocmai pentru ca aceste produse, fagurele direct în borcan şi cel porţionat în ramă mai mică, să păstreze calităţile mierii; omul nu poate interveni, toată ceara este poleită cu un strat subţire de propolis pe care omul nu îl percepe, iar propolisul, fiind un antibiotic natural, are proprietăţi deosebite.“

Produsele din miere, un plus pentru sănătate

Ca şi în cazul altor produse alimentare, şi în cazul mierii se poate vorbi de produse adiacente, lăptişorul de matcă, tinctura sau polenul fiind alte produse benefice pentru sănătatea omului, pentru tratarea sau prevenirea anumitor boli.

„Tinctura este un antibiotic natural, cu beneficii pentru cavitatea bucală, gât, stomac, absorbție intestinală sau pentru uz extern – infecţii, eczeme. Polenul este foarte bogat mai ales în B1, B2, B3, B6, B12, antioxidanţi, inclusiv betacaroten, vitamina C şi vitamina E, acid folic şi provitamina A“, ne lămureşte apicultorul.

Despre lăptişorul de matcă cunoaştem faptul că este hrana exclusivă a mătcii şi are numeroase beneficii. În primul rând este folosit în mod tradițional pentru a întări imunitatea, apoi combate stresul, reduce colesterolul din sânge, contribuie la metabolismul celular şi lista nu se opreşte aici.

În încercarea de a aduce noutăți pe mesele consumatorilor, apicultorul arădean propune un nou produs, cremă de miere cu pulpă de fructe. Produsul care are la bază miere și diferite fructe – mure, afine, merișoare, vișine – sau cafea poate fi consumat ca o delicatesă care nu conține coloranți sau conservanți.

Căpăcelele de miere

Un produs nu foarte cunoscut este căpăceala de albine care este un produs apicol cu numeroase substanțe active. Căpăceala este împărțită în două categorii: uscată, cu un procent de miere mai redus, și căpăceala umedă, cu mai multă miere. „Căpăceala se obține prin îndepărtarea cu cuțitul de pe mierea căpăcită a primului strat. Rolul acestui produs apicol este unul medical, reglează metabolismul și contribuie, la fel ca și în cazul fagurilor de miere, la ameliorarea și vindecarea anumitor boli“, conchide Victor Cimil.

Specialităţile din miere sunt pentru toate buzunarele, chiar dacă preţul/kg de miere este mai ridicat, nu cu mult, faţă de preţul mierii brute. Însă, apicultorii pledează pentru astfel de produse ale căror beneficii le explică pe înțelesul consumatorilor. Așadar, într-un an apicol lipsit de rezultatele așteptate, specialitățile din miere, deși puține, au o reală contribuție în alimentația consumatorilor și bugetele apicultorilor.

Loredana Larissa SOFRON

Articole înrudite