Bolile pielii la câine
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
La câini apar frecvent afecțiuni ale pielii de natură parazitară, micotică, bacteriană, alergică, hormonală etc. Simptomele bolilor de piele sunt, de cele mai multe ori, asemănătoare, ceea ce face dificilă stabilirea diagnosticului.
Cele mai des întâlnite sunt afecţiunile pielii determinate de paraziţii externi, precum purici, păduchi, căpuşe și râie. De exemplu, infestarea câinilor cu purici cauzează mâncărimi şi iritaţii ale pielii, saliva puricilor fiind principala cauză a pruritului. Mâncărimile debutează la baza cozii, apoi se extind pe spate, perineu, feţele posterioare ale coapselor şi abdomen. Câinele se scarpină până la sânge, îşi pierde părul, iar leziunile se pot complica prin infecţii bacteriene secundare. Astfel, complicaţia cu piodermită este foarte frecventă, mai ales la căţeii de până la vârsta de 8 luni. Unii paraziţi interni pot cauza manifestări cutanate caracterizate prin leziuni nodulare, localizate pe faţă, trunchi şi extremităţi.
Dermatitele cauzate de ciuperci sunt pitiriazis, candidoză cutanată, tricofiţie (pecingine), microsporidioză etc.
Dermatitele alergice sunt cauzate de diferiţi alergeni parazitari, polen, detergenţi, acarienii prafului de casă, înţepături de insecte (furnici, omizi, fluturi, albine, viespi), alimente, anumite medicamente şi vaccinuri. Pruritul precede adesea leziunile, caracterizate prin eritem (roşeaţă), papule uneori cu o colorare în roşu a perilor la nivelul degetelor, buzelor şi al feţei interne a zonei auriculare. Acestea se extind frecvent în regiunea inghinală, perineală şi abdomen. Simptomele pot fi sezoniere, apărând odată cu polenul, sau anuale, când alergenii sunt prezenţi permanent.
Alergiile alimentare sunt frecvent incriminate în apariţia unor leziuni întinse, suprainfectate, mai ales în regiunea dorso-lombară. Acestea sunt cauzate de diferite alimente cu conţinut ridicat în proteine și apar în urma consumului în cantităţi mari de carne şi oase de pui sau porc, produse lactate, ouă, peşte sau produse cu diferiţi aditivi alimentari.
Dermatozele de origine endocrină (tiroidă, paratiroidă, ovar, testicule) sunt provocate în general de tulburări ale ciclului sexual (ciclu neregulat, pseudogestaţie). Pruritul este ciclic şi apare la estru (în timpul căldurilor) sau în diestru şi este însoţit de erupţii papuloase la nivelul regiunii inghinale, care se pot extinde pe abdomen şi coapse.
Seboreea (hiposecreţia glandelor sebacee) poate fi localizată sau generalizată, fiind caracterizată prin apariţia de cruste groase de culoare deschisă la baza urechilor, în jurul ochilor, pe fese, regiunea cozii etc.
Diagnosticarea corectă a tipului de dermatită – dermatoză este foarte importantă în conduita terapeutică.
Prevenția constă într-o hrană echilibrată fără aditivi alimentari, evitarea oaselor de pui și porc, deparazitarea periodică, internă și externă etc.
Tratamentul este în funcţie de agentul etiologic incriminat, fiind foarte importantă identificarea corectă a acestuia. Se impune regim alimentar, igiena pielii şi părului, deparazitări interne cu PARACAN, TOTAL, ROMBENDAZOL SUPER, deparazitări externe cu PARAKILL, tratamente locale cu diferite unguente în funcție de afecțiune: UNGUENT ANTIMICOTIC, OTOGUARD, MIBAROM, DERMOGUARD, OSTEOCICATRAT sau tratamente antialergice cu ALERGOTRAT 3%, DEXAMETAROM FORTE și ECZEMTRAT.
Pentru prevenirea infecţiilor asociate diferitelor dermatite, se recomandă antibioterapie cu ENROFLOXAROM, PANDROM și AMOXILROM.
De asemenea, recomandăm hrana pentru câini, NATURE’S PROTECTION, cu microzeogen, un component cu multe beneficii, inclusiv pentru sănătatea pielii câinilor.
Viorica CHIURCIU
Articole înrudite
-
Ciobănescul Românesc Carpatin cel mai bun câine de pază a șeptelului
in Social -
Babesiozele - boli grave provocate de căpușe, la câini și pisici
-
Jigodia la câine, metode de prevenție și tratament
-
Ciobănescul Carpatin Românesc, mediator între om și prădători
in Zootehnie -
Ce trebuie să știm despre parazitozele întâlnite la câine și pisică
-
Miorița, în colimatorul „băieților deștepți“?
-
Parazitozele câinelui, un potențial pericol pentru sănătatea omului (2)
-
Ciobănescul de Bucovina. Dulăul plaiului cu flori
-
Parazitozele câinelui, un potențial pericol pentru sănătatea omului
-
Primăvara creşte riscul apariţiei bolilor de piele la câini
Articole recente - Lumea Satului
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție
- 2023 - an crucial pentru crescătorii de bovine de lapte
- NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
- FACTORUL RUSSEN