Adama 04 mai 2020
update 25 May 2020

Fermierii, sfătuiţi cum să evite leptospiroza

În acest an, la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava s-au înregistrat mai multe cazuri de leptospiroză în rândul animalelor. Conform dr. Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al instituţiei, boala a fost semnalată în fermele de reproducţie, în special la tauri, fiind confirmată în patru localităţi, Rîşca, Bălcăuţi, Vatra Moldoviţei şi Baia, iar în alte trei localităţi, Stulpicani, Podu Coşnei şi Moldoviţa, au apărut suspiciuni de boală.

„Au fost luate măsuri de limitare a focarelor, animalele fiind izolate şi supuse unui tratament medicamentos. După efectuarea tratamentului se va face o retestare a fiecărui animal. Dacă analizele vor ieşi din nou pozitive pentru leptospiroză, animalul va fi sacrificat. În localităţile unde avem suspiciuni de boală înseamnă că primul buletin de analiză a ieşit pozitiv, iar dacă la a doua testare, făcută în termen de 21 de zile, se întâmplă la fel, se va declara diagnosticul de leptospiroză“, a precizat dr. Vasile Semeniuc.

Leptospiroza poate avea forme fatale

Leptospiroza i-a alarmat şi pe medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava după ce o persoană a decedat în urma îmbolnăvirii de leptospiroză de la animalele din gospodărie. Acesta a fost al doilea caz de leptospiroză la om confirmat în judeţ de la începutul anului, primul caz fiind înregistrat la o femeie de 51 ani, din Stulpicani, în luna aprilie.

Conform directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, bătrâna a luat leptospiroza de la animalele din gospodărie, iar această infecţie, suprapusă peste bolile cronice pe care deja le avea, i-a grăbit sfârşitul.

Leptospiroza este o boală infecţioasă rară, provocată de o bacterie spiralată şi care poate avea forme fatale. Se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare mai ales la gambe, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular.

Boala evoluează în forme clinice variate, de la cele uşoare până la cele grave, care pun în pericol viaţa bolnavului. Leptospiroza are caracter de boală profesională, apărând mai ales la cei care lucrează cu animalele (vaci, porci, cai, câini şi animalele sălbatice din parcuri zoo), cum ar fi muncitorii din fermele zootehnice, medicii veterinari, persoanele care lucrează în lăptării, dar şi persoanele care lucrează în mediu mlăştinos, cum ar fi pescarii.

Pentru profilaxie medicii suceveni le recomandă fermierilor stârpirea rozătoarelor, acestea fiind o cale de transmitere, şi utilizarea hainelor de protecţie pentru cei care lucrează în zootehnie. Oamenii pot contacta această boală dacă vin în contact cu apa sau alimentele contaminate de animalele infectate.

Silviu BUCULEI

Articole înrudite