reclama youtube lumeasatuluitv
update 13 Oct 2019

Praid - staţiune balneară de nivel european

O nouă „vedetă“ se afirmă tot mai puternic pe scena turismului românesc. Este vorba de localitatea Praid, cea mai mare comună din Harghita care înglobează Ocna de Jos, Ocna de Sus şi cătunul Bekastanya. În total, în comuna Praid trăiesc aproximativ 7.250 de suflete, iar în Praid aproximativ 4.000. Iar dacă până acum câţiva ani staţiunea Sovata, aflată la câţiva kilometri de Praid era înţesată de turişti, acum rolurile par să se inverseze. Praidul musteşte de turişti, în timp ce în Sovata cam bate vântul...

Salina cu cinema 3D

Principalul punct de atracţie din Praid este salina din localitate, care este cea mai mare din România şi una dintre cele mai mari din Europa, cel puţin din punctul de vedere al cantităţii de sare aflată în subteran.

Salina, patronată de Societatea Naţională a Sării Bucureşti SA, a fost transformată într-o adevărată bază de agrement care este situată la o adâncime de 120 m faţă de supra­faţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1.250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.

„Exploatarea de suprafaţă a salinei, sub formă de carieră, a început încă de pe vremea Imperiului roman iar la adâncime, în subteran, a început să se lucreze din 1762. După anul 1947 a fost introdusă metoda prin puşcare care este folosită şi în prezent. Salina este amenajată pentru oricine doreşte să vină la o cură de aer salin. De aceea poposesc aici în special oameni cu boli ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul, sau cei care au diferite forme de alergii. Pentru cei cu afecţiuni medicii recomandă să stea în salină, zilnic, aproximativ 4 ore, timp de cel puţin o săptămână. Dar în interiorul salinei sunt oferite mai multe servicii, unele dintre ele în premieră naţională şi nu numai. De exemplu, avem spaţii de joacă pentru copii cu jucării gonflabile, avem amenajat un parc de aventură cu tiroliana, spaţii cu mese de ping-pong şi avem inclusiv un cinema 3D unde rulează în special filme de desene animate. Tot în cadrul salinei oferim vizitatorilor posibilitatea de a vizita un muzeu unde este descrisă istoria salinei, dar şi de a lua masa la restaurantul aflat la ieşire“, a declarat, pentru Lumea Satului, Arpad Vereş, reprezentantul serviciului Turism Salina Praid.

Capelă unicat

Fie vară caniculară sau un ger de crapă pietrele, temperatura medie anuală din subteran este de 16°C. De aceea salina nu are un „sezon“ al ei, fiind vizitată pe tot parcursul anului. În baza de agrement a salinei, pe lângă o farmacie cu produse naturiste există şi o capelă ecumenică.

„Această capelă din salină este unicat în istoria Bisericii. Şi spun asta pentru că mai întâi în salină s-a construit capela şi mai apoi au fost chemaţi reprezentanţii bisericii pentru a sfinţi lăcaşul de cult. Aici, de trei ori pe săptămână, se ţin slujbe ortodoxe, reformate şi catolice, care se bucură de un mare succes în rândul vizitatorilor. Ţin să subliniez că aici sunt ţinute inclusiv slujbe de botez şi cununie. Legat de cununii a apărut chiar şi o vorbă în rândul minerilor care spun că sarea conservă şi de aceea cununia din salină face ca mariajul să fie mai durabil“, ne explică Arpad Vereş.

În privinţa numărului de vizitatori, responsabilii salinei sunt optimişti şi spun că au planuri de dezvoltare a afacerii. „Ca număr de vizitatori, o cifră medie ar fi de 400.000 de vizitatori anual, dar sunt şanse mari ca în următorii ani numărul de vizitatori să depăşească o jumătate de milion. Şi spun asta pentru că avem planuri mari cu salina, în viitor vrem să mai inaugurăm un nivel şi de aceea credem că numărul celor care ne vizitează va creşte. În privinţa minei de producţie, sarea este exploatată la 340 metri adâncime, iar producţia este vândută ca sare industrială“, declară reprezentantul salinei.

De remarcat că pe traseul de ieşire din baza de agrement la punctul numit „Orizontul 60“ se găseşte zona de vizitare Panorama Belvedere „Mina Iosif“, care oferă un peisaj superb. Tot la acest nivel cei interesaţi pot face o degustare de vinuri şi pot servi masa cu produse preparate în restaurantul propriu al salinei.

Ştrandul de lângă salină

Recent, chiar lângă intrarea în salină, a fost inaugurat cel mai mare ştrand cu apă sărată din România. Investiţia de 1,5 milioane de euro a fost realizată integral din fondurile proprii ale Societăţii Naţionale a Sării.

„Capacitatea ştrandului este de aproximativ 600 locuri, dintre care 300 pe şezlonguri. Ce pot să spun este că încă din prima zi am avut peste 300 de vizitatori. Aici trebuie amintit că vechiul ştrand a fost demolat în 2012 şi construcţia a început în primăvara anului 2013. De ce este atât de specială apa din acest bazin? Pentru că are o concentraţie de sare foarte ridicată, salinitatea fiind de 220 g/l apă. Iar acest lucru, şi o spun toţi specialiştii, este foarte benefic pentru sănătate. De fapt, apa este atât de sărată încât nici nu poţi înota, te ţine la suprafaţă apa, atât este de concentrată. În privinţa serviciilor oferite aici, la ştrand, avem un restaurant cu autoservire, punct medical, două baruri şi, o raritate, un bar în piscină. Avem şi conexiune wireless la Internet“, ne-a declarat Arpad Vereş.

Nici cei mici nu au fost uitaţi. Copiii au la dispoziţie două bazine, cu adâncime cuprinsă între 60 cm şi 1,20 m, interconectate cu bazinul pentru adulţi (adâncime 1,20-1,60 m) printr-o zonă de trecere pe sub un podeţ.

Bogdan PANŢURU