600x250 v1

Articole revista 16 Iunie 2014, 16:32

O manifestare ce pune în valoare tradiţiile românilor

Foto: gurahumorturism.ro Foto: gurahumorturism.ro
Scris de

„Hora Bucovinei“, o manifestare anuală care marchează urcatul oilor la munte, a reunit în acest an crescătorii de animale din zona montană a judeţului Suceava. Au fost expuse oi, vaci, cai de rasă şi câini ciobăneşti, au putut fi admirate cele mai frumoase costume populare din Bucovina, iar miile de spectatori au asistat la un spectacol folcloric în care au evoluat cei mai îndrăgiţi solişti şi formaţii artistice din judeţ. „Hora Bucovinei“ îşi propune să facă cunoscute la nivel naţional specificul şi unicitatea obiceiurilor şi tradiţiilor pastorale din Bucovina şi să îmbunătăţească imaginea Bucovinei la nivel naţional.

Urcatul oilor la munte, o datină vie

În localitatea suceveană Bucşoaia, din oraşul Frasin, s-a desfăşurat duminică, 18 mai, a VI-a ediţie a „Horei Bucovinei“. Deschiderea evenimentului a fost făcută de buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc conduşi de Stelu Erhan, după care a urmat parada gospodarilor din Bucovina. Primii care au defilat în faţa miilor de spectatori au fost călăreţii care au prezentat cai de munte, de tracţiune şi de agrement, au urmat trăsurile şi căruţele, apoi au putut fi admirate costumele populare din zonele etnografice ale judeţului purtate de membrii formaţiilor artistice participante. După trecerea celor mai frumoşi câini ciobăneşti de la stânile din judeţ, o turmă de oi a fost „mânată“ de ciobani spre munte, prin mijlocul spectatorilor, moment care a readus în actualitate o tradiţie veche: urcatul oilor la munte.

Alături de suceveni şi turişti au fost prezenţi la Hora Bucovinei ministrul Muncii, Rovana Plumb, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Strategii din cadrul Ministerului Agriculturii, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, şefii instituţiilor din domeniul agriculturii din judeţul Suceava, parlamentari şi primari din mai multe localităţi ale judeţului. După plecarea oilor pe munte toţi cei prezenţi s-au prins în „Hora Bucovinei“ în acordurile melodiilor interpretate de Ansamblul „Ciprian Porumbescu“.

Promovarea tradiţiilor de stână

Conform primarului oraşului Frasin, Marinel Bălan, această manifestare nu s-ar putea desfăşura fără sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, instituţie care asigură cea mai mare parte a finanţării.

„Suntem din nou prezenţi la unul dintre cele mai frumoase evenimente desfăşurate în judeţul Suceava. Hora Bucovinei are scopul de a menţine şi de a promova datini, obiceiuri şi tradiţii de stână din zona de munte a Sucevei, creşterea numărului de turişti, îmbunătăţirea gradului de atractivitate prin promovarea destinaţiei turistice Bucovina“, a precizat primarul Marinel Bălan.

Cei prezenţi au putut să asiste începând cu ora 12,30 la spectacolul folcloric „Urcă oile la munte“ susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu“, la concerte de muzică populară în care au evoluat renumiţi solişti şi formaţii artistice din vetrele folclorice din judeţ, la un recital susţinut de interpretul de muzică populară Aurel Tămaş şi au putut să deguste din produsele oferite de stânele tradiţionale sau de membrii Asociaţiei Produs în Bucovina.

Un gospodar din Gura Humorului a reuşit să iasă mai mult în evidenţă. El şi-a îmbrăcat o capră cu o ie pe care a scris: „Grija românului, capra vecinului.“ Mihai Boicu, ne-a spus că „uitatul în curtea vecinului a devenit sport naţional în România“.

Vasele de lemn fac caşul mai gustos

De la sărbătoarea cântului şi portului bucovinean nu a lipsit nici partea culinară. Stânele de la Frasin, Stulpicani, Vama, Fundu Moldovei, Breaza, Sadova, Mănăstirea Humorului şi Gura Humorului au oferit vizitatorilor bucate tradiţionale pregătite de cei mai vestiţi ciobani, cum ar fi caş, urdă, miel jintuit, balmoş, tocăniţă de oaie, tocăniţă de berbec cu smântână, berbecuţ la proţap, gulaş de vită. Pentru că gustul multor preparate de stână găsite la Bucşoia diferă de cel al produselor similare găsite în magazine, mulţi dintre cei care au trecut pragul stânii s-au interesat de această diferenţă, iar secretul constă în folosirea vaselor de lemn, a ciaunului din tuci şi a focului cu lemne.

Ministerul Agriculturii sprijină menţinerea tradiţiilor

În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu crescătorii de animale, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, s-a interesat de principalele probleme din agricultură şi a purtat discuţii despre modul în care agricultorii suceveni pot fi sprijiniţi pentru a-şi dezvolta activitatea, pentru Bucovina fiind necesară crearea unui concept ecologic, care să fie promovat la nivel naţional şi european.

„Este pentru prima oară când vin la acest eveniment şi am rămas deosebit de surprins de frumuseţea tradiţiilor care se menţin în această regiune şi care ne dau identitate în cadrul Uniunii Europene. Ministerul Agriculturii face un efort deosebit pentru a sprijini această dezvoltare, menţinerea tradiţiilor şi recunoaşterea lor la nivel european. Dacă noi ne menţinem tradiţiile şi am reuşit, pe partea de agricultură, să avem un cuvânt de spus în Uniunea Europeană, acest lucru se datorează numai faptului că noi suntem uniţi, că putem să demonstrăm cât de mult contăm în cadrul acestei comunităţi“, a precizat George Turtoi.

Fermierii au aflat cum pot fi sprijiniţi

Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Strategii din cadrul MADR, a precizat că „Hora Bucovinei“ este un bun prilej de a se întâlni cu agricultorii, a discuta problemele curente şi a pregăti acest an agricol în privinţa valorificării producţiei.

„Suntem aici pentru a pune bazele unor noi întâlniri şi colaborări între fermieri şi autorităţile locale şi centrale. Faptul că Ministerul Agriculturii este prezent la această manifestare înseamnă că agricultura se găseşte la ea acasă şi are o strânsă legătură cu viitoarea Politică Agricolă Comună. Ne referim la noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care începe din acest an, ne gândim la  fermele familiale care se pliază foarte bine pe specificul zonei, pe ferma de familie care se doreşte a fi încurajată şi a avea o tendinţă de a comercializa pe piaţă produse de foarte bună calitate. Nu trebuie neglijate aspectele legate de agricultura ecologică care îşi găseşte rădăcini profunde în această zonă a ţării, aici fiind foarte mulţi operatori în sistemul de agricultură ecologică. Este în plină desfăşurare înregistrarea acestora, gospodăriile care fac agricultura ecologică, creşterea animalelor şi apicultura în zona de munte şi producţia vegetală în zona de deal şi şes având o pondere destul de însemnată în agricultura judeţului“, a precizat Elena Tatomir.

Evenimentul „Hora Bucovinei“ a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Direcţiei Silvice Suceava, Centrului Cultural „Bucovina“ şi al primăriilor din judeţ.

Silviu Buculei


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti