Romania

Materialul genetic pentru zootehnie, exclusiv din import

Materialul genetic pentru zootehnie, exclusiv din import
Distribuie:  

Materialul genetic pentru zootehnie şi sectorul avicol este importat în totalitate în condiţiile în care nu mai există în România institute sau companii care să dezvolte material genetic autohton.

„Noi suntem importatori de material biologic. În România nu se mai produce material seminal. Peste 80% din materialul genetic pentru bovine provine din import, iar la porc şi pasăre procentul este de 100%“, a declarat Valeriu Tabără, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).

Importatorii de material biologic susţin că nu ar fi fezabil din punct de vedere economic ca acesta să fie produs în România, în condiţiile în care preţurile de import sunt foarte reduse.

Importator: „De fapt, importăm tot materialul biologic“

Situaţia este chiar mai „clară“ decât atât, sunt de părere companiile care importă material seminal.

„De fapt, importurile sunt de 100%, fie că-l aducem în container, fie că materialul e recoltat de aici. Practic, nu mai e nimic românesc, chiar dacă se recoltează în Mureş, Bistriţa etc. Cred că mai sunt doar vreo zece ţărani în întreaga ţară care mai recoltează material genetic vechi. N-avem cum să avem programe de ameliorare ca în Occident, baze de date ca ale lor şi nici nu are rost să cheltuim mulţi bani din fonduri publice pentru asta“, susţine Emiluţ Găină, administrator al importatorului Biagen Select din Bistriţa.

Reprezentantul importatorului consideră că s-a ajuns în această situaţie în urma unei evoluţii naturale a pieţei.

„De ce nu mai sunt Dacii produse de noi în România? Pentru că nu suntem în stare să facem Mercedes şi Volkswagen. La fel este şi aici. Dacă înainte fermierul lua la o mulgere 20 de litri de lapte, acum, cu noile rase, ia 50-60 de litri. La fel şi la carne. Dacă înainte avea un spor de greutate de 800-900 de grame, acum are unul de 1,6-2 kilograme. Degeaba îi spunem fermierului de patriotism local. El şi familia lui trăiesc din această activitate şi nu-l interesează cine produce Mercedesul atât timp cât are producţie“, a continuat Găină.

Tendinţă de uniformizare a materialului genetic

Mai mult, potrivit importatorilor, tendinţa de uniformizare a materialului genetic la nivel mondial este una firească în condiţiile în care există o mare concentrare a centrelor de producţie de material seminal.

„Este o treabă mondială. Există câteva centre de producţie în Germania, Elveţia, Belgia, Cehia, Ungaria, Slovacia care folosesc doar câţiva genitori pentru întreaga producţie. Noi importăm mult din Elveţia, rasa Simmental, iar Holstein din Germania şi Belgia. Există o mare cerere la noi pentru aceste rase“, a conchis Găină.

Potrivit importatorilor, materialul genetic pentru bovine are un preţ cuprins între 8 lei şi 250 de lei doza, preţul mediu fiind de 10-12 lei, iar cel pentru porcine între 20 şi 25 de lei/doza.

Marius ŞERBAN

zootehnie, import, material genetic

Alte articole: