Banner Lumea Satului 260 x 100 px    Adama decembrie 2020
update 14 Jan 2021

În „Ţara Oilor şi a Brânzei“...

E criză mare nu numai de ciobani-mulgători, brânzari, tocănari şi mămăligari, dar şi de slugi pentru păscutul şi datul oile în strungă! Iar această criză acută se petrece tocmai în stânele oierilor din satele Mărginimii Sibiului, acolo unde se zice că stăpânii a mii şi mii de oi n-ar fi prea zgârciţi la pungă. Că-i aşa o dovedesc numeroasele anunţuri din presa sibiană. Doar un singur exemplu edificator: „Din lipsă de ciobani, vând, convenabil, 700 de oi-mamă, cu miei cu tot; ţarcurile şi stâna faianţată cu toate cele trebuincioase (apă curentă de izvor, generator de energie electrică, răcitor pentru lapte, putine de lemn pentru telemea şi brânză frământată, drobi de sare, două sobe şi trei ceaunuri de tuci, vase, tacâmuri şi ştergare de bucătărie, paturi, cojoace şi pături de dormit, dulapuri de haine, televizor şi aparat de radio, precum şi 500 de cărţi româneşti), 500 ha de păşune, fâneţe şi pădure, câini de pază şi de întorsul oilor, ca şi trei măgari pentru căratul poverilor şi o măgăriţă gestantă.“

Am făcut socoteala cât îl va costa pe oier acest elaborat şi stilizat anunţ, repetat în ziar de trei ori: 82 de cuvinte X 0,20 de bani cuvântul egal cu o nimica toată! Vinde un miel tăiat cu 20 de lei kilogramul de carne şi-i mai rămâne de o ladă de bere şi de un pachet de Kent!

Iar dacă astăzi apare cumpărătorul convenabil vinde tot, după care coboară din Munţii Cindrelului în elegantul lui palat din Poiana Sibiului, după care, cu pază plătită, merge iute în „Sighi“ să pună banii într-o bancă cât mai sigură cu putinţă. Nu înainte de a-şi umple şerparul cu euroi. Şi gata: de mâine, din slugă la oi, devine mare domn! Pentru că socotiţi şi dumneavoastră câtă dobândă anuală va obţine din cei aproape patru milioane de lei româneşti! Casă mare are, maşini elegante aşişderea; copiii şi nepoţii îs mari, fiecare cu casele şi averile lor. Nu tu stres că vin medicii veterinari, ecologiştii, finanţiştii şi hoţii; lupii şi urşii, ploile, trăsnetele, gerurile şi ninsorile! Mi-a şi spus că după sărbătorile de Paşti îşi ia muierea şi colindă ţara în lung şi-n lat, cu şofer-bodygard la scară, iar de la vară pleacă la dres reumatismele în cel mai elegant Complex Balnear din Staţiunea Bazna! Aşadar, trai pe vătrai!

Ioan Vulcan-Agniteanul