Imprimă această pagină
Articole revista 17 Martie 2014, 13:12

Autorităţile vor să pună pământul românesc „pe tavă“ străinilor

Scris de

Transparenţa exagerată cu privire la ofertele de vânzare a terenurilor arabile, stabilită de noua lege care reglementează piaţa funciară, îi dezavantajează flagrant pe fermierii români în competiţia directă cu străinii care dispun de capitaluri semnificativ mai mari şi care, practic, ar câştiga fără prea mare efort orice licitaţie sau concurs de oferte.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat recent că instituţia pe care o reprezintă intenţionează să realizeze un site specializat pe evoluţia pieţei funciare din România, unde se vor putea vedea toate intenţiile de vânzare din România. Nici că se putea ceva mai la îndemână pentru străini, care vor putea monitoriza cu uşurinţă ofertele de pe piaţă. Măsura nu este, însă, deloc în avantajul ţăranului român, consideră Tanczos Barna, senator din Comisia de Agricultură, pentru că acesta nu va putea ţine în niciun caz pasul cu investitorul străin la preţ.

„Am participat la Senat la dezbaterile acestei legi şi sunt convins de faptul că legea nu aduce aproape nimic bun pentru ţăranul din România. Pentru că acea transparenţă exagerată, acest site pe care vor apărea dacă intră în vigoare legea, toate intenţiile de vânzare din România îi vor pune într-o poziţie extrem de favorabilă pe investitorii din străinătate. Oricine, de la Madrid, de la Amsterdam, de la Budapesta dacă vreţi, în faţa unui calculator o să vadă fiecare localitate, fiecare metru pătrat din România care este de vânzare şi, în comparaţie cu situaţia de astăzi, vânzările vor fi mult mai uşoare, va şti unde să facă o ofertă, să supraliciteze oferta vecinului, oferta fermierului din România şi niciodată fermierul şi vecinul din România nu vor putea ţine pasul cu investitorul străin la preţ“, a declarat Tanczos Barna în cadrul Conferinţelor Agrostandard.

Barna: „Dacă vânzătorul primeşte o ofertă dublă sau triplă va ocoli dreptul de preemţiune“

El a arătat că legea a trecut aproape fără niciun amendament prin Parlament. „A trecut aproape în forma în care a intrat în Parlament, susţinută de o majoritate de 70 şi ceva la sută. Dar cred că este o greşeală. Nu neapărat 1 ianuarie 2014 este un pericol pentru noi. Facem mai mult rău cu această lege. Faptul că ne arătăm toate vânzările investitorilor străini, toate intenţiile de vânzare le punem înainte de concretizarea vânzării pe un site ne expune foarte mult. Dreptul de preempţiune în aceleaşi condiţii de ofertă, adică acelaşi preţ, aceleaşi termene de plată, nu ne ajută cam deloc. Pentru că, odată ce ţăranul român primeşte oferta dublă, triplă de la un investitor străin, el nu va vinde pământul la cel care are dreptul de preemţiune“, a continuat Barna. Senatorul consideră că legea ar fi trebuit să-l încurajeze pe fermierul român să cumpere teren, chiar dacă pentru acest lucru am fi riscat un conflict deschis cu Uniunea Europeană.

„Sincer, cred că singura soluţie în România ar fi fost dacă persoanele fizice, cetăţeni români, ar fi putut cumpăra teren. Bunul naţional ar fi rămas în proprietatea cetăţenilor, în proprietatea persoanelor fizice. Sunt soluţii similare în Europa, în alte state şi cred că această temă merită inclusiv o dispută, un conflict cu UE, chiar un infringement, pentru că pe termen lung, pe zeci, sute de ani, zilele acestea ne pot pecetlui soarta“, a conchis Barna.

Tabără: „Există un ministru care a propus gajarea pământului pentru împrumuturi externe“

Înlesnirea preluării terenurilor arabile de către străini nu este chiar un lucru nou în politica din România.

„Vreau să vă spun un lucru pe care dumneavoastră nu-l ştiţi şi nu am să dau numele ministrului. Să ştiţi că un ministru în guvernul Văcăroiu a trebuit să părăsească guvernul pentru că a venit la Parlament, atenţie, să propună să punem gaj pentru împrumuturi externe pământ proprietate publică şi privată a statului român. Nu aţi auzit de o astfel de chestiune.

Am reuşit atunci să o blocăm sub ameninţarea că urmează o moţiune de cenzură şi până la urmă ministrul respectiv a trebuit să plece din guvern. Era prin 1994-1995. Dar ne oprim, nu mergem mai departe. V-am dat un caz real; dacă vă uitaţi în presa din acea vreme o să găsiţi despre cine este vorba“, a declarat Valeriu Tabără, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti“.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că pământul trebuie să fie asimilat cu un bun de importanţă strategică în noua Constituţie şi nu cu un simplu capital, aşa cum se întâmplă astăzi. Tabără spune că noua Constituţie ar trebui să considere pământul o avuţie naţională.

„Este cel mai important lucru şi poate că în noua Constituţie problema pământului să fie trecută ca atare aşa cum este trecută în Franţa, aşa cum este considerată şi în alte state, un bun naţional sau avuţie naţională. Nici nu se pune în discuţie, nu există popor, nu există ţară fără proprietate funciară“, a mai spus Tabără. El a arătat că suprafeţe extinse de teren sunt cumpă­rate, de multe ori ilegal, de fonduri de investiţii în scop pur speculativ.

„Sunt 10 fonduri de investiţii care au cumpărat terenuri în România anul trecut. Aproape 200.000 de hectare. Eu vă întreb în baza cărei legi au cumpărat pământ? Oare a spus cineva ceva? N-a spus nimeni nimic“, a conchis Tabără.

Două legi pentru aceeaşi... piaţă funciară

La rândul său, preşedintele Confederaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR), Bogdan Buzescu, a arătat că România are deja o lege care ar trebui să reglementeze piaţa funciară, iar acest nou act normativ este redundant.

„În România avem deja o lege care reglementează treaba aceasta încă din 2005 – Legea nr. 312, iar faptul că se lucrează la o lege care tratează acelaşi subiect încalcă Legea nr. 24 din 2000 care spune că nu poţi lucra legi care să fie cu subiecte redundante.

În acelaşi timp avem Constituţia României, care la Articolul 44 prevede expres că tranzacţiile cu terenuri se fac pe bază de reciprocitate, chiar dacă e vorba de Europa sau ţări terţe. Legea de acum este făcută special să creeze nişte portiţe pentru a avea acces cei de afară la sursă“, a punctat preşedintele CATAR.

Camera Deputaţilor a adoptat în data de 18 februarie Legea vânzării terenurilor agricole către străini cu 256 de voturi „pentru“, 51 de voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, după care a fost trimisă spre promulgare către preşedinte. Legea a fost aprobată cu o parte din obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu din solicitarea de reexaminare.

Marius Şerban


Vizualizari 3805
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite