Imprimă această pagină
Articole revista 03 Februarie 2014, 23:20

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 februarie 2014

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval temperaturile medii ale aerului se vor încadra în limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cantităţile de precipitaţii prognozate vor înregistra valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor sud-vestice ale ţării, unde acestea vor putea fi deficitare.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra local în estul şi sudul teritoriului.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de orz şi grâu de toamnă vor avea o evoluţie în general lentă pe majoritatea suprafeţelor agricole, exceptând zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, unde se va continua stadiul de repaus biologic. Local, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ, la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare“ a plantelor. De asemenea, în absenţa stratului protector de zăpadă, se vor putea produce vătămări la nivelul aparatului foliar (arsuri, necroze ale vârfului frunzelor).

La orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor semnala formarea frunzei a 3-a şi înfrăţirea, vigurozitatea şi uniformitatea culturilor, menţinându-se pe ansamblu medie şi bună. În culturile semănate după data de 20 octombrie 2013 vor predomina fazele de răsărire şi apariţie a primelor frunze, plantele prezentând o stare de vegetaţie în general medie şi slabă.

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea controlului biologic în vederea determinării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;

• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;

Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA


Vizualizari 2513
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite