Articole revista 18 Ianuarie 2014, 22:31

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 ianuarie 2014

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

În această perioadă regimul termic al aerului va avea valori mai scăzute decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În zonele din sud-estul ţării temperatura medie diurnă a aerului va fi apropiată de mediile multianuale.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a ţării, în general normale din punct de vedere agricol, exceptând zonele centrale şi vestice, unde cantităţile de apă se vor situa peste normele climatologice lunare.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, la nivelul întregii ţări.

Caracteristici fenologice

Ca urmare, la culturile de toamnă se va menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la speciile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă şi bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se vor prezenta bună respectiv medie, iar în semănăturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru a rezista la temperaturile scăzute din timpul iernii, starea de vegetaţie va fi în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Cerealierele de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi înfrăţirea, iar culturile înfiinţate tardiv se vor afla în fazele de răsărire şi formarea frunzei a treia.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la culturile de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor complexe la cerealierele de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;

Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Dumitru ANGHEL


Vizualizari 2515
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti