goodwill mai2022 top
update 18 May 2022

Fermierii, rezervaţi faţă de promisiunile Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea în 2014 un buget mai mare cu 7,8% faţă de 2013. Chiar dacă sumele pe care le primesc în 2014 sunt în general mai ridicate, fermierii mai au încă destule motive de nemulţumire, cum ar fi perioada limitată de subvenţionare a accizei la motorină sau taxa pe „stâlp“.

Una scrie pe hârtie, alta este în realitate

Deşi ministrul Agriculturii Daniel Constantin a tot dat asigurări că subvenţia pe suprafaţă va fi în 2014 de 160 de euro, producătorii agricoli sunt reticenţi că vor primi această sumă în totalitate. La fel s-a întâmplat şi în 2013, când ministrul a promis un anumit cuantum al subvenţiei, în final ajungând la agricultori mai puţini bani decât cei vehiculaţi de minister.

„Suntem în continuare minţiţi. În loc de 27 de euro promişi în primăvară prin PNDC acum vorbesc de 21 de euro. Din cei 139 de euro promişi vom primi 122 de euro; în toamnă, de exemplu, ne-au dat avans din SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafaţa) 61 de euro. Este clar că plata europeană va fi de 122 de euro, la care se vor adăuga cei 21 de euro de la bugetul naţional“, a declarat Daniel Ciobanu, vicepreşedinte LAPAR.

Cât despre subvenţionarea accizei la motorină, Ciobanu spune că, la modul în care a fost aprobată legislaţia actuală, agricultorii vor pierde o parte însemnată din bani deoarece sumele au fost alocate pe trimestre, inclusiv în perioadele în care nu se fac lucrări agricole.

Guvernul a anunţat că subvenţionează acciza la motorină, sumele alocate pentru această acţiune ridicându-se la 125 milioane de lei pentru anul 2013, respectiv 430 milioane de lei pentru 2014.

Ciobanu susţine că în 2013, cel puţin, actul normativ a intrat în vigoare cam târziu. Mai precis, a fost publicat abia în octombrie, când deja lucrările agricole erau terminate în cea mai mare parte a ţării, şi aceasta pentru că autorităţile române au întârziat să trimită notificarea la Bruxelles.

„În sud lucrările erau deja terminate şi doar agricultorii din nordul ţării au mai putut beneficia de facilitate pentru că aici lucrările erau mai întârziate. Am primit 78 de litri pe patru trimestre, fiecare trimestru având alocarea lui. Nu este deloc corect, pentru că există perioade în care nu lucrăm, iarna de exemplu, (ianuarie - martie) şi pierdem sprijinul“, a spus Ciobanu.

În plus, pentru 2014 sunt acoperite doar primele trei trimestre, rămânând pe dinafară ultimul trimestru, pentru care Ministerul Agriculturii speră să obţină bani în urma unei eventuale rectificări a bugetului instituţiei.

Îngrijorare pentru următorii ani

Daniel Ciobanu mai spune că, în iunie 2013, Ministerul Agriculturii a prezentat asociaţiilor de fermieri un grafic pe următorii şapte ani privind alocarea prin PNDC (plăţile naţionale directe complementare). El se plânge că, deşi au fost anunţate anumite sume, în realitate acestea sunt mai mici. În loc de 27 de euro, de exemplu, de la bugetul naţional s-a ajuns la 21 de euro, iar situaţia ar putea continua şi în anii următori.

„Ne îngrijorează construcţia pentru anii următori. Dacă în fiecare an lipsesc 6 euro, sumele vor fi tot mai mici“, a afirmat Ciobanu.

Ajutoarele totale acordate producătorilor agricoli din fondul naţional în 2014 se vor ridica la 2,36 miliarde de lei, din care pentru subvenţii sunt alocate 1,52 miliarde lei, plăţile pe vegetal vor atinge 663 milioane lei, iar renta viageră agricolă va beneficia de o alocare de 69 milioane de lei.

Mai mulţi bani pentru crescătorii de vaci

Din bugetul Agriculturii pe 2014, circa 585 milioane de lei (131 milioane de euro) vor merge pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la specia bovine, pentru cererile depuse în 2013 fermierii urmând să primească 434 lei/cap de animal şi 80 lei/tona de lapte.

În total, crescă­torii de vaci de lapte vor beneficia de circa 700 de lei pe cap de animal în 2014, în creştere semnificativă faţă de 2013, când valoarea ajutorului a fost de 500 de lei, susţine Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine. 

La vacile de carne încă nu se ştiu exact sumele pe care le vor primi fermierii, spune Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne. Neoficial, se vehiculează circa 300 de euro pe cap de animal pentru zonele defavorizate, nivel corespunzător celui din 2013.

Grigorean mai adaugă că efec­tivul total de vaci pentru carne din România este sub 10.000 de capete. Cât priveşte efectivul total de bovine din România, acesta se ridică la 1.130.000 de capete, în cădere liberă comparativ cu 1989, când atingea circa cinci milioane de capete. Numai în 2013 au dispărut de la plată circa 400.000 de bovine, adaugă Grigorean.

Sectorul ovinelor şi al caprinelor stă ceva mai prost. Claudiu Frânc susţine că acesta va beneficia de o alocare financiară de 78 milioane de euro în 2014, ajutorul pe cap de animal diminuându-se din cauza creşterii efectivului de animale. Fermierii din zonele defavorizate vor primi, pe lângă subvenţia de 40 lei pe cap de animal, o sumă suplimentară de 6,5 euro pe cap de animal.

Fermierii nu vor să audă de taxa pe „stâlp“

Claudiu Frânc susţine că intenţia Guvernului de a introduce un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a cărui valoare va fi de 1,5% din valoarea construcţiei, va crea probleme marilor fermieri, care nici nu vor să audă de aşa ceva.

„Am plătit destule impozite la primării până acum. O să ajungem să plătim metrul pătrat de grajd precum metrul pătrat de vilă, dacă nu se revine asupra prevederilor Ordonanţei 120 din 2013“, a mai precizat Frânc.

Guvernul a anunţat că impozitul va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee sau iazuri.

Ioana Guţe

Articole înrudite