reclama youtube lumeasatuluitv
update 23 Sep 2022

Păduri regenerate pe 14.840 ha

Încheierea campaniei de plantare a puieţilor forestieri a fost marcată recent de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pe şantierul de împădurire Gruianca, situat pe raza Ocolului Silvic (OS) Snagov, care aparţine de Direcţia Silvică (DS) Ilfov.

După „munca de jos“, Adam Crăciunescu, directorul general al RNP, a susţinut o conferinţă de presă, în care a făcut un scurt bilanţ al împăduririlor în anul 2013.

Totodată, au fost prezentate date referitoare la controalele efectuate în mai multe zone silvice din ţară, inclusiv la OS Gârda. În plus, presa a cerut informaţii despre noul Cod Silvic. Aceste aspecte le vom prezenta în numărul viitor al revistei.

O nouă pădure cu stejari

În plin câmp, evenimentul a fost deschis de gazdele noastre, Dumitru Voicu, directorul DS Ilfov şi Liliana Badea, şefa OS Snagov. Au fost oferite câteva elemente tehnice şi despre locul în care noi, jurnaliştii, asistaţi de pădurari, urma să plantăm puieţi forestieri. Apoi, după ce ni s-a explicat tehnica de plantare, cu mic, cu mare, am pus mâna pe lopeţi, cazmale şi am trecut la „munca de jos“, sub îndrumarea directă a pădurarilor.

Suprafaţa plantată, în bună parte de gazetari, a fost de 2 ha. Formula de împădurire a fost: 60% stejar, 20% frasin şi 20% măr pădureţ. S-au folosit 6.700 de puieţi/ha. L-am întrebat pe Adam Crăciunescu de ce trebuie plantaţi meri pădureţi lângă stejar.

„În primii ani, mărul şi frasinul se dezvoltă mai repede decât stejarul. În acest mod, specia principală este forţată de concurenţa speciilor de ajutor să crească mai repede. Apoi, în aceste păduri există vânat, de exemplu căprior şi mistreţ, care con­sumă merele. În lipsa lor, există riscul ca animalele sălbatice să distrugă puieţii de stejar. De asemenea, mărul pădureţ este important şi pentru ameliorarea solului“ – ne-a spus directorul general.

Păduri regenerate în 17 judeţe

După ce am plantat aproape jumătate din suprafaţa pregătită de pădurari, a „sunat adunarea“şi i-am lăsat pe profesionişti să termine ceea ce am început noi.

„Aici, la Ştubeu (canton silvic – n.n.), se află pepiniera în care au fost crescuţi puieţii plantaţi astăzi“ – a declarat Crăciunescu, în deschiderea conferinţei de presă.

Domnia sa a explicat că, în toamnă, campania de împăduriri a fost întârziată ca urmare a vremii calde, care nu a permis recoltarea puieţilor. În campania de primăvară, la nivel naţional, au fost plantaţi peste 30 de milioane de puieţi, iar în toamnă aproximativ 14 milioane, toţi proveniţi din pepinierele Romsilva.

„Programul de regenerare a pădurilor în anul 2013 a prevăzut realizarea unor lucrări specifice pe suprafaţa de 14.840 ha, din care 9.040 ha (60,9%) prin regenerări naturale şi 5.800 ha (39,1%) prin regenerări artificiale. În campania de împăduriri din primăvară s-au efectuat lucrări de regenerare pe 11.854 ha (113,7% din programul campaniei), din care regenerări naturale pe 7.550 ha, iar regenerări artificiale pe 4.304 ha“ – a afirmat directorul general al RNP.

Conform domniei sale, în această toamnă, în 17 judeţe, pădurile au fost refăcute pe 3.518 ha, astfel: 1.807 ha pe cale naturală şi 1.711 ha prin plantări. De asemenea, au fost prevăzute completări pe 590 ha în plantaţii existente şi 695 ha lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi.

Valoarea tuturor lucrărilor din toamnă s-a ridicat la 24 milioane de lei din fondul de conservare şi regenerare.

Traian Dobre

Articole înrudite