reclama youtube lumeasatuluitv
update 19 Aug 2022

Oltina, săraca comună bogată

Multe comune din România nu au nici minimul de utilităţi necesare unui trai demn de secolul în care trăim. Poate de cele mai multe ori ţine de primarul localităţii, dar în multe situaţii instituţiile statului sunt cele care pun piedici, în loc să întindă o mână de ajutor primăriilor din mediul rural. Comuna Oltina, la care sunt arondate satele Răzoarele, Satu Nou şi Strunga, este una dintre acele aşezări care a reuşit să ajungă la un nivel pe care localnicii şi-l pot permite. Să nu uităm că orice utilitate, orice beneficiu adus într-o localitate duce la creşterea taxelor plătite de localnici. Aşa că toţi vrem să avem sate cu apă curentă, sistem de canalizare, curent electric, străzi asfaltate, încălzire centralizată şi, de ce nu, accesul la Internet să devină la fel de simplu şi accesibil precum au devenit, de exemplu, telefoanele mobile. Situată în partea de sud-vest a judeţului Constanţa, la o distanţă de 105 km de municipiul cu acelaşi nume, la 40 km de oraşul Cernavodă şi 18 km de oraşul Băneasa, comuna Oltina ocupă o suprafaţă de 11.767 ha.

Oltina este situată în Lunca Dunării, pe malul estic al lacului cu acelaşi nume. Comuna, după ultimul recensământ al populaţiei, are 2.700 de locuitori şi, în comparaţie cu penultimul recensământ efectuat, populaţia a scăzut cu 300 de persoane. Primarul localităţii Oltina, Gheorghe Chirciu, spune că natalitatea este în scădere deoarece populaţia este îmbătrânită, iar tinerii au plecat la oraş pentru un trai mai bun.

Realizările comunei, pe forţe proprii

La capitolul realizări primarul din Oltina este pe deplin satisfăcut, pentru că localnicii au încă din 2008 apă curentă non stop. „Satisfacţia cea mai mare este că avem apă potabilă 24 de ore din 24 pentru că, înainte de 2008, era cu program. Şi asta în condiţiile în care reţeaua de apă nu era contorizată, iar oamenii foloseau apa foarte mult la irigarea terenurilor agricole. În plus, singurul puţ din localitatea Oltina nu mai făcea faţă fluxului în timpul verii“, a mai spus Gheorghe Chirciu. Edilul localităţii susţine că valoarea proiectului de extindere şi modernizare a reţelei de apă în satul Oltina, realizat cu bani de la bugetul local, a ajuns la aproape 200.000 de lei, pentru că au fost înlocuite coloana şi bazinul principal de apă. Din păcate, spune primarul, refacerea reţelei de apă ar fi putut fi realizată cu fonduri europene, dar localitatea nu s-a încadrat, în anul 2009, să atragă banii UE, deoarece, culmea, cei de la Bucureşti au considerat că Oltina este o comună bogată şi nu reprezenta o urgenţă aprobarea unui astfel de proiect. Aşa că totul s-a realizat pe spinarea autorităţilor locale din Oltina. În acelaşi timp, Gheorghe Chirciu afirmă că, în prezent, 10 - 20% dintre localnici folosesc apa şi pentru toalete, adică au băi în gospodării şi nu în curte. Primarul a precizat că are un proiect pentru realizarea unui sistem de canalizare în localitatea Oltina, dar acest lucru va duce, automat, la dublarea preţului la apă, iar localnicii, cei mai mulţi săraci şi bătrâni, nu-şi vor permite un astfel de cost, în prezent metrul cub de apă ajungând la doi lei. „Populaţia este foarte săracă şi nu poate să plătească utilităţi mai scumpe. De exemplu, am probleme cu câteva persoane care nu vor să achite serviciile de salubrizare“, a mai spus edilul. De la venirea acestuia s-a modernizat puţin şi centrul localităţii. În plus, Gheorghe Chirciu a afirmat că a renovat şi sediul Primăriei, pentru că, în urmă cu opt ani, când a preluat conducerea administraţiei locale, ploua în câteva încăperi. De asemenea, edilul susţine că a reuşit chiar pietruirea mai multor uliţe din localitate, care, din păcate, au fost distruse anul trecut de o viitură şi nu s-a primit niciun sprijin pentru a le reface. Astfel că reprezentanţii Primăriei au achiziţionat un buldoexcavator şi cu cel pe care deja îl aveau în dotare au reuşit să refacă o parte din drumuri. În plus, administraţia locală mai are şi un tractor, care, împreună cu celelalte utilaje, este folosit la pietruirea uliţelor, dar şi la deszăpeziri pe timpul iernii.

Ajutor elveţian

Primăria din Oltina este printre singurele unităţi din judeţ care este dotată şi cu o maşină de pompieri, echipamentele necesare şi trei autoutilitare. „În 2010, prin bunăvoinţa unei fundaţii din Elveţia, am primit aparatură pentru un mic centru pentru situaţii de urgenţă, care deserveşte voluntari din comună. Intervenţia echipei de pompieri se face în 5-15 minute, spre deosebire de echipajul de la Cernavodă, care ar fi ajuns într-o oră şi jumătate“, a spus Chirciu. Primarul din Oltina a luat şi o serie de măsuri pentru sistemul de învăţământ din localitate. În acest sens, pentru că avea nevoie şi de un mijloc de transport pentru şcolari, edilul a obţinut de la Inspectoratul Şcolar un microbuz, iar numărul elevilor care făceau naveta de la Satu Nou la Oltina, pentru a ajunge la şcoala cu clasele I- VIII, a crescut de la 5 la 18. De asemenea, din acest an a fost dată în folosinţă şi grădiniţa din Răzoarele, în care s-au investit 580.000 lei, dintre care 70.000 lei au fost obţinuţi de la Consiliul Judeţean. Totodată, s-a mai reuşit şi asfaltarea a 5 km de drum între Satu Nou şi Oltina din fonduri europene.

Ţinte pentru 2014

Când vine vorba de viitor, primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, spune că preferă să-şi propună mai puţine şi să facă mai multe lucruri. Astfel că acesta consideră ca urgentă alimentarea cu apă potabilă a satelor Răzoarele şi Satu Nou, pentru că apa primită de localnici este ruginită din cauza sistemului foarte vechi. O altă prioritate a administraţiei locale este amenajarea unei văi care să preia apa pluvială de pe versanţi, dar şi construirea unor podeţe pentru a evita calamităţile produse de inundaţii.

Marieta IORGA

Articole înrudite