Adama Sultan iulie 2020
update 13 Aug 2020

„Calendarul“ bătrânului oier

Acum, în plină iarnă, de treci pragul bucătăriei călduroase a familiei ţăranului-oier Dumitru Ştef, din aşezarea sibiană Gura Râului, vei zări atârnat, lângă calendarul anual creştin-ortodox, „răbojul“ cu cele 12 zile care despart sărbătoarea Crăciunului de cea a Bobotezei. În dreptul fiecărei zile, din cele 12, vor sta înscrisurile bătrânului oier, aflat în pragul împlinirii vârstei de 90 de ani.

Experienţa de o viaţă l-a înzestrat cu mai multe daruri, printre care şi cu prezicerea stării vremii în fiecare lună şi anotimp al anului. Faptul că în toamna acestui an în grădinile şi livezile satelor Mărginimii Sibiului prunii, merii şi nucii au avut rod bogat, iar coaja de pe nuci s-a desprins destul de greu, pentru „nea Ştef al ciobanului“ înseamnă că iarna va fi nu numai lungă şi geroasă, dar şi săracă în zăpezi timpurii şi târzii.

Dar şi că vom avea adevărate „Zile ale babelor“. Şi, astfel, el ştie, încă de pe acum, că urcatul oilor la munte se va face, în primăvară, mult mai târziu decât în acest an. Dar şi că va trebui să drămuiască cu grijă fânul, otava şi boabele de cucuruz pentru hrana îndestulătoare a oilor-mame şi a mieilor. Şi se pare că tot la fel de întârziat va fi şi începutul culesului primelor plante medicinale, o altă pasiune de-a sa, venită încă din anii copilăriei. La aceasta se mai adăugă şi priceperea în vindecarea diferitelor beteşuguri de tuse, astm bronşic şi de oase dureroase sau rupte, fără a apela la leacurile domneşti de pe rafturile farmaciilor!

Ioan Vulcan-Agniţeanul