Sisteme integrate pentru fermele de vaci cu lapte
Scris de Lumea Satului• Interviu cu Sorin Anderco, director general la GEA Farm Technologies
– Când a luat ființă GEA și care este obiectul de activitate al companiei?
– GEA a luat ființă în 1927, dacă discutăm de core businessul nostru, şi anume de Westfalia, care stă practic la originea a ceea ce noi facem astăzi. Este o firmă care a fost înființată în Germania şi are la bază tehnica de muls; a început cu separatoarele de smântână, dar treptat s-a dezvoltat, devenind un brand care, în momentul de față, este cunoscut în întreaga lume, brandul Westfalia ca tehnologie de vârf pentru ceea ce înseamnă mulsul. Mai târziu, în 2008, Westfalia a fost achiziționată de grupul GEA, grup din care facem astăzi parte și s-a format divizia GEA Farm Technologies. În cadrul acestei divizii activăm pe piața din România din anul 1997, timp în care am dezvoltat mai multe programe.
– Care sunt echipamentele și serviciile pe care le oferiţi fermierilor și, mai cu seamă, care sunt noutățile cu care veniți pe piața din România?
– Pot spune că în cadrul GEA Farm Technologies există mai multe pachete și programe, aici incluzând serviciile și produsele pe care GEA le oferă clienților. Dacă ne referim la servicii, vorbim de întreaga gamă de servicii de instalare, mentenanță şi service de necesitate pentru echipamentele pe care le vindem, iar din gama de programe ne orientăm către conceptul de total solutions, și anume tot ceea ce ține de gama echipamentelor pentru fermele de lapte în special. Și aici putem discuta de oi, capre, bovine și nu numai. Putem oferi o gamă întreagă de echipamente de muls, de la cele mai simple până la cele mai complexe și revin aici cu robotul de muls, despre care putem discuta mai târziu, gama de echipamente de grajd de la frontul de furajare, soluții pentru raclarea gunoiului şi cușetele în care stau animalele, inclusiv distribuția în cușete a paielor. Dacă ne referim la ce ține de gestiunea și managementul dejecțiilor, avem o gamă largă de pompe, soluții de gestiune a dejecțiilor după scoaterea acestora din grajd, pompe pentru lagune, mixere.
– Care sunt avantajele echipamentelor dvs. comparativ cu cele existente deja pe piață?
– În primul rând avantajele le reprezintă inovația pe care GEA o are în fiecare an faţă de concurența de pe piața mondială. Avem produse inovative care sunt premiate cu medalii de bronz, argint, respectiv aur în cadrul târgurilor, de exemplu la Hanovra acum 2 ani am obţinut medalie de argint şi aur pentru unele dintre produsele noastre și, pe lângă aceste inovații, la baza tuturor produselor stau calitatea, procesul de control al calității și prin acest lucru reușim să oferim fermierilor soluțiile adecvate pe termen lung și cu o bază calitativă superioară.
– Care sunt pachetele și strategiile propuse de GEA cu privire la noul program propus de ministrul Agriculturii în ceea ce privește achizițiile de tancuri de răcire pentru formele asociative ale fermierilor?
– Pot spune în momentul de față că GEA are programe și strategii pentru toate fermele din România și aici discutăm de la fermele mici, mijlocii și până la fermele industriale sau mari. Acest program inițiat de Ministerul Agriculturii îl considerăm benefic pentru a scoate din umbră piața laptelui nefiscalizat și pentru a susține fermierii pe care acum îi considerăm fermieri de subzistență. Acest program este un prim pas din punctul nostru de vedere pentru a ajuta micii fermieri să se asocieze, să aibă un lapte de calitate și să devină profitabili pentru a-și dezvolta fermele pe viitor. În ceea ce privește pachetele de produse pe care noi le propunem pentru acest program, pot aminti tancurile de răcire pe care le avem în gamă, începând de la 320 l, 500 l, 1.000 l și până la capacități de 35.000 l. Mai mult decât atât, avem unitățile de muls la bidon care, în cadrul unui asemenea program, sunt cele mai indicate în fermele cu 1-5 până la 10 vaci de muls, și, totodată, tot ceea ce ține de consumabile, de produse de igienă care merg în tandem cu un asemenea program și care oferă, pe lângă tancul de răcire și componentele tehnice, soluția ideală pentru igienizarea laptelui.
– Care sunt noutățile cu care ați venit anul acesta pe piață și ce proiecte aveți pentru anul viitor?
– În primul rând, pot spune că 2013 a fost un an benefic pentru noi. S-au derulat multe proiecte care erau în așteptare de câțiva ani, iar ca noutate pot menționa robotul de muls pe care l-am prezentat în cadrul expoziției IndAgra pentru prima dată anul acesta în România. Robotul de muls se adresează fermierilor cu efective între 50 şi 400 capete, celor care au nevoie de timp mai mult, nu găsesc o forță de muncă adecvată sau forța de muncă fluctuează foarte mult, oferind o soluție de A la Z privind mulsul, managementul, precum și eliminarea erorilor umane care pot interveni în cadrul procesului de muls.
– Mai pregătiți și alte proiecte de viitor?
– Sigur, pentru anii ce urmează GEA are deja câteva produse și soluții pe care le-am prezentat în cadrul unor târguri internaționale și care vor fi lansate începând cu anul 2014 pe piață. Dintre acestea pot aminti Dairy Farm View. Acesta este un program care gestionează întregul management al fermei, furnizând informații în timp real pe un dispozitiv mobil către managerul de fermă sau medicul veterinar. Acesta afișează date privind mulsul, locația animalului în grajd, comportamentul animalului, furajarea acestuia și multe alte detalii care sunt necesare pentru gestiunea fermei. Pe de altă parte, un alt produs care va fi lansat în 2014 este Dairy ProQ, aşa-numitul braț de muls automatizat sau robotizat. Acesta va putea fi instalat în orice sală de muls de tip paralel sau rotativă, care va funcționa de la curățarea ugerului până la stimulare, mulsul efectiv și dezinfectarea ugerului după muls, eliminând în felul acesta necesitatea unui mulgător în sala de muls și, bineînțeles, optimizând procesul de muls pentru maximizarea producției de lapte.
– Ce programe de training oferiți fermierilor pentru implementarea corectă a soluțiilor GEA?
– În momentul de față, echipamentele pe care le livrăm trebuie să vină în tandem cu niște programe de training adecvate, în așa fel încât operarea acestora să decurgă în mod optim. În acest sens, oferim fermierilor pachete de training și traineri specializați din Germania, în așa fel încât ei să înțeleagă cât mai bine funcționalitatea programului, îi lăsăm pe ei să lucreze cu programele respective, facem demonstrații cu ajutorul acestora pentru ca atunci când ei se întorc în fermele de origine să poată folosi programul la maxima lui capacitate, să înțeleagă procesele prin care programul trebuie să treacă și cum se poate optimiza întreaga fermă cu ajutorul soluțiilor de soft pe care noi le oferim.
Alina TRANDAFIR
Articole recente - Lumea Satului
- Obligaţii şi responsabilităţi privind supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om
- Statistici îngrijorătoare, 25 de țări sunt vulnerabile în fața crizei apei
- Din cufărul cu zestre culturală. Cămașa în broci, povestea unei comunități
- O pasiune exotică: grădină de fluturi tropicali
- Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură
- Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria), este din nou prezentă în culturi! (I)
- ADAMA a reînnoit omologările pentru Folpet și Captan pentru o perioadă de 15 ani
- JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?
- Tainele misterioase din clepsidra labirintică a Marocului (II)
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Izvoru Mureșului, chipul luminat dintre munți