Logo
Imprimă această pagină

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 noiembrie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în această perioadă temperatura aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele nordice, valorile termice ale aerului vor fi mai scăzute decât cele normale, iar în sud-estul ţării acestea vor putea depăşi mediile multianuale.

Se prognozează precipitaţii pe ansamblu normale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În estul şi centrul ţării cantităţile de apă se vor putea situa peste mediile multianuale lunare, iar în sud acestea vor fi sub mediile climatologice.

Starea solului

Pe adâncimea de sol 0-50 cm gradul de aprovizionare cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limita satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile agricole.

Caracteristici fenologice

Procesele biologice ale culturilor de toamnă (orz şi grâu) vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în nordul şi centrul ţării ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic unifor­mitatea şi vigurozitatea plantelor se vor prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Totodată, regimul hidrotermic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea în bune condiţii a proceselor de călire ale speciilor de toamnă, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, se vor afla în fazele de răsărire şi apariţie a frunzei a treia, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în perioada optimă aflate în faza de înfrăţire.

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Verificarea vigurozităţii şi densi­tăţii plantelor de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL

Revista Lumea Satului