Articole revista 16 Noiembrie 2013, 23:48

Fondul mutual, „umbrela fermierilor“

Scris de

Până la 1 martie 2014, membrii LAPAR vor depune la Ministerul Agriculturii dosarul de acreditare pentru înfiinţarea fondului mutual. Aceştia doresc existenţa unui singur fond mutual, care să fie puternic şi să-i poată ajuta pe fermieri să facă faţă pierderilor economice, cauzate în mod special de incidenţa fenomenelor naturale.

România, a doua ţară din Europa care va avea un fond mutual

Cu toate că statul permite existenţa a trei fonduri mutuale, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, a declarat în cadrul unei conferinţe că doreşte înfiinţarea unui singur fond care să fie puternic şi să ofere fermierilor despăgubiri pe care statul nu le poate suporta la momentul actual. „Fondul mutual înseamnă practic pentru fermieri crearea unei umbrele care i-ar ocroti de evenimentele nedorite precum seceta şi îngheţul. Iar, dacă România reuşeşte să realizeze acest fond, ar fi a doua ţară din Europa. Franţa este singura care are un fond mutual, dar pe o altă structură“, a explicat acesta.

De asemenea, liderul LAPAR apreciază că înfiinţarea fondului mutual se află pe un drum ascendent, fiind un proiect la care s-a muncit mult, iar momentan echipele de lucru din teritoriu încearcă să obţină acele adeziuni pentru a acoperi 30% din suprafaţa României, condiţie pentru realizarea fondului. Totodată, LAPAR îndeplineşte toate condiţiile înfiinţării acestui fond, având în componenţă organizaţii din mai multe sectoare, cultură mare, creşterea animalelor, horticultură şi viticultură.

Înscrierile, până pe 15 mai

Fermierii care doresc să adere la fondul mutual o pot face până pe 15 mai 2014, iar procedura nu este deloc complicată. „Trebuie doar completată o adeziune şi depusă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dacă fermierul nu aderă la fondul mutual va fi penalizat cu 80% din PNDC (plăţile naţionale directe complementare), deci din subvenţia guvernamentală, nu din cea europeană“, a mai spus Laurenţiu Baciu.

Constituirea fondului mutual este realizată din contribuţia fermierilor, care reprezintă 35%, şi cea publică, însemnând un procent de 65%, compusă din fonduri europene (75%) şi de la bugetul naţional (25%).

Beţe în roate la realizarea fondului

Se pare că LAPAR nu este singura organizaţie mare ancorată în realizarea unui fond mutual.

Federaţia Naţională Pro Agro doreşte acelaşi lucru, potrivit lui Laurenţiu Baciu. Şi, tot din spusele acestuia, Pro Agro nu foloseşte metode toc­mai cinstite pentru a pune pe picioare un fond mutual.

„Din păcate, la noi întotdeauna se găseşte un Grigore care să ne încurce lucrurile. Şi astfel am ajuns în situaţia în care se doreşte constituirea încă a unui fond. Crearea a două fonduri ar însemna slăbirea aceluia de care spunem noi că avem nevoie, iar cu cât sunt mai multe, cu atât sunt mai slabe. De aceea atât Ministerul Agriculturii, cât şi LAPAR-ul au dorit crearea unui singur fond mutual.

Un fond puternic, un fond care să poată contribui la întrajutorarea fermierilor atunci când înregistrează pierderi. Dar, aşa ne place nouă, să ne punem beţe în roate şi să compromitem această acţiune prin nişte ambiţii pe care o să le înţelegeţi mai târziu“, a adăugat acesta.

Daniela CRISTESCU


Vizualizari 5786
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti