Articole revista 16 Noiembrie 2013, 21:40

Evaziunea? Uite-o! Nu-i!

Scris de

De când toamna fu pe repede înainte şi iarna se îţi pe după Munţii Ursului am început să am nopţile mai lungi şi-mi umplu timpul cu hălăduiri pe net. Nu vă mai cruciţi atâta, netul mi-l deteră „astronomicii“, ca bonus de cartelă, că lor le intră în bătaia cântarului. Ca preţul merindelor frânceşti din supemarşeuri, care sunt mai ieftine decât ălea achiziţionate public pentru amărâţi. Asta când nu se insolvează/falimentează firmele vecinilor din sud (muuuult mai eficienţi în competiţiile APIA!), cărora le dăm banii înainte, că cu ce să cumpere ei oloiul, făina şi Eugeniile de la „cenuşii foncé“ din nord, care dezvoltă astfel o foarte solidă, competitivă şi legală afacere cu evaziunea fiscală intracomunitară. Care evaziune? Păi dacă era câştigător un rumân, mai putea fi ea, evaziunea adicătelea, generatoare de parandărăt, sub ochii lu’Olaf Argusson, degrabă vărsătoriu de „infringement“ nevinovat?

Îmi dete prin „galava“ (mi se mai întâmplă!) să văz cam cum şede Europa pe parte de evaziune fiscală. Cum sunt abonatul unor servicii de informaţii (pe net, nu..., ăia sunt ei abonaţi la mine!), am primit o informaţie aburindă, care mă îmbucură nevoie mare. Zicea că aş putea fi mai bogat cu 2.000 de euro pe an dacă evaziunea fiscală ar intra în buget.

Mi se împle sufletu’, că doar şi io’s cetăţean european şi am drepturi, inclusiv dreptul de a fi furat de către SM impotente în colectarea taxelor. Vreţi să ştiţi cât face în pensii de agricultor român? Vă zic, că nu-i mare lucru pentru un socotitor de ceapé – 22 de luni/an. Adică la fiecare an ar mai fi parale pentru încă un an de pensie! La un buget de 147,2 miliarde euro deficitul sare spre 500 de miliarde, iar evaziunea fiscală este de 1.000.000.000.000 euro. Adică, 4.500.000.000.000 lei, de 21 de ori mai mare decât cheltuielile totale ale bugetului României. Suntem mai tari decât americanii! Mai avem puţin şi odată cu aderarea Moldovei îi ajungem din urmă (28 + 21 echivalente evaziunii + Moldova şi echivalenta ei evazionistă fac 51), faţă de amărâtele lor de 50 de state, fără potenţial pe termen lung (sunt la rând Turcia şi Ucraina, care au un potenţial de evaziune…, deşi nu crez să ne taie!).

Ca să nu ziceţi că sunt patriotard, tot sursele îmi ziseră că pe linie de evaziune suntem pe ăl mai primul loc din UE, dupe noi, da’ mai depărtişor sunt alţii. Balticii, balcanicii. Exemplific cu evaziune la pită, macaroane, fidea, covrigi (Plăcinte nu! Ele sunt pe alt palier social!) şi făină, carele e cam de 1.000.000.000 de euroi/an (unu la mie din evaziune UE !). Ce spune asta? Spune că noi, românaşii, mâncăm doar 24 de kg de pâine pe an, adică ăl mult un covrig braşovean pe zi! Poate politicienii, că ei sunt dedaţi la braşoave! Unde-i diferenţa de cca 75 kg, cum susţine statistica pâinarilor, sau de 170, susţinută de profu’ Menci? Din evaziune, în septembrie, se resorbi ca’ la 10%, zic mai-marele brutarilor, al agricultorilor şi guvernului (separat din păcate, nu tri în unu!), care-şi fac un titlu de glorie că dădură cu TVA-ul de pămânţi. Socotind, s-ar zice că prin iulie ce va să vie pierdem şi primul loc din topul evazioniştilor europeni. Nu-i nimic! Ne rămâne acela de ţara cu cei mai săraci locuitori la nivel regional. Vaslui vă zice ceva? Credeţi? Io, NU! Pe ce mă bazez? Pe bodega cu mici din colţ! Patronu’ nici nu vrea să audă de pâine livrată cu factură! Şi-a tras un cuptior în fundu’ curţii, lângă privată, ca să fie la fereală, ia grăunţele din obor le macină în moara lui, maia ţine de la o zi la alta şi nici dracu’ nu-l întrebă de TVA. La toată consumaţia, 24%, că rumânu’ mâncă pita şi cu covrigi. Problema este că nimeni nu ştie câtă pită mâncă la un mic şi o vadră de bere. Şi n-o să afle asta tocmai Fiscul şi Garda Financiară! Sau mai ales Garda Financiară, cu care e oarece şogor, de când şi-au zvântat budigăii la acelaşi soare! Fiscul? Uite-l! Nu-i!

Gheorghe SOCOTITORU

P.S. Domnilor gubernanţi, am auzit că la vecinii din sud tractoarele şi maşinile agricole sunt scutite de TVA. Dreptu’i? De ce am pus întrebarea? Aşa! De un parexamplu’!

Acelaşi


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti