Imprimă această pagină
Articole revista 04 Noiembrie 2013, 21:29

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 noiembrie 2013

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În zonele sud-estice sunt estimate valori peste mediile climatologice, iar în nord-vestul şi estul ţării acestea se vor situa sub limitele normale.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm se va încadra în limite optime desfăşurării fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă.

Sub aspect pluviometric, precipitaţiile prognozate vor fi în general normale pentru această perioadă, exceptând centrul, estul şi sud-estul ţării, unde acestea vor putea depăşi mediile climatologice.

Starea solului

Pe adâncimea de sol 0-50 cm gradul de aprovizionare cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limita satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile agricole. 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de vegetaţie ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură, exceptând depresiunile din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, îndeosebi în zilele cele mai reci. De asemenea, starea de vegetaţie se va menţine pe ansamblu bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele cu deficite de apă în sol uniformitatea şi vigurozitatea plantelor vor fi medie respectiv slabă, iar densitatea redusă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi data semănatului vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din sudul şi estul ţării, unde va fi posibil începutul înfrăţirii.

Recomandări de specialitate:

• Definitivarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;

• Continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;

• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite