Articole revista 04 Noiembrie 2013, 20:46

La cartofi producţii mari, dar sub aşteptări

Scris de

Aşa cum se ştie, Suceava este unul dintre judeţele mari cultivatoare de cartofi. Anul acesta condiţiile meteo au făcut ca producţia să fie ceva mai bună, cel puţin comparativ cu anul trecut dar, din spusele specialiştilor, se pare că aceasta nu s-a ridicat totuşi la nivelul aşteptărilor.

Producătorii se descurcă pe cont propriu

„Nu a fost suficient de bună, nu pe cât ne-am fi aşteptat. Noi am spus că obţinem peste 20 de tone la hectar din cele 21.695 hectare cultivate, dar din ceea ce s-a recoltat până acum – şi s-a reuşit recoltarea a peste jumătate din suprafaţă – producţia medie este de numai de 15 tone la hectar. Noi speram la mai mult. Unul dintre factorii care au determinat diminuarea producţiei a fost folosirea seminţei de proastă calitate. În plus, în perioada în care ar fi trebuit să se facă erbicidările şi tratamentele la cartof am avut un aport de ploi însemnat, motiv pentru care o parte din acestea nu s-au putut realiza. Sperăm însă să ajungem la o medie de 17-18 tone la hectar“, este de părere ing. Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava.

Tot de la conducerea Direcţiei Agricole am aflat că nu vor fi probleme cu desfacerea producţiei de cartofi, pentru că aceasta în general este diminuată, iar suprafeţele cultivate sunt mai mici decât cele de anul trecut. „Suntem un judeţ în care cultura cartofilor se află pe primele locuri, pieţele abundă cu această legumă, ceea ce este un lucru bun mai ales că şi preţul este accesibil. Nu cred că vom avea probleme la valorificare, fiecare producător se descurcă pe cont propriu, până când vom avea o asociaţie mare, puternică, care să aibă depozite de capa­citate mare“, a mai spus Vasile Schipor.

În judeţul Suceava există o asociaţie a cultivatorilor de cartofi, dar care nu are încă un depozit unde să poată fi stocată producţia de cartofi disponibilă din judeţ astfel încât aceasta să poată pătrunde în marile magazine. „Intenţia noastră este de a intra pe piaţa reţelelor de supermarketuri şi hipermarketuri, dar trebuie să avem ritmicitate şi o sortare corectă pentru a asigura condiţiile de calitate. Neavând aceste dotări, marile magazine au reticenţe în a face contracte cu producătorii de cartofi dacă nu respectă standardele lor. Vin cartofi din Uniunea Europeană, din Polonia sau din Grecia, dar şi din afară, din Turcia, care sunt însăcuiţi, au toţi aceeaşi dimensiune, sunt de aceeaşi calitate“, mai spune directorul DADR.

Sămânţa de cartof autohtonă, aclimatizată şi fără boli

Pentru a-i face pe oameni să înţeleagă de ce este recomandată sămânţa autohtonă de cartof, specialiştii invocă aclimatizarea acesteia şi lipsa bolilor. „Dintr-un patriotism local aş face recomandarea să cumpărăm produsul local, cum aş recomanda strict profesional folosirea cartofului autohton pentru sămânţă, care este aclimatizat şi fără boli. Ştiţi ce probleme am avut cu cartofii aduşi din Polonia, cu o incidenţă foarte mare a clavibacterului, motiv pentru care a trebuit să închidem câteva ferme din cauza acestei boli. Recomand folosirea cartofului de sămânţă autohton. Deja lucrăm cu Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Suceava pentru a sprijini fermierii mari să-şi producă sămânţa proprie pentru a intra pe piaţă cu un material săditor aclimatizat pentru judeţul Suceava“, arată Vasile Schipor.

Specialiştii spun că pentru a avea producţii bune şi sănătoase, dincolo de factorii climatici, producătorii trebuie să folosească sămânţă autohtonă de calitate, deşi cartoful nostru de sămânţă s-ar părea să aibă un preţ puţin mai mare. „De cele mai multe ori cartoful adus din Polonia este de consum şi se vinde ca şi cartof de sămânţă, având un preţ mai mic. Folosindu-l la înmulţire este evident că acesta nu răspunde aş­teptărilor la nivel de producţie. Hibrizii de primă generaţie sau înmulţirile din categorii biologice inferioare nu dau producţiile pe care noi le aşteptăm. Luând o sămânţă de calitate cu certificat şi cu atestat putem avea producţii mai bune“, spune directorul DADR Suceava.

Tot de la specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole Suceava am aflat că instituţia a început o colaborare cu Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, dar nu numai la cartof. S-au purtat discuţii cu firme producătoare de seminţe pentru a înfiinţa loturi semincere în judeţ, în special cu porumb dar şi cu grâu autohton astfel încât producătorii, pe care direcţia agricolă vrea să-i atragă în acest proiect, să beneficieze de soiuri bune, adaptate la condiţiile judeţului Suceava.

Silviu BUCULEI


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti